“Το σύστημα Patriot θα καταστραφεί αμέσως”

Ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος – εδάφους Kh-47M2 Kinzhal που μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός και άτρωτος στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Β.Γκερασίμοφ μιλώντας σε ξένους στρατιωτικούς ακολούθους.

Ο Kinzhal ήταν ένα από τα έξι ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν την 1η Μαρτίου 2018.

Για πρώτη φορά έγινε χρήση του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Για πρώτη φορά, υπερηχητικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε συνθήκες μάχης.

Το αερομεταφερόμενο πυραυλικό σύστημα Kinzhal αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό και άτρωτο στις αντιδράσεις της ουκρανικής αεράμυνας», ανέφερε ο αρχηγός του ρωσικού στρατού στο TASS.

 

Διέλυσε τις ουκρανικές υποδομές

Ο Γκερασίμοφ συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, έπληξαν πάνω από 1.300 κρίσιμες ουκρανικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο αρχηγός του στρατού είπε ότι τα πλήγματα «μείωσαν σημαντικά το μαχητικό δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, διέκοψαν το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των στρατευμάτων, παρέλυσαν το έργο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος και εμπόδισαν σημαντικά τις στρατιωτικές παραδόσεις».

Κατά Patriot

Ο Kinzhal σχεδιάστηκε ειδικά για να ξεπερνά οποιαδήποτε γνωστά συστήματα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των MIM-104 Patriot, Terminal High Altitude Area Defense και Aegis.

Αντί να χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα σχέδια βλημάτων υπερηχητικής ολίσθησης και scramjet, χρησιμοποιεί την πιο κλασική τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων με υπερηχητική ταχύτητα 10-12 Mach.

Επειδή πετά με υπερηχητικές ταχύτητες εντός της ατμόσφαιρας, η πίεση του αέρα μπροστά του σχηματίζει ένα σύννεφο πλάσματος καθώς κινείται, απορροφώντας ραδιοκύματα.

Έτσι, ο πύραυλος μπορεί να επιτύχει αυτό που ονομάζεται «πλάσμα stealth».

Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων όταν εκτοξεύεται από MiG-31K και έως 3.000 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από βομβαρδιστικά Tu-22M3.

Η υπερηχητική ταχύτητα του Kinzhal του δίνει καλύτερα χαρακτηριστικά διείσδυσης στόχου από ελαφρύτερους, πιο αργούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise.

Όταν είναι οπλισμένος με συμβατική κεφαλή 500 κιλών, η πρόσκρουση του πυραύλου μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα από 16,9 gigajoules κινητικής ενέργειας ή ισοδύναμο με 4.000 kg εκρηκτικών TNT.

Ο πύραυλος μπορεί επίσης να οπλιστεί με πυρηνική κεφαλή 100–500 Kt.

Παρά την ταχύτητά του, ο πύραυλος μπορεί να επιτύχει μεγάλη ακρίβεια χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS και ένα οπτικό σύστημα αναζήτησης.

Οι παρατηρήσεις του Γκερασίμοφ για τον Kinzhal είχαν σκοπό να προειδοποιήσουν την Ουκρανία, η οποία πρόκειται να λάβει πυροβολαρχίες Patriot, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Μόσχας: Μια γρήγορη καταστροφή του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από τον υπερηχητικό Kh-47M2 Kinzhal θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Δύση.

Αρκετά κράτη συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Ρουμανίας κτλ θα αντιληφθούν ότι δεν έχουν αντιαεροπορική άμυνα απέναντι στα σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Χτες, ο Β.Πούτιν δήλωσε πως δεν ανησυχεί. Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξουδετερώσει κάθε σύστημα Patriot, που θα δοθεί στο Κίεβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »