Υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους θέλει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς και σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας, παρόλα αυτά είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν παρόμοιες ανακοινώσεις και για άλλους κλάδους.
Μάλιστα η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να ανοίξει κι άλλο η βεντάλια του υποχρεωτικού εμβολιασμού, περιλαμβάνοντας και εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης (πχ. σεφ και μάγειρες), αλλά και την εκπαιδευτική και φοιτητική κοινότητα.
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι είναι δηλωτικό του τι έρχεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρεωτικότητα έχει εξεταστεί στην εστίαση αλλά και στα σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πελατών.
Κληθείσα δε, να σχολιάσει το «προσκλητήριο εμβολιασμού» που απηύθυνε δημόσια ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η Α.Πελώνη υπογράμμισε ότι «προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα».
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί» και πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές».
Παρά, ωστόσο, το υψηλό ποσοστό προσέλευσης των εκπαιδευτικών στα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο σύμφωνα με την κ. Κεραμέως ανέρχεται στο 73%, η υψηλή διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στις νεανικές ηλικίες φέρνει ένα βήμα εγγύτερα τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους φοιτητές, όταν μάλιστα -σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας- «από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης», δηλαδή διά ζώσης διδασκαλία σε τάξεις και αμφιθέατρα.
Πολύ περισσότερο, όταν από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους εφήβους ηλικίας 15-17, τη στιγμή που ο εμβολιασμός σε ηλικίες κάτω των 15 ετών είναι μια υπαρκτή συζήτηση που επανέρχεται μεταξύ των μελών της Επιτροπής από καιρού εις καιρόν, όπως περιέγραψε η κ. Κεραμέως.
«Το κράτος δεν μπορεί να περιμένει»
Την ίδια ώρα, με «μαστίγιο και καρότο» παρομοίασε την τακτική της κυβέρνησης αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «5,3 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 60% του ενήλικου πληθυσμού, συμμετέχουν έως τώρα στην εθνική εμβολιαστική εκστρατεία και 4,4 εκ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» το ποσοστό του 23% των ανεμβολίαστων σε δομές υγείας, επισημαίνοντας πως «το κράτος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστούν λειτουργοί δημόσιας υγείας από τα χέρια των οποίων κρέμεται η ζωή πολιτών να αποφασίσουν πότε θα εμβολιαστούν».
Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας, ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε πως «την ίδια πολιτική με τα μέτρα δημόσιας υγείας στους χώρους ψυχαγωγίας εφαρμόζουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και άλλες χώρες», ενώ διεμήνυσε ότι οι χώροι διασκέδασης «ή θα λειτουργούν με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου».
Στην κατεύθυνση αυτή, οι πρώτες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους χθες στα κατά τόπους λιμάνια, καθώς ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα διεξάγεται στο εξής από τα στελέχη του Λιμενικού και πριν την επιβίβαση των επιβατών, οι οποίοι θα πρέπει να φτάνουν στις αποβάθρες περίπου 1,5 ώρα νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης.
Η υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στην Κρήτη και την Μύκονο εντείνει κιόλας τον προβληματισμό για πιθανή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον τουρισμό, με το επικρατέστερο σενάριο αυτήν την ώρα να είναι πιο κοντά στην αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ για τους απασχολούμενους στον κλάδο. Με γνώμονα την προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, ενεργή παραμένει η συζήτηση μεταξύ των «ειδικών» και για υποχρεωτική διενέργεια rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά.