Ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής…

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε και στην Βαλτική καθώς μια σειρά στρατιωτικών κινήσεων της Ρωσίας αναγκάζει τα κράτη της περιοχής να θέσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους σε ύψιστη επιφυλακή.

Ήδη το γεγονός ότι ξεκίνησε επιστράτευση και στο Καλίνινγκραντ σήμανε συναγερμό.

Την αρχή έκανε πριν λίγο η Εσθονία καθώς με μια ασυνήθιστη και σπάνια κίνηση η πρωθυπουργός της χώρας απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό για την κατάσταση με την Ρωσία.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Εσθονίας  ενώ καλούνται  έφεδροι να παρουσιαστούν για άσκηση ετοιμότητας.

Η Εσθονία αποτελεί κύριο στόχο της Ρωσίας ειδικά μετά την συμφωνία της χώρας με την Φινλανδία για την δημιουργία ζώνης ναυτικού αποκλεισμού εναντίον του ρωσικού Στόλου.

 

Διπλή άσκηση του Στόλου Βαλτικής για προστασία και κτύπημα νηοπομπής…

Αμέσως μετά την επιστράτευση που διέταξε ο Β.Πούτιν, ο ρωσικός Στόλος της Βαλτικής και οι υπόλοιπες δυνάμεις που σταθμεύουν στο Καλίνινγκραντ τέθηκαν σε επιφυλακή και ξεκίνησαν μεγάλες ασκήσεις.

Στην άσκηση διοίκησης και επιτελείου του Στόλου Βαλτικής συμμετείχαν περισσότερα από 15 πλοία,  η ναυτική αεροπορία ενώ ενεργοποιήθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις των βαλλιστικών συστημάτων Iskander.

Τα πλοία και η αεροπορία του Στόλου Βαλτικής πραγματοποίησαν μια μεγάλη διπλή άσκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν και 15 αεροσκάφη.

Το περιπολικό Yaroslav the Wise, οι κορβέτες Stoiky και Soobrazitelny συμμετείχαν σε άσκηση για την παροχή κάλυψης σε νηοπομπή στη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολούθησαν ασκήσεις με ναυτικά πλήγματα, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και κρούσης των πλοίων του Στόλου Βαλτικής.

Αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε νηοπομπή και στα πλοία προστασίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Έχοντας λάβει δεδομένα για εκτοξεύσεις πυραύλων από εικονικά εχθρικά πλοία και την απογείωση αεροσκαφών, τα συστήματα αεράμυνας των πλοίων συνοδείας τέθηκαν σε επιφυλακή, ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για καμουφλάζ για παραπληροφόρηση του εχθρού.

Στο επόμενο στάδιο της άσκησης, τα πληρώματα των πλοίων εντόπισαν και ταξινόμησαν τους στόχους και τα πληρώματα αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβολικού κατέστρεψαν πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη του εικονικού εχθρού στην πιο απομακρυσμένη γραμμή άμυνας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επεξεργασία των σεναρίων της φύλαξης της συνοδείας, της απόκρουσης αεροπορικών επιθέσεων από έναν εικονικό εχθρό από διάφορα ύψη και της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων κατά πλοίων επιφανείας.

Οι ομάδες κρούσης του Στόλου της Βαλτικής, που αποτελούνται από τα πλοία Odintsovo, Zeleny Dol, Sovetsk, Passat και Liven και τα σκάφη Chuvashia και Dimitrovgrad συνεχίζουν να εκτελούν καθήκοντα ως μέρος της άσκησης.

Τα πληρώματα των πλοίων ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα αναζήτησης πλοίων και εντοπισμού ενός εικονικού εχθρού στη Βαλτική Θάλασσα. Ακολούθησαν ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις των πυραυλικών συστημάτων Κalibr, P-120 Malachite ( 4K85 ) και P-270 Moskit στους εντοπισμένους ναυτικούς στόχους.

Ως αποτέλεσμα ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων, όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν επιτυχώς.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, τα πληρώματα των πλοίων πραγματοποίησαν μια σειρά από ασκήσεις όπως άμυνα κατά δολιοφθοράς ενώ εκτέλεσαν ένα σύνολο μέτρων για την αεράμυνα, την αντιπλοϊκή και την ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Οι πιλότοι του στόλου της Βαλτικής κατά τη διάρκεια της άσκησης προσπάθησαν να χτυπήσουν μια νηοπομπή ενός εικονικού εχθρού.

Στο πλαίσιο της άσκησης διοίκησης και επιτελείου των δυνάμεων του Στόλου της Βαλτικής, τα πληρώματα των τακτικών βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής Su-24M και των μαχητικών Su-30SM βομβάρδισαν στόχους επιφανείας σε θαλάσσιες περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας.

Εικονικός εχθρός επιχείρησε προσγείωση σε ακτή της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Αμέσως στάλθηκε ένα Su-24M το οποίο προηγήθηκε του κυρίου κτυπήματος.

Μετά τον εντοπισμό του εικονικού εχθρού, απογειώθηκαν αεροσκάφη Su-24M και Su-30SM μαζί με μαχητικά Su-27 τα οποία παρείχαν κάλυψη.

Συνολικά, στην άσκηση συμμετείχαν έως και 15 βομβαρδιστικά και μαχητικά πολλαπλών ρόλων της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Βαλτικής.

Στην περιοχή υπάρχουν και τρία MiG-31 με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal…

Διάγγελμα πρωθυπουργού Εσθονίας

Στο διάγγελμα της η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, είπε τα εξής:

“Η κινητοποίηση που ανακοινώθηκε στη Ρωσία δεν άλλαξε την εικόνα της απειλής για εμάς. Η Εσθονία προστατεύεται και θα παραμείνει προστατευμένη. Μπορούμε όλοι να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες ήρεμα, γνωρίζοντας ότι η Εσθονία προστατεύεται από τις δικές μας αμυντικές δυνάμεις και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγαπητέ λαέ της Εσθονίας, απευθύνομαι σε εσάς γιατί τις τελευταίες ημέρες έφεραν νέα από το μέτωπο της ασφάλειας, τα οποία έχουν εγείρει ερωτήματα μεταξύ των ανθρώπων. Και πιστεύω ότι σε ταραγμένους καιρούς για τον κόσμο, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε ευθέως για αυτά τα θέματα.

Η Ρωσία διεξάγει πλαστά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία με στόχο την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία.  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί με πυρηνικά όπλα και ανακοίνωσε κινητοποίηση. Έχει σκοπό να τρομάξει και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει επί του παρόντος άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Εσθονίας και δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει 2.861 εφέδρους και αμυντικούς συμμάχους στην πρόσθετη εκπαιδευτική συγκέντρωση «Okas 2022». Έχουμε κάνει τέτοιες ασκήσεις στο παρελθόν και σίγουρα θα το κάνουμε και στο μέλλον.

Το φετινό «Okas» έχει τη διάκριση ότι είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχουμε διοργανώσει ποτέ. Αυτό σημαίνει αμυντική ικανότητα – ετοιμότητα και σιγουριά ότι ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση κρίσης. Έχουμε μια ικανή αμυντική δύναμη, θέληση για άμυνα και εξοπλισμό παγκόσμιας κλάσης. Ασκούμαστε για να μην χρειαστούν ποτέ αυτά που εξασκούμε.

Ευχαριστώ όλες τις οικογένειες των οποίων η μητέρα, ο πατέρας, ο αδερφός, η αδερφή, ο γιος ή η κόρη θα συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνάς μας τις επόμενες ημέρες. Και ευχαριστώ όλους τους εργοδότες για την κατανόησή τους.

Η ανακοίνωση της κινητοποίησης στη Ρωσία έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά στον λαό της Εσθονίας. Διαβεβαιώνω όλους ότι τα σύνορα μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας προστατεύονται. Η Εσθονία έκλεισε τα σύνορα για τους Ρώσους τουρίστες ήδη στις 19 Σεπτεμβρίου. Ήταν η σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Η Εσθονία είναι ένα σπίτι για τον λαό μας, όχι για τους πρόσφυγες που προέρχονται από μια επιθετική χώρα.

Στην Εσθονία ζουν και άτομα με ρωσική υπηκοότητα, τα οποία πιθανότατα θα καλέσει σε πόλεμο ο Πούτιν. Πιστεύω ότι κανείς που ζει στην Εσθονία και συμμερίζεται τις αξίες μας δεν είναι έτοιμος να πάει σε έναν εγκληματικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η δημοκρατία και η ελευθερία είναι αξίες που όλοι στην Εσθονία γνωρίζουν την αξία και τη σημασία τους. Έχουμε κοινό μέλλον, κοινή ασφάλεια και κοινό σπίτι, ας εστιάσουμε σε αυτό.

Εάν, ωστόσο, υπάρχει κάποιος που σκέφτεται να ενταχθεί στις ρωσικές δυνάμεις, το μήνυμά μου είναι συγκεκριμένο: μην πάτε, γιατί δεν υπάρχει γυρισμός. Όποιος σηκώνει όπλο εναντίον ενός ελεύθερου έθνους, μιας ελεύθερης Ουκρανίας, σηκώνει επίσης ένα όπλο εναντίον της Εσθονίας και διαπράττει ένα έγκλημα που δεν θα το συγχωρήσουμε.

Η Εσθονία υποστηρίζει την Ουκρανία μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της ανεπιφύλακτα και για όσο χρειαστεί.

Αγαπητοί πολίτες της Εσθονίας, ας παραμείνουμε ψύχραιμοι στις δύσκολες στιγμές και ας φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές.

Η Ρωσία θα επιχειρήσει να διχάσει την κοινωνίας μας. Είναι πιθανόν να εκδηλωθούν επιθέσεις υβριδικού τύπου, κυβερνοεπιθέσεις…

Σας ζητώ να είστε έτοιμοι και με ψυχραιμία να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις, όπως πιθανές προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Βίντεο: To διάγγελμα…

Σε συναγερμό και οι ένοπλες δυνάμεις Φινλανδίας και Λιθουανίας

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα μερική επιστράτευση, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντιι Καϊκόνεν.

«Σχετικά με τις περιοχές γύρω από τη Φινλανδία, μπορώ να πω ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι σταθερή και ήρεμη», επεσήμανε ο Καϊκόνεν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι καλά προετοιμασμένες και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Σε αυξημένη ετοιμότητα

Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού της «προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πρόκληση από τη ρωσική πλευρά», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Αρβίντας Ανουσάουσκας.

«Καθώς η μερική επιστράτευση της Ρωσίας αφορά και την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »