Σε καίριο σημείο η κρίση στο ΝΑ Αιγαίο.
Την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ, μετά την εισβολή τουρκικών πολεμικών σκαφών ως συνοδεία του ερευνητικού Ορούτς Ρέις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.

Σε απάντηση, η Αθήνα έχει αναπτύξει μονάδες του πολεμικού ναυτικού της. Οι εντάσεις είναι στο πιο υψηλό σημείο και μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση είναι πλέον πιθανή, γράφει το δημοσίευμα.

Υπάρχει όμως μόνο ένα άτομο που φταίει για αυτήν την κρίση, και αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει το ίδιο.

Ο Τούρκος ηγέτης χρησιμοποιεί σκάφη έρευνας ως εκ των πραγμάτων πειρατικά πλοία.

Αυτές οι έρευνες αποσκοπούν στον έλεγχο των υποθαλάσσιων πόρων. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι “δεν θα δεχτεί κανένα εκβιασμό. Θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καλώντας την Τουρκία να τερματίσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.

Αλλά ο Ερντογάν δεν ακούει κανέναν. Χρησιμοποιεί αυτήν την αναμέτρηση για να εδραιώσει το υπερεθνικιστικό δεξιό ακροατήριο του, αναπτύσσοντας τα δικά του πολεμικά πλοία για να συνοδεύσει το σκάφος έρευνας.

Ο Τούρκος ηγέτης επιδιώκει να περιορίσει την Ελλάδα μόνο σε διαμαρτυρίες. Ο Ερντογάν ελπίζει επίσης ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης με επικεφαλής την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα τελειώσουν υπέρ του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από το ΝΑΤΟ να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Τουρκία, αλλά είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν τη γερμανική διαμεσολάβηση περισσότερο από οποιαδήποτε σοβαρή πίεση στον Ερντογάν.

“Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι τόσο απρόβλεπτος, και υπάρχει πραγματικός φόβος ότι μπορεί να χτυπηθούν ελληνικά σκάφη σε περίπτωση που αυτά κινηθούν εναντίον των τουρκικών. Υπάρχουν πρόσθετες εκτιμήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και της κατάστασης στη Λιβύη (ιδίως λόγω των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας), όπως και λόγω του θέματος των μεταναστών.

Η ελπίδα είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει αυτή τη δραστηριότητα για λίγες μέρες και στη συνέχεια θα δώσει εντολή να επιστρέψουν τα πολεμικά σκάφη του στα τουρκικά ύδατα. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η αναμέτρηση, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα υπάρχει στον Μητσοτάκη για δράση.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα μπορούσε να μπλοκάρει τα τουρκικά σκάφη έρευνας, σε μια κίνηση που θα αιφνιδίαζε το πιο σύγχρονο τουρκικό ναυτικό. Η ελληνική πολεμική αεροπορία, επίσης είναι καλύτερα εκπαιδευμένη και πιο ευέλικτη από την τουρκική ΠΑ.

Κανένα έθνος δεν θα είχε κανένα συμφέρον να εξασφαλίσει σημαντική θαλάσσια επέκταση, και έτσι οποιαδήποτε σύγκρουση πιθανότατα θα καθοριζόταν μόνο σε τοπικές φιλονικίες και όχι σε ένα πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Φυσικά, οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα ήταν καταστροφή για τη συμμαχία και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκμεταλλευόταν ταχύτατα αυτό το χάος, ειδικά όσον αφορά τα συμφέροντά του στη Λιβύη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει συνεπώς να ενώσουν με την ΕΕ πιέζοντας την Τουρκία να αποσύρει τα σκάφη της έρευνας. Εάν ο Ερντογάν αρνηθεί να το κάνει, θα πρέπει να προειδοποιηθεί για νέες κυρώσεις στην οικονομία του η οποία παραπαίει”, τονίζει το αμερικανικό άρθρο.

Η Ελλάδα οφείλει να μπλοκάρει την τουρκική “εισβολή” του Ορούτς Ρέις εδώ και τώρα, ξεκινώντας βολές στην περιοχή που είχε δεσμεύσει. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε καμία περίπτωση και αυτό οφείλουμε να κατανοήσουμε πολύ βαθιά με τον Τούρκο πρόεδρο να “παίζει τα ρέστα του” λόγω των πολλών προβλημάτων στο εσωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »