Η Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων (ERA) αποκαλύπτει ότι από το 2022 είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι ο Δείκτης Προστασίας του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν μηδενικός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ.

Μια έκθεση η οποία δεν ελήφθη υπόψιν από κανένα κυβερνητικό στέλεχος με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα του μηδενικού Δείκτη Προστασίας των Σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Η επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων (ERA), με τίτλο «Σιδηροδρομική ασφάλεια και διαλειτουργικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» δημοσιεύτηκε το 2022 και απεικονίζει την Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης.

Τα συμπεράσματα βγήκαν έπειτα από αξιολόγηση δεδομένων της περιόδου 2020-2022 για 25 κράτη-μέλη.

Το εντυπωσιακό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται καν στα απεικονιστικά γραφήματα που παρουσιάζουν την πρόοδο της κάθε χώρας για την ασφάλεια στα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, συμβαίνει για δύο λόγους: Είτε γιατί οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπόρεσαν να βρουν τα ανάλογα δεδομένα είτε γιατί η χώρα δεν εφαρμόζει καν το μέτρο που αξιολογείται στον πίνακα, και συνεπώς η επίδοσή της είναι ανύπαρκτη.

Μάλιστα, στην εισαγωγή της έκθεσης της ERA σημειώνεται πως «στον τομέα της ασφάλειας, οι εθνικοί φορείς έχουν νομική υποχρέωση να δίνουν αναφορά στην ERA, σε σχέση με πληροφορίες που θα συνεισφέρουν στην αξιολόγηση των εξελίξεων στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οπως αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, γιατί τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν στην Ελλάδα και προφανώς δεν είχαμε να στείλουμε κανένα απολύτως στοιχείο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »