.Τα στενά του Βοσπόρου στο επίκεντρο επικίνδυνων σεναρίων λόγω Τουρκο-ουκρανικής αμυντικής συνεργασίας Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων, το ζήτημα του περάσματος του Ευξείνου Πόντου είναι ξανά στην επικαιρότητα, ειδικά μετά την πρόσφατη υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας και Ουκρανίας η οποία έχει πολλά κεφάλαια που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Γιουνούς Ερντογκντού, Τούρκο αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο που ζει στην Ουκρανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντιτίθεται στην ιδέα μιας μελλοντικής προσάρτησης της Κριμαίας στην Τουρκία, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος όμως, εκτιμά ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας, ακόμα και στο μακρινό μέλλον θα εμποδίζονταν από την Ρωσία με στρατιωτικά μέσα.
“Τέτοιες ενέργειες είναι γεμάτες με τεράστιους κινδύνους και σημαντικές δυσκολίες για την Άγκυρα”, τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κιέβου “Strana”.
Σύμφωνα με τον Ερντογκντού, στην Τουρκία, πολλοί θεωρούν την Κριμαία ως τουρκική επικράτεια, αλλά οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη χερσόνησο αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από λαϊκισμό σχεδιασμένο για εθνικιστές.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι “οι τουρκικές αρχές έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική σε σχέση με αυτή την χερσόνησο. Ωστόσο, οι προσπάθειες υπεράσπισης των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή, απαιτούν επιδέξιους ελιγμούς μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Αν κλείσει ο Βόσπορος σε ρωσικά πολεμικά και εμπορικά πλοία, η Ρωσία θα αντιδράσει βίαια αφού αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Μόσχα”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Τούρκος ο εμπειρογνώμονας πιστεύει, αλλά και αναγνωρίζει την απροθυμία της Τουρκίας να προβεί σε τέτοιες ενέργειες λόγω του φόβου για σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο.
“Εάν η τουρκική ηγεσία αποφασίσει να υλοποιήσει τέτοιες ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, ενδέχεται να χάσει ακόμα και την Κωνσταντινούπολη στο δρόμο της προς την Κριμαία”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Ερντογκντού πιστεύει ότι υπάρχουν δυνάμεις στον κόσμο για τις οποίες θα ήταν επωφελής μια πολεμική σύγκρουση Τουρκίας και Ρωσίας, αφού υπάρχουν τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα πανίσχυρων δυνάμεων, τα οποία συγκρούονται στην περιοχή, δείχνοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, Ρώσοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών εκ μέρους του Ερντογάν, η Ρωσία θα αρχίσει να υποστηρίζει τους αντιπάλους της Τουρκίας, για παράδειγμα, την Αρμενία, τους Κούρδους, τη Συρία, την Ελλάδα κ.λπ.
Για τη Ρωσία, τα στενά της Μαύρης Θάλασσας ήταν πάντα ο “φελλός στο βαρέλι που κλείδωνε” τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.
Στα ”κάγκελα” οι Τούρκοι: ”Δεν πρέπει να πάρουν οι Έλληνες τα F-35”
Προσπάθησαν πολλές φορές οι Τούρκοι στο παρελθόν να χτυπήσουν επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβήτησης της νομικής κατάστασης των στενών και της προσπάθειας απόδειξης του δικαιώματός τους για απρόσκοπτη διέλευση από τον Βόσπορο και ΤΑ Δαρδανέλια.
Κάποια στιγμή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Αντρέι Γκρόμυκο είχε δηλώσει ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των στενών με αρκετούς πυραύλους.
Το θέματα των Στενών σε συνδυασμό με την κατοχή της Κριμαίας είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, για τα οποία κονταροκτυπιούνται Αμερικανοί και Ρώσοι. Δεν νομίζουμε ότι σε αυτήν την τιτανομαχία χωράει και τρίτος που στην προκειμένη περίπτωση αυτό αφορά την Τουρκία.