Σενάρια πολέμου από αμερικανικό περιοδικό φέρνουν την κατάσταση στην Μαύρη θάλασσα ένα βήμα πριν μια ολοκληρωτική κρίση.
ΗΜόσχα ανακοίνωσε την απαγόρευση της διέλευσης όλων των τύπων πλοίων κοντά στην Κριμαία, ειδικά σε Τρία συγκεκριμένα σημεία για πολλούς μήνες, προκαλώντας ερωτηματικά με την στάση της στην δύση.

“Το σχέδιο της Ρωσίας να περιορίσει την κυκλοφορία ξένων πολεμικών πλοίων σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας δεν θα επηρεάσει τα Στενά του Κερτς”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πυροδοτώντας πολεμικά σενάρια στην περιοχή.

Το Στενό του Κέρτς είναι μια κρίσιμη δίοδος του περιφερειακού εμπορίου σιτηρών που συνδέει την Αζοφική θάλασσα Azov με τη Μαύρη Θάλασσα, και για αυτό θα παραμείνει ανοικτό.

Στην απαγορευμένη περιοχή που ανακοίνωσε η Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν προχθές ναυτικές ασκήσεις ταυτόχρονα από το ρωσικό και το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε υπουργικό συμβούλιο μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για την απαγόρευση διέλευσης ξένων πολεμικών και εμπορικών πλοίων σε τρία σημεία κοντά στις ακτές της Κριμαίας από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

Οι περιορισμοί από ρωσικής πλευράς θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα σε πολλές εταιρείες ενώ η όλη περιοχή έχει “θερμανθεί” άκρως επικίνδυνα εδώ και αρκετές ημέρες.

Το ουκρανικό υπουργείο εξωτερικών αποκάλεσε παράνομες τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες αφορούν το κλείσιμο τμημάτων της Μαύρης θάλασσας σε ξένα πολεμικά πλοία.

Σενάρια περιφερειακού πολέμου από αμερικανικό περιοδικό

Το αμερικανικό περιοδικό National Interest ανέφερε σενάριο πιθανής επιθετικής επιχείρησης από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.Ως κύρια αφορμή σε αυτό το σενάριο θα ήταν η αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοαποκαλούμενων ρωσόφωνων δημοκρατιών DPR και LPR.

Σημειώνεται ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να κάνει ένα τέτοιο βήμα, η μετακίνηση δυνάμεων στα σύνορα θα αυξηθεί ραγδαία.

“Τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν, με το πρόσχημα της προστασίας των Ρώσων πολιτών που ζουν στην επικράτεια του Ντονιέτσκ, να εισέλθουν στο έδαφος των ρωσόφωνων δημοκρατιών. Η Μόσχα μπορεί να σταματήσει εκεί, αλλά μπορεί επίσης να προχωρήσει βαθύτερα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, στόχος των ρωσικών στρατευμάτων δεν θα είναι το Κίεβο αλλά η Οδησσό. Η εισβολή θα επεκταθεί τότε κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, και θα συμπεριλάβει πιθανότατα την Μαριούπολη και την περιοχή μέχρι το Berdyansk.

Ανάλογα με την κλίμακα των ρωσικών φιλοδοξιών, η επίθεση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την κατάληψη της Οδησσού, κύριου λιμένα της Ουκρανίας», αναφέρει το περιοδικό.

Οι Αμερικανοί ειδικοί που έγραψαν το σενάριο τονίζουν ότι, η Μόσχα δεν πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι όλα θα πάνε ομαλά σε αυτήν την περίπτωση.

“Σε αντίθεση με το Ντονιέτσκ και τη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ο πληθυσμός είναι πιστός στη Μόσχα, οι υπόλοιπες περιοχές κατοικούνται από Ουκρανούς που είναι εχθρικοί προς τη Ρωσία.Λόγω της σίγουρης αντίστασης τους, η πρόοδος της ρωσικής προέλασης θα επιβραδυνθεί σημαντικά.

Η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να κερδίσει μόνη της σε οποιοδήποτε σενάριο πολέμου με τη Ρωσία, ωστόσο, μπορεί να επιβραδύνει το ρωσικό blitzkrieg.

Αυτό θα βοηθούσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να κερδίσουν χρόνο ώστε να «συμφωνήσουν σε πολιτικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης όμως και της στρατιωτικής επέμβασης», καταλήγει το περιοδικό.

Το ζήτημα είναι ότι η Μόσχα σε ένα τέτοιο σενάριο θα επιζητούσε την κατάληψη ολόκληρης της ουκρανικής παραλιακής λωρίδας, για να ενώσει την Κριμαία με ένα ρωσικό διάδρομο με την Υπερδνειστερία, προκαλώντας παράλληλα έναν παγκόσμιο πόλεμο με το ΝΑΤΟ, και αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό ούτε λογικό από καμία πλευρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »