Η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων
Οκαγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε απόψε ότι απορρίπτει την τρέχουσα πρόταση που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Όλη… νύχτα στις Βρυξέλλες
«Το σημαντικότερο, κεντρικό αίτημά μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη ένωση χρέους (…) αλλά αυτό που θα αποφασιστεί εδώ να παραμείνει μια δράση για μία και μόνο φορά», είπε στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Κουρτς.

Στο περιθώριο της συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς είπε ότι είχε συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Θα υπάρξουν νέες προτάσεις τη νύχτα. Υπάρχει μια δυναμική προς την κατεύθυνσή μας», πρόσθεσε.

Ο Μητσοτάκης επιμένει! Οι θέσεις της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής
Στις θέσεις που είχε όταν ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα αρμόδιες πηγές.

Ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύνοδος Κορυφής: Τα τρία ζητήματα στο τραπέζι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico και τον David M. Herszenhorn, η συζήτηση των ηγετών περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: το συνολικό μέγεθος του πακέτου προϋπολογισμού και ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων και των δανείων, τους μηχανισμούς, ιδίως όσον αφορά την εκταμίευση των κεφαλαίων, και τις επιστροφές που περιορίζουν τις συνεισφορές για τους μεγαλύτερους πληρωτές στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, οι ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί γενικά, όπως αναμενόταν, η Δανία «να ηγηθεί της επιβάρυνσης» στο συνολικό ανώτατο όριο του προϋπολογισμού και να διατηρήσει τη μείωση εισφορών, ενώ η Γαλλία πιέζει να τερματίσει τις επιστροφές μια για πάντα. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έκανε μια νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Politico, που ονομάζεται «μηχανισμός διακανονισμού εκταμιεύσεων». Από την πλευρά του, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ έχουν καταστήσει σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να είναι το ελάχιστο και ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω περικοπές.

Σύνοδος Κορυφής: Οι 5 συν ένα στόχοι του Μητσοτάκη
Παράλληλα, ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που παρακολουθεί τις συνομιλίες, επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες παραμένουν επικεντρωμένοι σε αυτά τα τρία θέματα και υπάρχει μια καλή διάθεση απ’ όλο το τραπέζι. Αυτό χαρακτήρισε ως «καλό σημάδι». «Μέχρι στιγμής η θερμοκρασία στο δωμάτιο δεν έχει ανέβει ουσιαστικά. Φαίνεται ότι οι ηγέτες διατηρούν την ενέργειά τους για αυτό που θα έρθει αύριο», τόνισε.

Ο συμβιβασμός Μισέλ
Ο ανταποκριτής Florian Eder αναφέρει ότι o Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια συμβιβαστική ιδέα για τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ: Ενας λεγόμενος μηχανισμός που ονομάζεται «φρένο έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα επιτρέπει τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν υπάρχει δυσαρέσκεια με τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων μιας άλλης χώρας.

Σύνοδος Κορυφής: Τα αγκάθια για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο… σκληρός ευρωπαϊκός Βορράς

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία αντιτίθεται στη διανομή χρημάτων με τη μορφή επιχορηγήσεων. Την ίδια στιγμή, οι χώρες παραμένουν διχασμένες σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό της διανομής. Υπάρχει επίσης πίεση από ορισμένες χώρες να επιλέξουν μικρότερο προϋπολογισμό από αυτόν που πρότεινε η Κομισιόν και ο Σαρλ Μισέλ.

Από το ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 310 δισ. θα διανεμηθούν με βάση έναν τύπο που θα λαμβάνει υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Στο συμβιβαστικό του σχέδιο, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε την προσαρμογή αυτής της φόρμουλας και τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη μείωση του ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »