Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο αφού ο Σέρβος υπουργός άμυνας ανέφερε ότι ο Σερβικός Στρατός είναι σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας, λόγω των γεγονότων στην Βόρεια Μιτρόβιτσα.

«Είμαστε εξοπλισμένοι μέχρι τα δόντια», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το αίτημα για τη σύσταση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βούτσεβιτς είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Happy ότι η ένωση Σερβικών Δήμων είναι “μια μορφή αυτονομίας” και η εγγύηση ότι “η σερβική κοινότητα μπορεί να ζήσει σε αυτές τις περιοχές” και υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι “ο εγγυητής αυτής της συμφωνίας”.

Επεσήμανε δε ότι, «η Σερβία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα», και ότι το κύριο συμφέρον είναι «η διατήρηση της ειρήνης».

“Μπρός βαθύ και πίσω ρέμα” για την απομονωμένη πολιτικοστρατιωτικά Σερβία μπροστά στην προκλητικότητα του Κοσσόβου-Η στάση ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ

 

“Χρειαζόμαστε οικονομική και αμυντική ενίσχυση και δεν θέλουμε συγκρούσεις, αλλά κανείς μας δεν έχει δίλημμα αν είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας σε νέα “Καταιγίδα”. Ο στρατός είναι εξοπλισμένος μέχρι 

Υπενθυμίζουμε ότι σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας βρίσκεται ο σερβικός στρατός, με εντολή του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσις, από τις 2 Νοεμβρίου, μετά την εμφάνιση drones που φέρεται να παρακολουθούσαν σερβικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Bratislav Gašić, επισκέφθηκε χθες το βράδυ τη βάση του αποσπάσματος χωροφυλακής του Νις στο Αλεκσίνατς, όπου το επιθεώρησε και διαπίστωσε την πολεμική ετοιμότητα των μελών αυτής της μονάδας.

“Μέλη της Στρατο-χωροφυλακής, τόσο εσείς όσο και εγώ ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας ότι θα προστατεύσουμε τη συνταγματική τάξη και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

 

 

Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες του ( Κοσβάρου πρωθυπουργού) Κούρτι να καταπιέζουν, να παρενοχλούν και να συλλαμβάνουν τον λαό μας. Ζήτω η Σερβία!», είπε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Κατά την επιθεώρηση του στην βάση, ο ίδιος, σε συνομιλία με μέλη της Χωροφυλακής, τόνισε την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους στην προστασία της Δημοκρατίας της Σερβίας και όλων των πολιτών της.

 

 

Ο υπουργός τόνισε ότι η κρατική ηγεσία της Σερβίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η εκτίμηση είναι ότι η KFOR θα επιχειρήσει να βγάλει “τα κάστανα από την φωτιά” το επόμενο διάστημα διαλύοντας τα σερβικά οδοφράγματα, μόνο που Αλβανοί και Σέρβοι δεν πρόκειται να ηρεμήσουν, αφού κανένα θέμα δεν μπορεί να λυθεί, αν δεν δοθεί μια θεσμική λύση που θα εμπεριέχει “ αυτονομία” στους Σέρβους, όπως είχαν ζητήσει και πέτυχαν με την βοήθεια του ΝΑΤΟ και οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο το 1999

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »