«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδήγησε δήμους και περιφέρειες σε καθεστώς ακυβερνησίας με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους τους δημότες. Στο 1/3 των δήμων της χώρας ο εκλεγμένος δήμαρχος διαθέτει μειοψηφία δημοτικών συμβούλων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ.» επισήμανε στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι «Εμείς από την άλλη καταργώντας το έκτρωμα της απλής αναλογικής δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Μεριμνούμε ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπέρ του συνόλου των δημοτών» .
Επίσης ανέφερε ότι «η κατάργηση της απλής αναλογικής συνιστά πλέον επιτακτική ανάγκη προκειμένου οι δήμοι και οι περιφέρειες να απεγκλωβιστούν από την δυσλειτουργικότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οφείλουμε να συνδράμουμε τους ΟΤΑ ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Το ν/σ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι προς όφελος όλων μας»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Αιφνιδιάζουμε κάποιον σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο;
Μας καθιστά το ν/σ έστω και στο ελάχιστο ανακόλουθους σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις;; Το ακριβώς αντίθετο!!
Το ν/σ έρχεται να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το ζήτημα.
Και τουλάχιστον γι αυτό είμαστε υπερήφανοι!
Για το γεγονός δηλαδή ότι νομοθετούμε αυτά ακριβώς για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά και όχι για άλλα..
Αυτά για τα οποία ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού και αυτός μας την έδωσε.
Γιατί πώς να το κάνουμε; Αυτό είναι το σωστό, το συνεπές, το πολιτικά ορθόδοξο. Να κάνεις πράξη αυτά που έλεγες και όχι άλλα..
Επί της ουσίας :
Όταν ψηφιζόταν ο νόμος της απλής αναλογικής σας προειδοποιήσαμε ότι το ν/σ που φέρατε θα οδηγούσε με μαθητική ακρίβεια στην ακυβερνησία δήμων και περιφερειών.
Ήταν προφανές ότι αυτό ήταν και το ζητούμενο για εσάς.
Εσείς από την άλλη λέγατε ότι οι ισχυρισμοί μας ήταν ανυπόστατοι.
Σήμερα δεν μιλάμε με εικασίες, δεν πιθανολογούμε αλλά έχουμε απτά αποτελέσματα που οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Και το βασικό συμπέρασμα είναι ένα!
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής οδήγησε δήμους και περιφέρειες σε καθεστώς ακυβερνησίας με ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους τους δημότες.
Στο 1/3 των δήμων της χώρας ο εκλεγμένος δήμαρχος διαθέτει μειοψηφία δημοτικών συμβούλων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημιουργεί άραγε αυτό προβλήματα;
Η αλήθεια είναι ότι μόνο προβλήματα δημιουργεί!
Και έρχονται οι τοπικοί άρχοντες, έρχεται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για να επιβεβαιώσουν όλοι μαζί την αδυναμία άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν από το εκλογικό σώμα.
Και τούτο διότι η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου ψηφίστηκε με δόλο και σκοπιμότητα..
Για την ακρίβεια ψηφίστηκε για να μπλοκάρει αποφάσεις, για να εξαναγκάζονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να υποκύπτουν στους συμβιβασμούς ενίοτε και εκβιασμούς αυτών που ηττήθηκαν.
Αλλά η κοντόφθαλμη(τόσο κοντόφθαλμη που ενδιαφερόταν και έβλεπε μέχρι τις επόμενες εκλογές) απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ είχε και επιπτώσεις. Λειτούργησε και λειτουργεί σε βάρος της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπονομεύει σημαντικά τα συμφέροντα των δημοτών.
Πολλοί δήμοι έχασαν χρήματα από μεγάλα και σημαντικά προγράμματα, άλλοι κατέληξαν να αδυνατούν να παρουσιάσουν προϋπολογισμούς ενώ σημαντικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν ποτέ. Και όλα αυτά εξαιτίας της «ομηρείας» που επέφερε η απλή αναλογική.
Για να φθάσουμε να δούμε φαινόμενα και καταστάσεις τουλάχιστον παράδοξες και σίγουρα πρωτόγνωρες!

Δήμαρχος να προσφεύγει ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά απόφασης του δικού του δημοτικού συμβουλίου.! Όπως διάβασα πρόσφατα ότι συνέβη με τον Δήμαρχο της Καβάλας, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, προσέβαλε απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου όταν αυτό ψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση δημοτικών τελών, ενώ στην πράξη αυτό ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει συνηθίσει στα παράδοξα, στα προσκόμματα, τα εμπόδια και τους κόφτες. Γι’ αυτό άλλωστε καταψήφισε το ν/σ για την διευκόλυνση της ψήφου του απόδημου ελληνισμού, αδειάζοντας εύκολα την αρμόδια τομεάρχη του.
Εμείς από την άλλη καταργώντας το έκτρωμα της απλής αναλογικής δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Μεριμνούμε ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπέρ του συνόλου των δημοτών.
Είναι αδιανόητο να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου στην αντίστοιχη οικονομική επιτροπή όπου οι εκλεγμένοι δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις άμεσα και γρήγορα.
Υποβαθμίζει τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου! Απαξιώνει την αποφασιστική του αρμοδιότητα!
Για τον λόγο αυτό το παρόν ν/σ εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.!
Επιπλέον το όριο εκλογής προσαρμόζεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο από τον πρώτο γύρο ενώ τίθεται και όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου. Μας κατηγορήσατε και γι αυτό, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι τάχα δυσχεραίνουμε τη συμμετοχή άλλων παρατάξεων και ότι δήθεν το κάνουμε για να «φιμώσουμε» τις εναλλακτικές φωνές.
Αφού λοιπόν σας πω ότι εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια γιατί αυτές οι τακτικές είναι της αποκλειστικότητας σας, να σας γνωρίσω ή μάλλον να σας υπενθυμίσω ότι το
το 3% στις δημοτικές- περιφερειακές εκλογές τίθεται κατ’ αντιστοιχία με το 3% που εσείς διατηρήσατε στις βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση εσείς συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε αφού εξασφαλίζουμε το ποσοστό σας, αυτό του 3%, και στην αυτοδιοίκηση.
Και πέραν από τα αστεία τί εξυπηρετεί αυτό το όριο;
Η εισαγωγή του 3% συνιστά μια ιδιαιτέρως σημαντική παρέμβαση αυτού του ν/σ διότι ουκ ολίγες δημοτικές παρατάξεις συστήνουν μορφώματα τα οποία δεν εκπροσωπούν ούτε εκφράζουν μια ελάχιστη βάση της κοινωνίας.
Διότι ορισμένοι θέλουν να εκλεγούν όχι για να κάνουν κάτι, αλλά για να εμποδίσουν τον άλλον να κάνει.
Είναι οι συνδυασμοί αυτοί που θέτουν υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αποκλειστικό στόχο να αναδειχθεί κάποιος στο συμβούλιο απλώς και μόνο για να «παζαρεύει»..
Με το ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών επανέρχεται επίσης η θητεία 5ετούς διάρκειας προκειμένου οι εκλογείς να είναι σε θέση να αξιολογήσουν το έργο του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Για την δε κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο. Ο σκοπός είναι διττός, αφενός να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών, αφετέρου οι υποψήφιοι να γνωστοποιούνται εγκαίρως στο εκλογικό σώμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάργηση της απλής αναλογικής συνιστά πλέον επιτακτική ανάγκη προκειμένου οι δήμοι και οι περιφέρειες να απεγκλωβιστούν από την δυσλειτουργικότητα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οφείλουμε να συνδράμουμε τους ΟΤΑ ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Το ν/σ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι προς όφελος όλων μας!
Ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »