Επανέρχονται με NAVTEX στην “καρδιά” του Αιγαίου οι Τούρκοι
Οι προκλήσεις από την τουρκική πλευρά χτυπάνε “κόκκινο” και πάλι, καθώς μετά τις επιθετικές δηλώσεις, την εισβολή των αλιευτικών στο θρακικό πέλαγος και τις διεκδικήσεις επί των ελληνικών εδαφών και του ενεργειακού πλούτου, οι Τούρκοι επανέρχονται με Navtex στο κέντρο του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Η Τουρκία με NAVTEX που δεσμεύει περιοχή κυριολεκτικά στην “καρδιά του Αιγαίου”, ανακοινώνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι τις 23 Ιουλίου και από τις 27 έως τις 29.

Τα τηλεφωνήματα, οι “τριμερείς συναντήσεις” υπό άκρα μυστικότητα και με άγνωστο αντικείμενο συζήτησης και η επίκληση των “συμμαχιών” δεν έχουν αλλάξει το παραμικρό στο Αιγαίο.

Κρίση προ των πυλών: Κλιμακώνει η Τουρκία -4 Τάγματα Καταδρομέων προς υπεράσπιση του Καστελόριζου
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου είναι η Αθήνα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με βάση το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) της 30ής Μαΐου για έρευνες στα νέα οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη, οι άδειες μπορεί να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονείται ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή που βρίσκεται εγγύτερα στο Καστελλόριζο είναι ενεργές ήδη από το 2012. Υπενθυμίζεται ότι οι έως τώρα κινήσεις της Αθήνας έχουν γίνει με βάση αυτό το άτυπο τελεσίγραφο των 90-100 ημερών από το αίτημα της ΤΡΑΟ προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με την ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

Αυτό το γεγονός οδηγεί την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι και οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το σημείο το οποίο θα επιλέξουν. Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα που διαθέτουν για αυτό τον σκοπό βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε λιμάνια της νότιας Τουρκίας.

Πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί με στόχο εάν παρατηρηθεί κίνηση ερευνητικού να βρεθούν άμεσα κοντά του και να το παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο να απλώσει καλώδια. Τόσο η περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί όσο και ο αριθμός των πολεμικών πλοίων τα οποία θα το συνοδεύουν θα δείξουν όπως εκτιμά η Αθήνα τον βαθμό κλιμάκωσης τον οποίο θα επιλέξουν οι γείτονες και φυσικά θα ανάλογη θα είναι η αντίδραση.

Για το Ελληνικό επιτελείο η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στους δύο ναυστάθμους του Αιγαίου, στο Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο αλλά και στη Σμύρνη αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι ενδεχομένως έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν μια πιθανή ενέργεια.

Η NAVTEX:

NAVTEX 0970/20

TURNHOS N/W : 0970/20
AEGEAN SEA
1. FIRING EXERCISE, BETWEEN 20-23 AND 27-29 JUL 20 FROM 0500Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
38 45.00 N – 025 21.00 E
38 45.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 024 52.00 E
38 18.00 N – 025 21.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 291300Z JUL 20.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »