Νέα φονικά οπλικά συστήματα χαμηλού κόστους θα αλλάξουν την μορφή της κόντρας Ελλάδος-Τουρκίας
Είναι γνωστό στην πατρίδα μας ότι κάθε αρχή “είναι πάντα δύσκολη” σε κάθε τομέα, αλλά στην συνέχεια εφόσον το αποφασίσουμε ως λαός, απλά δεν πιανόμαστε.
Έτσι και στο ζήτημα των νέων τεχνολογιών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στην παραγωγή συστημάτων όπως αιωρούμενων πυρομαχικών και drone, τα “είχαμε φορτώσει στον κόκκορα”, αλλά τώρα κινούμαστε με ασύλληπτες ταχύτητες.
Ο πρώτος λόγος όσο και να φαίνεται παράξενος είναι ότι πολλές ελληνικές εταιρείες “οσφρίστηκαν” πολύ χρήμα, ενώ το ζήτημα συναρπάζει πλέον τα μυαλά πολλών Ελλήνων ειδικών τεχνικών/επιστημόνων στην χώρα μας, λόγω των αναγκών των ενόπλων μας δυνάμεων σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα.
Πληροφορίες φέρουν την χώρα μας αρκετές εταιρείες να σχεδιάζουν συνεργασίες με το Ισραήλ (και άλλες χώρες), που έχει κάνει πολλά βήματα εμπρός σε αυτόν τον τομέα εδώ και αρκετά χρόνια.
Με αφορμή την αμυντική έκθεση DEFEA2021, η ισραηλινή εταιρεία UVision θα παρουσιάσει τις αντιαρματικές δυνατότητες των αιωρούμενων πυρομαχικών Hero-120 και Hero-400EC.
“Τα συστήματα Hero παρέχουν μια ακριβή και θανατηφόρα δράση σε θωρακισμένους στόχους, ενώ είναι σε θέση να εντοπίσουν παραλαγμένους στόχους, να τους παρακολουθούν και να τους επιτίθενται από μεγάλες αποστάσεις”, αναφέρει η εταιρεία.
Το μελλοντικό άρμα ALTAY, τα 40 περίπου εκσυγχρονισμένα τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2A4T1 που φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να μετακινήθηκαν στον Έβρο, θα αποτελέσουν το κύριο στόχο των ελληνικών αιωρούμενων πυρομαχικών και των εξοπλισμένων drone σε μια πιθανή αναμέτρηση με τους ”γείτονες”.
Η Τουρκία προετοιμάζει εδώ και δύο χρόνια με εντατικούς ρυθμούς έναν ιδιότυπο “πόλεμο” από το… μέλλον, για μια κρυφή μάχη «αναίμακτης» επικράτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Πρόκειται για τον «πόλεμο των drones» ( ναυτικό και εναέριο), από μη επανδρωμένα συστήματα που θα διαθέτουν και οι δύο χώρες.
Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για ισχυρότατα οπλικά συστήματα κατασκοπείας και φονικές μηχανές, που μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά κτυπήματα, χωρίς να ρισκάρουν ανθρώπινη ζωή.
Η περίπτωση του Καστελόριζου, με την προσβολή της ελληνικής σημαίας, έβαλε σε σκέψεις τις ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Και αυτό γιατί πολλές φορές οι αποστολές τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων μπορούν να γίνουν απρόβλεπτες, με στόχο κυρίως την ψυχολογία.
Εδώ είναι η ιδέα που έχει συλλάβει η τουρκική πλευρά, είναι η επιβολή κυριαρχίας με την μαζική χρήση αυτών των συστημάτων στην ελληνική πλευρά.
Η ελληνική αντίδραση στα τουρκικά σχέδια
Το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε για έναν τρομερό οργασμό από ελληνικής πλευράς, από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις, για την απόκτηση κάποιων μη επανδρωμένων εναερίων συστημάτων, ο οποίος θα επεκταθεί σε έδαφος και θάλασσα σε κάποιο διάστημα.
Η συνεργασία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με το Ισραήλ και άλλες χώρες για παράδειγμα, θα μας έδινε μια ισχυρή ώθηση για να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα σε αυτόν τον τομέα, που έχει εξιτάρει όλους όσους ασχολούνται με αυτόν, αφού πρόκειται για ένα “παρθένο έδαφος” στην χώρα μας.
Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε συνεχώς “νέα” από αυτήν την τεχνολογική εξοπλιστική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με το drone LOTUS, ενώ ακούγονται και νέα επιτεύγματα τα οποία είναι στα σκαριά.
Υπενθυμίζουμε ότι μια νέα είδους “επανάσταση” στις ειδικές και τακτικές επιχειρήσεις, έφερε προ μηνών άσκηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων με Αμερικανούς σε ειδικό πεδίο βολής στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας το που θα πρέπει να κινηθούν πλέον και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την απειλή του τουρκικού κινδύνου.
Τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε αμερικανικό πεδίο βολής, στρατιωτική δύναμη από 150 Βρετανούς πεζοναύτες, φέρεται να «επικράτησε» σε άσκηση έναντι 1.500 Αμερικανών πεζοναυτών, προκαλώντας “σεισμό” στο αμερικανικό γενικό επιτελείο, κάνοντας χρήση συστημάτων αιωρούμενων πυρομαχικών και εξοπλισμένων drone.
Νέα φονικά μη επανδρωμένα συστήματα χαμηλού κόστους, μεταφερόμενα εύκολα από το στρατιωτικό ,προσωπικό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σίγουρα το μέλλον των μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από εδώ και στο εξής και αυτό οφείλουμε να λάβουμε πλέον σοβαρά υπόψιν.