Από τη Μεσόγειο μέχρι τον ινδικό ωκεανό
Το συμπέρασμα των προσπαθειών και των προγραμμάτων της τουρκικής βιομηχανίας είναι η επίτευξη μιας πλήρους ανεξαρτητοποίησης της Άγκυρας από οποιαδήποτε δυτική πηγή, αναφέρει μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα.

Σκοπός του Ερντογάν είναι σαφώς μια ανεξάρτητη πορεία στον αμυντικό τομέα με τουρκικά όπλα αιχμής “made in Turkey”, τα οποία θα έδιναν στη χώρα, ένα καθεστώς μεγάλης περιφερειακής δύναμης που θα πουλούσε όπλα σε μουσουλμανικές χώρες, εξωβελίζοντας ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, και Κίνα.

Άλλωστε όλη αυτή ρητορική του ΑΚΡ και του ίδιου του Τούρκου προέδρου προς τους “αδελφούς” μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, αποκρύπτει φυσικά και οικονομικά συμφέροντα που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ολόκληρη την παραγωγή αγαθών της χώρας.

Ο Ερντογάν “φτιάχνει” μια “ισλαμική κοινοπολιτεία” χωρών στην οποία σκοπεύει να διοχετεύσει όλα τα αγαθά που παράγει η χώρα του, για να καταστεί οικονομικά και στρατιωτικά κυρίαρχη η Τουρκία, από το Αιγαίο έως τον Ινδικό Ωκεανό.

“Η Τουρκία παρακολουθεί δυτικά, κινέζικα και ισραηλινά αμυντικά επιτεύγματα και κατασκευάζει μικροσκοπικά όπλα, υπερηχητικά όπλα, αλλά και «όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας», γράφει ο Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN.

“Η Άγκυρα επεκτείνει γρήγορα τις δυνατότητές της σε πυραυλοκινητήρες με στόχο την αύξηση της εγχώριας βιομηχανίας όπλων.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αύξησε τις ικανότητές της στον αμυντικό τομέα επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε νέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους.

Θέλει να επιτύχει ένα είδος απόλυτης ανεξαρτησίας από τους δυτικούς κατασκευαστές. Προς το σκοπό αυτό, αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400,ενώ επιδιώκει να κατασκευάσει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης,πυραύλους, και άλλα συστήματα.

Η Άγκυρα εξάγει όπλα και τα χρησιμοποιεί επίσης σε συγκρούσεις από το Ιράκ στη Συρία και τη Λιβύη.

Έχει κατασκευάσει βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και άλλες χώρες, επιδιώκοντας να γίνει η κορυφαία στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή με δυνατότητες προβολής της εξουσίας σε Κεντρική Αφρική και Ασία.

Η ίδια χώρα επιθυμεί μια τεράστια αύξηση της αμυντικής της τεχνολογίας για την παραγωγή όπλων ακριβείας που έχουν επιτύχει χώρες όπως το Ιράν, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλοι.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η αμυντική του βιομηχανία συνεργάζεται άμεσα με την κυβέρνηση, και συνέχισε: «εμείς δεν αγοράζουμε ποτέ αμυντικά προϊόντα από το εξωτερικό τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε στη χώρα».

Η Τουρκία βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα τελευταία, εκτοξεύοντας νέες απειλές για την Ελλάδα και άλλες χώρες, ενώ καυχιέται για ιστορικές μάχες και μετατρέπει ιστορικές εκκλησίες σαν την Αγία Σοφία σε τζαμιά.

Η ελίτ της χώρας αυτής συνέδεσε τις νέες αυτές προόδους της με προκλήσεις στη Μεσόγειο όπου αντιμετωπίζει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Γαλλία και τα ΗΑΕ”, καταλήγει ο Ισραηλινός ειδικός.

Η ουσία εδώ όμως είναι ότι αυτό το μονοπάτι είχε διαλέξει και η Γιουγκοσλαβία πριν αρκετά χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν η διάλυση της σε πολλά κομμάτια, αφού τα συμφέροντα σε δύση και Ανατολή είναι απλά τεράστια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »