Τα Βαλκάνια αποτελούν πλέον περιοχή σφοδρής δράσης της Άγκυρας που θέλει να τα αλώσει ξανά μετά την εκδίωξη της το 1912-14
Είναι αλήθεια πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την πολιτική και οικονομική της επιρροή στα Βαλκάνια για να εξασφαλίσει την έκδοση φερόμενων πολιτικών αντιπάλων, αναφέρουν πολλές δυτικές πηγές.

Στα παραδείγματα αυτά περιλαμβάνεται ο Τούρκος πολίτης Harun Çelik, ο οποίος επέστρεψε στην Τουρκία από την Αλβανία πέρυσι με τρόπο που μοιάζει με την διαδικασία έκτακτης παράδοσης Τζιχαντιστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Çelik, ο οποίος συνελήφθη στην Αλβανία λόγω προσπάθειας εισόδου στη χώρα με ψευδή βίζα, καταδικάστηκε στην Τουρκία για ένταξη στο κίνημα Fethullah Gülen, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ηγούνταν της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση Çelik, χωρίς όμως όπως ήταν φυσικό να πείσει κανέναν.

Ωστόσο, αρκετοί σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι στην περιοχή των Βαλκανίων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «συνεχή» πίεση ώστε να συμμορφωθούν με τις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις σχετικά με ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα του Γκουλέν.

“Αυτή είναι η διπλωματία των συναλλαγών”, δήλωσε αξιωματούχος της Αλβανικής κυβέρνησης, εν μέσω προφανούς δεσμού μεταξύ της έκδοση του Τσελίκ και της Τουρκίας που δεσμεύεται να παρέχει στην Αλβανία σοβαρή βοήθεια μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρηματοδοτεί με χρήματα του τουρκικού κράτους την κατασκευή ολόκληρου νοσοκομείου στο Φιέρι της Αλβανίας, ενώ κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν 500 οικίες για τους πληγέντες στην χώρα αυτή.

Παρόμοια έκδοση Τούρκων πολιτών από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μολδαβία, συνδέθηκαν με τουρκικές “επενδυτικές συμφωνίες”, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία, δρώντας ως “Οθωμανική αυτοκρατορία” πλέον ζητά επίσης την κράτηση και την επιστροφή των υπηκόων της από τη Βοσνία, αντιμετωπίζοντας όμως αντίσταση από τα τοπικά δικαστήρια.

«Το μήνυμα είναι ότι η Τουρκία δημιουργεί τους δικούς της κανόνες και θα χαράξει τον δικό της γεωπολιτικό χώρο σύμφωνα με τις δικές της προτιμήσεις, ανεξάρτητα από το τι θα λένε οι διεθνείς κανόνες ή νόμοι, όπως κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Διευθυντής Ερευνητικής Στρατηγικής του Freedom House, Nate Schenkkan.

Τονίζεται η αφόρητη τουρκική πίεση στην Ελλάδα για την επιστροφή των 8 γκιουλενιστών αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας, και το τεράστιο παρασκήνιο με την σύλληψη δύο Ελλήνων αξιωματικών στον Έβρο σε μια “παγίδα” από πλευράς Άγκυρας.

Όπως έχει αναφερθεί εδώ και χρόνια το επόμενο σχέδιο της σημερινής τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ, στην πορεία αναβίωσης, (κατά κάποιο τρόπο) της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα είναι και η βολική για την Άγκυρα δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που “κουμπώνει” με τα λόγια και τις πράξεις του Τούρκου προέδρου για επιστροφή στα “ δικά μας εδάφη” και στα Βαλκάνια.

Οι Τούρκοι στην πορεία τους αυτή θα συνεργαστούν με όποιους θεωρήσουν ότι είναι χρήσιμοι για την υλοποίηση των μεγαλοιδεατικών σχεδίων τους στα Βαλκάνια τα οποία είναι ήδη σίγουρα ο επόμενος στόχος τους μετά την Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »