Η Ελλάδα έπρεπε ήδη να είχε αντιδράσει
Για την νέα βαθιά κρίση και τα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα, μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα και να γκρεμίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ο κ. Μάζης τόνισε πως ο «Σουλτάνος», δεν επιθυμεί η ατζέντα της συζήτησης με την Ελλάδα να έχει μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση εθνικής κυριαρχίας αλλά και απαγόρευση άσκησης εθνικής κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο Ερντογάν δεν επιθυμεί συζήτηση μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης όπως προσδιορίζει η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Συνεπώς προχωρεί σε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας διότι τα 6,5 μίλια είναι δυνητική εθνική κυριαρχία, το οποίο το δικαίωμα κρατάει, διότι είναι μονομερώς ασκούμενο και κατά το δίκαιο της θάλασσας ορθών, η Ελλάδα στη δική της ευχέρεια».
«Συνεπώς, έχουμε ουσιαστικά παραβίαση εθνικής κυριαρχίας και απαγόρευση άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Αυτό γίνεται ακριβώς για τον δυναμιτισμό ενός διαλόγου ο οποίος θα έχει ένα θέμα».
Η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο στην Σύνοδο Κορυφής
Για το πώς λειτούργησε το αποτέλεσμα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής στην σημερινή δεύτερη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο μέσα σε λίγους, ο κ. Μάζης ανέφερε ότι σε αυτή, ολοκληρώθηκε τουρκο-γερμανικός άξονας ο οποίος στόχο είχε ο Ερντογάν να βγει αλώβητος από αυτή την διαδικασία και χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις. Παράλληλα, η Ελλάδα «εγκατέλειψε», σύμφωνα με τον καθηγητή, την Κύπρο και ακολούθησε μια ηττοπαθή και λανθασμένη εξωτερική πολιτική.
«Εμείς ακολουθούμε ηττοπαθή και λανθασμένη εξωτερική πολιτική»
«Η Σύνοδος Κορυφής δεν δέχθηκε τις απαραίτητες πιέσεις από πλευράς του διπόλου Ελλάδας – Κύπρου. Πρώτον, η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο και την πίεσε να μην ασκήσει αρνησικυρία επί της εκδόσεως αποφάσεως για το θέμα της Λευκορωσίας όπως και για το θέμα Ναβάλνι, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει ο τουρκο-γερμανικός άξονας στα πλαίσια της Συνόδου αυτής το στόχο του, ο οποίος ήταν η Τουρκία να εξέλθει ουσιαστικά αλώβητη από την Σύνοδο αυτή και να δύναται αυτή τη στιγμή να προβαίνει, αφενός μεν στον τέταρτο Αττίλα, -του ανοίγματος των Βαρωσίων – τον οποίο προσπαθούμε να τον ξεχάσουμε και να μην τον επαναφέρουμε- ακριβώς γιατί έχουμε εγκαταλείψει την Κύπρο και βεβαίως στο Oruc Reis το οποίο κατά την επίσημη εκδοχή πήγε, -δεν αποσύρθηκε- για επισκευές και ξαναβγαίνει. Δηλαδή ο κύριος Ερντογάν κρατά αλώβητη επίσης και την αξιοπρέπειά του για το εσωτερικό. Εμείς είμαστε εν αδίκω, εμείς ακολουθούμε ηττοπαθή και λανθασμένη εξωτερική πολιτική στην αντιμετώπιση της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά καθηγητής Γεωπολιτικής.
Η γερμανική Προεδρία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για τον ίδιο και τις επιδιώξεις του στενεύουν, σε περίπτωση που αλλάξει χέρια η αμερικανική Προεδρεία, άλλα στον χρόνο που απομένει αναμένεται να κυνηγήσει όλες τις διεκδικήσεις που έχει στόχο. Ο Σουλτάνος σύμφωνα με τον καθηγητή «πατάει» και στο γεγονός ότι το δίποδο του Ελληνισμού έχει αποδυναμωθεί μετά τους χειρισμούς με την Κύπρο.
«Το δίποδο του Ελληνισμού έχει ουσιαστικά αποδυναμωθεί»
«Ο Ερντογάν ξέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέχρι τον Δεκέμβριο, που διαρκεί η γερμανική προεδρία και βεβαίως και μέχρι τον Ιανουάριο που θα παραδώσει εάν παραδώσει ο πρόεδρος Τραμπ την εξουσία στον επόμενο πρόεδρο -είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό οι αμερικανικές εκλογές-, έχει αυτό το χρονικό περιθώριο για να ασκήσει όλες τις επόμενες διεκδικήσεις του στην περιοχή γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα υποστεί καμία κύρωση, διότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την Κύπρο άρα το δίποδο του Ελληνισμού έχει ουσιαστικά αποδυναμωθεί και βεβαίως η γερμανική Προεδρία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας -σοβαρών κυρώσεων-, όχι αυτών των ανοησιών που ανακοίνωσε ο κ. Μισέλ-», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης.
Συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων
Η Ελλάδα θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένη λίστα, κυρώσεων κατά της Τουρκίας, άμεσα το επόμενο διάστημα, αναφέρει ο κ. Μάζης λέγοντας συγκεκριμένα:
«Η στάση της Ελλάδας έπρεπε ήδη να έχει εκδηλωθεί. Στις 15 και 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένη λίστα μαζί με την Κύπρο, σκληρών οικονομικών κυρώσεων οι οποίες να ψηφιστούν και να προβλέψει την δημιουργία μηχανισμού ενεργοποιήσεως αυτών των κυρώσεων μετά από προσφυγή Ελλάδας – Κύπρου αλλά και ενός τρίτου μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προκαλέσει νέα Σύνοδο Κορυφής εντός 24ωρου με ένα θέμα στην ατζέντα την επιβολή αυτών των κυρώσεων».