ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε  ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα «εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης».

Ανέφερε επίσης ότι, η Ρωσία δεν σκοπεύει να εξαπολύσει ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα, αλλά τα προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Μόσχας διασφαλίζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει σθεναρά, εάν ποτέ δεχθεί επίθεση.

Σε κάτι που φαίνεται να είναι μια προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την εγκατάσταση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars (ICBM) σε ένα σιλό πυραύλων.

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, δείχνει την εγκατάσταση ενός μεγάλου ρωσικού πυραύλου Yars σε ένα σιλό, στο στρατιωτικό συγκρότημα Kozelsk στην περιοχή Kaluga νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι, ο πύραυλος εγκαταστάθηκε στο σιλό χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη μονάδα μεταφοράς και φόρτωσης κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διήρκεσε αρκετές ώρες.

Επιπλέον, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η μονάδα προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα υποδομή, που προσφέρει καλύτερες συνθήκες για εκπαίδευση δυνάμεων υπηρεσίας και  εκτέλεση μάχιμων καθηκόντων  του προσωπικού.

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος

Το  πυραυλικό συγκρότημα Yars , που φορτώθηκε στην περιοχή Kaluga, φέρεται να έχει φέρουσα ικανότητα 12 φορές μεγαλύτερη από την αμερικανική ατομική βόμβα που αποδεκάτισε τη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος βεληνεκούς 7.500 μιλίων, τοποθετήθηκε σε εξέδρα εκτόξευσης σιλό χρησιμοποιώντας ειδική μονάδα μεταφοράς και φόρτωσης. Το RS-24 Yars, είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του προηγούμενου Topol-MR.

Μπορεί να είναι έτοιμος για εκτόξευση σε επτά λεπτά και να πυροδοτηθεί από μια προετοιμασμένη τοποθεσία, ένα προσαρμοσμένο υπόγειο με συρόμενη οροφή ή μια θέση κατά την ανάπτυξη πεδίου. Η Ρωσία επιδεικνύει τα πυρηνικά της όπλα, ενόψει της ετήσιας Ημέρας Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων στις 17 Δεκεμβρίου.

Το πυραυλικό σύστημα, είναι πανομοιότυπο με το πυραυλικό σύστημα Topal-M, με τη διαφορά ότι το «όχημα» ωφέλιμου φορτίου έχει αναβαθμιστεί για να μεταφέρει MIRV (πολλαπλές κεφαλές που στοχεύουν ανεξάρτητα).

Σε μια συμβατική διαμόρφωση MIRV, ο πύραυλος περιέχει όλες τις κεφαλές σε ένα μόνο στάδιο που διαχωρίζεται από το υπόλοιπο όπλο, μετά την εκτόξευση. Μόλις ξεπεράσει την ατμόσφαιρα της Γης, αυτή η μονάδα μπορεί να πλοηγηθεί ανεξάρτητα, απελευθερώνοντας κάθε κεφαλή πάνω από έναν μόνο στόχο.

Τον Ιούνιο του 2019, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει το RS-24 Yars χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο «πειραματικής κεφαλής». Ο πύραυλος ταξίδεψε σχεδόν 3.500 μίλια κατά τη διάρκεια της δοκιμής, πριν χτυπήσει το πεδίο δοκιμής πυραύλων Kura στην Καμτσάτκα Κρα, στην άλλη πλευρά της Ρωσίας.

Προειδοποίηση για τη Δύση; 

Ο Πούτιν, είδε την εκτόξευση ενός παρόμοιου πυραύλου Yars τον Οκτώβριο εν μέσω αυξημένων εντάσεων, σχετικά με τη σύγκρουση με την Ουκρανία για να δοκιμάσει την απάντηση της Ρωσίας, σε μια πιθανή πυρηνική επίθεση.

Εκτός από τον Ρώσο πρόεδρο και ο Διοικητής της Πυραυλικής Δύναμης συνταγματάρχη Alexi Sokolov έστειλε μια προειδοποίηση αναφέροντας ότι , η τελευταία άσκηση είχε σκοπό να προειδοποιήσει τη Δύση, δεδομένου ότι «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, βρίσκονται εντός της εμβέλειας του πυραύλου».

Ο Διοικητής είπε ότι, «η σημασία αυτής της επιχείρησης έγκειται στο γεγονός ότι, ο πύραυλος θα τεθεί σε υπηρεσία μάχης εντός του χρονοδιαγράμματος». Πρόσθεσε ότι «η πατρίδα θα αποκτήσει άλλο ένα πυρηνικό πυραυλικό όπλο, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την επίλυση οποιωνδήποτε εργασιών σε στρατηγικό επίπεδο».

Πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο, που δείχνει πώς ο υπερηχητικός πύραυλος Avangard φορτώνεται στο σιλό.

Το Avangard, είναι ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης που τέθηκε σε λειτουργία το 2019. Μπορεί να εκτοξευθεί από διάφορα ICBM, συμπεριλαμβανομένου του RS-28 Sarmat, του νεότερου και πιο προηγμένου τεχνολογικά ICBM της χώρας.

Με την κωδική ονομασία Yu-71, το Avangard HGV κατασκευάστηκε ως μέρος του άκρως απόρρητου Project 4202. Ο πύραυλος, δημοσιοποιήθηκε αρχικά από τον Πούτιν τον Μάρτιο του 2018, κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αναφέρει τακτικά ότι αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα για να διασφαλίσει ότι, οι στρατηγικές της δυνάμεις θα ξεπεράσουν κάθε μελλοντική αμερικανική αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Το Avangard πετάει μέσα από την ατμόσφαιρα, βασιζόμενο στην επανείσοδο για να φτάσει στη μέγιστη ταχύτητά του. Λέγεται ότι είναι ικανό να εκτελεί δυναμικούς ελιγμούς πτήσης για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προπαγανδίζουν ισχυρισμούς για την πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας. Ο επικεφαλής του ρωσικού τάγματος του Ντόνετσκ, Alexander Khodakovsky, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι, τα πυρηνικά όπλα μπορεί να βοηθήσουν τη Μόσχα να κερδίσει τον πόλεμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »