Ένα πολύ επικίνδυνο πολεμικό μέτωπο είναι έτοιμο να ανοίξει σε σύντομο χρονικό διάστημα – Για συγκεκριμένους λόγους θα είναι πιο καταστροφικό από την Ουκρανία και πιθανώς να δώσει τον απευκταίο Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μία νέα πολεμική σύγκρουση σχεδιάζουν οι Αγγλοσάξονες και χρησιμοποιούν το Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να εξαναγκάσουν το Ιράν να απαντήσει στους βομβαρδισμούς με drones στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις.

Ωστόσο το Ιράν μπορεί να δώσει μια απάντηση που δεν περιμένει κανείς και η προσάρτηση του Nakhichevan θα μπορούσε να είναι μία εξ αυτών, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Lyuba Lulko καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και ειδική επί των γεωπολιτικών ζητημάτων.

Η πρόβλεψη του Zhirinovsky γίνεται πραγματικότητα

Ομάδα άγνωστων drones επιτέθηκε στο Ιράν το βράδυ της Κυριακής (29/1/2023).
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
«Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο μια αμυντική μονάδα στο Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αναζητούν νέους τρόπους για να περιορίσουν τις πυρηνικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και ανθρώπους που γνωρίζουν τη φύση της επιχείρησης», έγραψε η WSJ.
Η επίθεση σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Isfahan (αποθήκη πυρομαχικών) πραγματοποιήθηκε μετά από σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν.
Φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο λιπαντικών στην πόλη Azershahr.
Η φωτιά ενδέχεται να προκλήθηκε από τον σεισμό.
Ωστόσο, μια χρονική σύμπτωση έκανε ορισμένους να υποθέσουν ότι δεν επρόκειτο για σεισμό, αλλά για μια τεράστια έκρηξη, που έλαβε χώρα σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν είτε λόγω στοχευμένου πλήγματος είτε λόγω δολιοφθοράς.

Εκρήξεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν:

τον Ιούλιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021 — στην πυρηνική εγκατάσταση στο Natanz•
τον Ιούνιο του 2021 — στην πυρηνική εγκατάσταση στο Karaj

Δεν υπήρχαν μακροπρόθεσμες προβλέψεις για επιδείνωση της κατάστασης τότε.
Σήμερα, ωστόσο, οι επιθέσεις με drones έχουν προκαλέσει ένα κύμα πανικού σχετικά με τη δυνατότητα του Ιράν να αρχίσει τη δική του ειδική στρατιωτική επιχείρηση που μπορεί στη συνέχεια να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλοί άρχισαν να αναφέρουν την πρόβλεψη του Vladimir Zhirinovsky για αυτό το θέμα για τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της Κεντρικής Ασίας.
Μεταξύ άλλων ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας έχει προβλέψει ένωση του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, κατακερματισμό του Ιράν και ένωση χωρών της περιοχής της Κεντρικής Ασίας με τη Ρωσία για λόγους ασφαλείας, μετά από μία μακρά περίοδο πολέμων.

Οι παράγοντες του μελλοντικού πολέμου

Τα κίνητρα του Ισραήλ είναι από καιρό γνωστά και έχουν εκφραστεί επανειλημμένα. Οι κύριοι παράγοντες του μελλοντικού πολέμου είναι αποφασισμένοι.
Η πρόβλεψη του Zhirinovsky σχετίζεται με το περιστατικό στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, το οποίο έκανε το Μπακού να εκκενώσει την πρεσβεία.
Το ίδιο υποσχέθηκαν και οι Γερμανοί να κάνουν τη Δευτέρα (30/1).
Είναι κοινό μυστικό ότι η εκκένωση διπλωματικών αποστολών έρχεται ως προάγγελος πολέμου.
Στη συνέχεια σημειώθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος μεσολαβεί στις περιφερειακές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, έφτασε στην Τεχεράνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής της CIA William Burns βρισκόταν στο Ισραήλ και εκεί έφτασε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken.
Μιλώντας στο Al-Arabiya, ο Blinken είπε πως το Ιράν απέρριψε την πρόταση να επιστρέψει στη συμφωνία.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Ρωσία στην ουκρανική κρίση, πρόσθεσε, στέλνοντας drones και πυραύλους στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (κάτι που η Μόσχα και η Τεχεράνη δεν επιβεβαιώνουν).

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς το Ιράν να έπεσε στο κενό

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, το βράδυ της Δευτέρας (30/1) drones επιτέθηκαν σε ιρανικά φορτηγά τροφίμων στη Συρία.
Το Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί απότομα καθώς εκτυλίσσεται μια μαζική αντιιρανική επίθεση σε όλα τα επίπεδα.

Η Ουκρανία επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της σε γεγονότα

«Ο πόλεμος καταδιώκει με μανία εγκληματίες και συνεργούς.
Μια νύχτα με εκρήξεις στο Ιράν. Παραγωγές drones και πυραύλων, διυλιστήριο πετρελαίου. Η Ουκρανία σας είχε προειδοποιήσει, έγραψε στο Twitter ο Mikhaylo Podolyak, σύμβουλος του Zelensky.
«Πολύ δύσκολες μέρες έρχονται για την Ουκρανία μετά από αυτό!»
Η σύγκρουση με το Ιράν θα εξαπολυθεί μέσω του Αζερμπαϊτζάν, λένε οι αναλυτές.
Επίσης το Ισραήλ θα μπορούσε να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν θα κατηγορηθεί ότι την οργάνωσε. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές συνέπειες μέχρι έναν πλήρη πόλεμο.
Δεδομένου ότι πίσω από την επιχείρηση βρίσκονται οι Αγγλοσάξονες, αυτό δεν φαίνεται αδύνατο, συμπεραίνει στην ανάλυσή της η Lulko.
Το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση, καθώς δεν θέλει να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν

Η χώρα συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο 2022, που κράτησαν για αρκετές εβδομάδες και οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Mahsa Amini κουρδικής καταγωγής στις 16 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις επαρχίες του Ιράν είχαν επί καθημερινής βάσης διαδηλώσεις:

Η κουρδική περιοχή του Kermanshah (συνορεύει με το Ιράκ).

H Ahvaz στα νοτιοδυτικά — Άραβες που συνορεύει με τις σουνιτικές μοναρχίες στον Περσικό Κόλπο (επαρχίες που παράγουν πετρέλαιο).
Το Σουνιτικό Μπαλουχιστάν στα νοτιοανατολικά (ο πληθυσμός της περιοχής είναι πολύ οργισμένος με τους μουλάδες για αμέτρητους απαγχονισμούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Oi Ιρανοί Αζέροι — σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού που ζει στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, η υπηρεσία πληροφοριών του Ιράν (MOIS) προσπαθεί να υπερκεράσει την επιρροή του IRGC (Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν), σχεδιάζοντας ήδη σήμερα μια μετά -Khamenei εποχή.

Πώς θα απαντήσει το Ιράν στο Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν

Η Τεχεράνη έχει απαντήσει στο παρελθόν σε τέτοιες επιθέσεις με πλήγματα εναντίον ισραηλινών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το Ιράν έχει στρατό 1,5 εκατομμυρίου και ενδέχεται να έχει κατασκευάσει και την πυρηνική του βόμβα.
Επίσης έχει στο πλευρό του τον σιιτικό κόσμο – την ένωση των σιιτικών εδαφών του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Υεμένης, του Αφγανιστάν.
Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός άξονας.
Το Ιράν μπορεί να απαντήσει στο Αζερμπαϊτζάν προσαρτώντας το Nakhichevan.
Το Λαϊκό Κίνημα του Nakhichevan δήλωσε ότι ο λαός της περιοχής θέλει να ενταχθεί στο Ιράν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev άρχισε ξαφνικά να αναλαμβάνει τον έλεγχο αυτού του αυτόνομου θύλακα, ο οποίος σε 30 χρόνια έχει μετατραπεί σε αυτόνομο θύλακα της Τουρκίας και όχι του Αζερμπαϊτζάν.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «σκοτώσουν δύο πουλιά με μια πέτρα»

Είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον να βάλει τέλος στα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει έναν νότιο μεταφορικό διάδρομο μέσω του Ιράν προς την Ινδία, καθώς και να διακόψει κάθε άλλη συνεργασία.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και του Ιράν υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών εργασιών για τη δημιουργία άμεσης σύνδεσης μεταξύ ιρανικών και ρωσικών τραπεζών. Έτσι, το Ιράν θα συνδεθεί απευθείας με 106 ξένες τράπεζες.
Τα χρηματοπιστωτικά κανάλια του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο αποκαθίστανται, δήλωσε ο πρόεδρος της Ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Mohammad Reza Farzin.
Σύμφωνα με τον ειδικό επί γεωπολιτικών ζητημάτων Yuri Baranchik εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αντιταχθούν ανοιχτά στο Ιράν, η Ρωσία θα προμήθευε σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στην Τεχεράνη για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνα του Ιράν.
Επιπλέον, μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να μειώσουν την πίεση στη Ρωσία για το ουκρανικό ζήτημα, όπου οι Αγγλοσάξονες εντείνουν την παρέμβασή τους το τελευταίο διάστημα συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης.
Αυτό μπορεί επίσης να επιτρέψει στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να δράσει ελεύθερα όσον αφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Μία νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν και η Ρωσία θα κερδίσει μόνο από αυτό αλλά ολόκληρος ο κόσμος θα έχει αλλάξει μετά από αυτό, εάν καταφέρει να βγει αλώβητος από την κατακλυσμιαία κρίση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »