Oλα δείχνουν ότι η φερόμενη επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν, έγινε από το Ισραήλ. Εξάλλου, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αυξάνονται εν μέσω αρκετών επιθέσεων εναντίον ιρανικών και ισραηλινών θαλάσσιων σκαφών, με πρόσφατες αναφορές να ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ, έχει χτυπήσει δεκάδες ιρανικά πλοία τα τελευταία χρόνια. Οι εντάσεις ήταν ήδη υψηλές μεταξύ των δύο εθνών μετά τη δολοφονία του Fakhrizadeh, με το Ιράν να προσπαθεί να πραγματοποιήσει εκδικητικές επιθέσεις σε ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε μέσω μιας εκρηκτικής που εισήχθη λαθραία στην εγκατάσταση.


Η φερόμενη ισραηλινή επίθεση στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν, κατέστρεψε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό που βρίσκεται 40 έως 50 μέτρα υπόγεια, δήλωσε ο Fereydoon Abbasi-Davani, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Ο Νταβάνι πρόσθεσε ότι ο υποσταθμός χτίστηκε υπόγεια για να τον προστατεύσει από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις και ότι η επίθεση, πραγματοποιήθηκε είτε μέσω κυβερνοχώρου, είτε με σαμποτάζ εκρηκτικών που διαπράχθηκε από πράκτορες.

Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι μια τέτοια επιχείρηση διαρκεί χρόνια, λέγοντας “ο σχεδιασμός του εχθρού ήταν πολύ όμορφος”. Η έκρηξη κατάφερε να προκαλέσει ζημιά τόσο στο σύστημα διανομής ισχύος, όσο και στο καλώδιο που οδηγεί στις φυγοκεντρικές συσκευές για να τους μειώσει.

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση στο Natanz, και τότε το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, κατά το παρελθόν έτος, με έκρηξη και πυρκαγιά σε μια εγκατάσταση στην τοποθεσία τον Ιούλιο, και επηρέασε σημαντικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εγκατάσταση που χτυπήθηκε αυτήν την εβδομάδα, ήταν μια νέα που χτίστηκε για να αντικαταστήσει την προηγούμενη.

Ο Νταβάνι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, ότι η επίθεση τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε επίσης με εκρηκτικά, που εισήχθησαν λαθραία σε εγκατάσταση συναρμολόγησης φυγοκέντρησης στο χώρο, με τα εκρηκτικά να είναι ενσωματωμένα σε ένα βαρύ τραπέζι που μεταφέρθηκε στην εγκατάσταση.

Ο Ali Rabiei, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, δήλωσε την Τρίτη ότι η επίθεση δεν ήταν «εξωτερική επίθεση» και ότι εντοπίστηκε «προδότης», προσθέτοντας ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα».


Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην τοποθεσία και μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον εννέα μήνες για την αποκατάσταση της παραγωγής στην εγκατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ορισμένοι πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχίες, για τις διαρροές πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, με τον πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Ντάνι Γιατόμ, να προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του Ισραήλ, σε συνέντευξη με το Στρατιωτικό Ραδιόφωνο τη Δευτέρα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammed Javad Zarif παραπονέθηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την “πυρηνική τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου”.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το Ιράν συναντιέται με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσει, μια πιθανή επιστροφή στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, για την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ισραήλ θα υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις ιρανικές απειλές, τονίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα εργαστεί για την καταπολέμηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Τέλος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κάλεσε για πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας την επόμενη Κυριακή, για να συζητήσει το θέμα του Ιράν εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Τεχεράνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »