Τα επεκτατικά όνειρα του “σουλτάνου”
ΟSilo Dirboyan εξέχων μέλος της Επιτροπής του ελεύθερου Κουρδιστάν, θεωρεί την τουρκική επέμβαση στο Artsakh (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) ως μέρος του σχεδίου μιας “παντουρανικής επίθεσης”, η οποία σε συνδυασμό με την μεταφορά Τζιχαντιστών από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μια πολεμική εκστρατεία κατά του Ιράν.

Σε συνέντευξή του στο ANF, ο Silo Dirboyan, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Κουρδιστάν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, σχολίασε την τρέχουσα κλιμάκωση λέγοντας ότι η Τουρκία πλέον επίσημα αποτελεί μέρος του πολέμου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Dirboyan βλέπει τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους στο Artsakh ως «συνέχεια της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915».

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ίδιος αξιολογεί ότι το τουρκικό κράτος καταλαμβάνει ή τουλάχιστον προσπαθεί να καταλάβει, περιοχές στο Κουρδιστάν, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, ενώ έχει τις ίδιες φιλοδοξίες και στον Καύκασο.

Ο Dirboyan συνδέει την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο του Artsakh με την παν-τουρκική ρατσιστική ιδεολογία του Τουρανισμού, ενώ εκτιμά ότι αυτή αποτελεί τα “πρώτα βήματα για την επίτευξη του σχεδίου αυτού.

Ο Τουρανισμός αφορά σχέδιο δημιουργίας μιας μεγάλης αυτοκρατορίας “τουρκικών κρατών” υπό την ηγεσία της «τουρκικής φυλής».

Είναι μια ακραία ιδεολογία που ακολουθεί έντονα την γερμανική ναζιστική ιδεολογία και αντιπροσωπεύει το βιολογικό ρατσιστικό ομόλογο του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού, ο οποίος βασίζεται κυρίως στον παν-ισλαμισμό.

“Ο τόπος διεξαγωγής του πολέμου των μεγάλων δυνάμεων στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική πρέπει να μεταφερθεί τώρα και στον Καύκασο. Όταν η Αρμενία δεν βρήκε την ελπίδα στην ρωσική υποστήριξη, τότε ο πόλεμος εντάθηκε”, λέει ο Κούρδος πολέμαρχος.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποτυχία της Ρωσίας να αντιδράσει, ο Dirboyan απαντά: “Υπάρχουν διάφορα σχόλια σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα, λέγεται ότι η Ρωσία προσπαθεί να προσδιορίσει τις πραγματικές δυνάμεις πίσω από τις επιθέσεις. Αλλά υπάρχουν επίσης χειρότερα σενάρια στα οποία η Ρωσία φέρεται να έχει παραιτηθεί από το Artsakh για άλλες τουρκικές παραχωρήσεις.

Αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ επιζήμιο για τη Ρωσία, επειδή το τουρκικό κράτος διατηρούσε πάντα την ιδέα του παντουρανισμού ζωντανή. Εάν η Τουρκία επιτύχει τα σχέδια της στο Artsakh, θα προσπαθήσει να επεκτείνει αυτό το σχέδιο και στους άλλους τουρκικής καταγωγής λαούς της περιοχής”, τονίζει ο ίδιος.

Ο Dirboyan προειδοποιεί επίσης ότι οι τζιχαντιστές στο έδαφος των Αζέρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν «καταστροφή» ειδικά για τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ισλαμικές ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να λεηλατούν, λέει και συνεχίζει: “Στα μέρη όπου βρίσκονται αυτοί οι μισθοφόροι, η λεηλασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Έσπασαν σπίτια και καταστήματα ανθρώπων και έκλεψαν την περιουσία τους. Βασικά κάνουν το ίδιο πράγμα όπως στο Afrin, και άλλες συριακές και λιβυκές πόλεις”.

Προετοιμασία πιθανής επίθεσης εναντίον του Ιράν;

Ο Dirboyan επισημαίνει ότι “τα μισθοφορικά στρατεύματα τοποθετούνται κυρίως σε περιοχές κατά μήκος των ιρανικών συνόρων. Φοβάται ότι αυτή η συγκέντρωση στρατευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε προετοιμασίες για πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν.

Όσον αφορά τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος, ο ίδιος τόνισε ότι η αρμενική πλευρά δεν έχει χάσει ακόμη καμία θέση, ενώ έχει καταλάβει κάποια και σημεία. Σε μερικά σημεία κατά μήκος του μετώπου οι κάτοικοι έπρεπε να αποσυρθούν για λόγους ασφαλείας. Υπάρχει μια διάθεση ενότητας μεταξύ των Αρμενίων ενώ έχουμε επίσης και μεγάλη κινητοποίηση της διασποράς».

Η ανάλυση του Κούρδου πολέμαρχου απηχεί σαφώς την ωμή πραγματικότητα η οποία ίσως στο τέλος να αποδειχθεί ακόμα χειρότερη για μικρές και μεγάλες χώρες της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »