Τελικά η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία ή είναι προπαγάνδα της Δύσης;

Ιστορική μέρα για τους ρωσώφωνους της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας αφού στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο ρώσος Πρόεδρος Putin ανακοινώνει και επίσημα πλέον την προσάρτηση των εδαφών Donetsk, Luhansk, Kherson Zaporizhia στην Ρωσική ομοσπονδία μετά την καθολική απόφαση των πολιτών των περιοχών αυτών μέσω δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν 23 με 27 Σεπτεμβρίου 2022…
Ταυτόχρονα η Ρωσία προβαίνει σε δύο ταυτόχρονες κινήσεις
1)Έχει ήδη κινητοποιήσει 300.000 στρατεύσιμους για να ενισχύσουν την άμυνα των νέων προσαρτημένων εδαφών
2)Ενεργοποιεί το στρατιωτικό αμυντικό δόγμα που αναφέρει ότι όταν ρωσικό έδαφος απειλείται η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα άμυνας ακόμη και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Τι θα πράξει ο Ουκρανικός στρατός και το ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτό το αμυντικό δόγμα, θα συνεχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις και πως θα αντιδράσει η ρωσική κυβέρνηση;
Για την Ουκρανία τα εδάφη έχουν χαθεί και αργά ή γρήγορα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Δύση θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία που αντέχει οικονομικά από τις κυρώσεις…

Εν τω μεταξύ στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζονται τα εδάφη των περιοχών Kherson και Zaporizhia ή Zaporizhzhya ή Zaporizhye ως ανεξάρτητα κράτη με βάση τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων – 99,23% στο Donetsk, το 98,42% στο Luhansk, το 93,11% στην περιοχή Zaporizhia και 87,05% στην περιοχή Kherson – υποστήριξε την ιδέα της ενοποίησης αυτών των περιοχών με τη Ρωσία.
Η συμμετοχή ήταν 97,5% στo Donetsk, 92,6% στην Luhansk, 85,4% στην Zaporizhia και 76,9% στην Kherson.

H Ρωσία έχει αναγνωρίσει εδάφη 3 φορές στο παρελθόν

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν την ανεξαρτησία των ανακηρυγμένων δημοκρατιών στην μετασοβιετική εποχή τρεις φορές.
Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνώρισε την κυριαρχία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας το 2008 και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk το 2022.
Το 2014, η ανεξαρτησία της Κριμαίας αναγνωρίστηκε με την επακόλουθη αποδοχή της Δημοκρατίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στη Ρωσία ως νέες οντότητες της Ομοσπονδίας.
photo_2022-09-30_00-31-45.jpg

Τελικά η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία ή είναι προπαγάνδα της Δύσης;

Αφού η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, τα κρατικά και εταιρικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της Δύσης άρχισαν να διαδίδουν πολλά fake news και παραποιημένες αφηγήσεις για την Ρωσία.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα ήταν ότι ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι «απέτυχε» επειδή το καθεστώς του Κιέβου δεν κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες.

Τους επόμενους μήνες, ειδικά μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας, αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει περαιτέρω την αφήγηση ότι ο ρωσικός στρατός «ηττήθηκε».
Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται στη ρωσική στρατιωτική και γεωπολιτική ονοματολογία σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Ενώ η Δύση ομόφωνα αποκαλεί την ρωσική εισβολή «μια απρόκλητη, βάναυση εισβολή», η ρωσική πλευρά την αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ρωσία δεν σχεδίαζε τον έλεγχο όλης της Ουκρανίας 100 με 150 χιλιάδες ρώσοι εναντίον 500 με 700 χιλιάδων Ουκρανών

Αν και η διατύπωση μπορεί να φαίνεται άσχετη, έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Η όλη επιχείρηση περιορίστηκε από την αρχή.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin η Ρωσία δεν έδειξε στην πραγματικότητα περισσότερο από ένα κλάσμα των δυνατοτήτων της.
Και πράγματι, δεδομένου του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετείχαν αρχικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, που ήταν περίπου 100.000 με 150.000, έναντι περισσότερων από 200.000 στρατιωτών της Ουκρανίας, είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν περίμενε ποτέ να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας αυξήθηκαν εκθετικά σε μέγεθος μετά την αναγκαστική κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών ανδρών.
Και παρόλο που τα δυτικά μέσα προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, οι ουκρανοί που μάχονται στα μέτωπα μπορεί να προσεγγίζουν και τις 500 με 700 χιλιάδες.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αποφάσισε να μην αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Επιπλέον, με την εναλλαγή των στρατευμάτων, ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις ήταν πολύ μικρότερος, πιθανότατα μεταξύ 50 και 100 χιλιάδων, εκτεινόμενος σε χίλια χιλιόμετρα από τις βόρειες περιοχές του Kharkiv, μέσω του Donbass, την Zaporizhye. και τις περιοχές Kherson μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτές οι δυνάμεις υπολείπονται σημαντικά από τα στρατεύματα των ουκρανών για περισσότερους από 7 μήνες τώρα και έχουν σταθεί στη θέση τους.

Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αυξάνεται σε 400.000 στρατιώτες

Και παρόλο που αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην τεράστια τεχνολογική και αριθμητική υπεροχή του ρωσικού στρατού, ειδικά όσον αφορά την κυριαρχία σε πυροβολικό και εναέρια μέσα, μπορεί να θεωρηθεί αξιοσημείωτο επίτευγμα μόνο από καθαρά στρατιωτική άποψη.
Αυτό εξηγεί επίσης την αντίδραση των Ουκρανών στην πρόσφατη ανακοίνωση κινητοποίησης στην Ρωσία, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά 300.000, διαμορφώνοντας ένα συνολικό αριθμό στρατού περίπου 400.000 ρώσων που θα βρεθούν στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία.

Ως συνήθως, τα μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες της Δύσης προσπαθούν να το παρουσιάσουν αυτό ως ένδειξη της υποτιθέμενης «αδυναμίας» της Ρωσίας.
Ωστόσο, η αντίδραση του Πενταγώνου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ λέει πολλά για το πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται η Δύση την κινητοποίηση στην Ρωσία.
Με την πολεμική βιομηχανία της Δύσης να εργάζεται ήδη με τη μέγιστη δυναμικότητα για να εφοδιάσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας με πρόσθετα όπλα, η διπλάσια ή τριπλάσια αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα).
Εάν ο ρωσικός στρατός ήταν σε θέση να διεξάγει επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις για μήνες, ενώ ήταν πολύ περιορισμένος σχεδόν 100 με 150 χιλιάδες, τι θα περίμενε κανείς όταν η Ρωσία αποφασίσει να αυξήσει εκθετικά το μέγεθος των δυνάμεών της που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση;

Πάνω από 900.000 ρώσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση

Στο μεταξύ, ο δυτικός Τύπος και άλλα μέσα ενημέρωσης κατασκευάζουν την αφήγηση ότι εκατομμύρια Ρώσοι άνδρες υποτίθεται ότι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την κινητοποίηση.
Φυσικά, αγνοούν το γεγονός ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε σχεδόν 900.000 αιτήματα για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις, με πολλές περιοχές να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο.
Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης έχουν γίνει και λάθη αφού κλήθηκαν και πολίτες που δεν θα έπρεπε να στρατολογηθούν και ο Putin ζήτησε άμεσα να αποκατασταθούν τα λάθη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Τσετσενία, η οποία υπερέβη την ποσόστωση κινητοποίησής της πάνω από 250%.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι υπάρχει υποτιθέμενη «ευρεία αντίθεση στον πόλεμο του Putin».
Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι η ρωσική αστυνομία συνέλαβε αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές σε μια χώρα περίπου 150 εκατομμυρίων κατοίκων δείχνει πόσο πραγματικά «διαδεδομένη» είναι η αντίθεση στην κινητοποίηση.

Πόλεμος προπαγάνδας

Αναμενόμενο, ο πόλεμος προπαγάνδας δεν περιορίζεται μόνο στις υποτιθέμενες «αποτυχίες» του ρωσικού στρατού, αλλά και στην ηγεσία του.
Οι πρόσφατες εικασίες ότι ο Putin είναι άρρωστος, στα πρόθυρα του θανάτου ή της απώλειας της εξουσίας, ενώ αγνοείται η ραγδαία επιδεινούμενη ψυχική και σωματική υγεία του Biden αποτελεί απόδειξη μονοδιάστατης προπαγάνδας.
Και ενώ η μηχανή προπαγάνδας της Δύσης δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο για να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, η οικονομική και κοινωνική διάλυση που προκύπτει από την αποτυχημένη οικονομική πολιορκία της Ρωσίας έχει επηρεάσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί.
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αποτελούν σοκ και δέος στις κοινωνίες της Δύσης ενώ οι κυβερνήσεις χάνουν την αξιοπιστία τους και καταρρέουν στις εκλογές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »