Πέρσι, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σύνταγμα στρατηγικών πυραύλων εξοπλισμένο με το πυρηνικής δυνατότητας υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard» είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Κι ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με το εκτενές αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο, ακόμα κι αυτή η αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει το ρωσικό υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard», όπως ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sina.

Τα χαρακτηριστικά του οχήματος, ειδικά η ταχύτητα κρούσης και η αντίστασή του στην αναχαίτιση, «Κάνουν το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης “Avangard” ένα περισσότερο αποτρεπτικό όπλο, ακόμα και από την πυρηνική  βόμβα» τόνισε το κινεζικό πρακτορείο Sina.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε λειτουργία – Εικόνες, Βίντεο

Σύμφωνα με το Sina, η Ρωσία με την επίδειξη του Avangard στέλνει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι «οι υπάρχουσες αμερικανικές αεράμυνες είναι άχρηστες όταν πρόκειται για την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων».

Οι συγκεκριμένες αναφορές έρχονται μόνο λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση από την αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποσπασμάτων του υπό έκδοση βιβλίου του παλαίμαχου Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γουντγουόρντ.

Στα συγκεκριμένα αποσπάσματα ο δημοσιογράφος αναφέρει δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που περιγράφουν το αμερικανικό πυρηνικό πυραυλικό σύστημα ως «απίστευτο».

«Έχω χτίσει ένα πυρηνικό-ένα οπλικό σύστημα που κανένας δεν είχε σ’ αυτή τη χώρα ξανά[…]» ανέφερε ο Τραμπ στον Γουντγουόρντ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχει «πράγματα» που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι τζινπίνγκ «ούτε που έχουν ακουστά».

Κι ενώ ο Τραμπ δεν προσδιόρισε τα λεγόμενά του, κάποιοι γρήγορα έκαναν λόγο ότι υπονοούσε τη νέα πυρηνική κεφαλή W76-2, που έχει σχεδιαστεί για χρήση από τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident D-5 των αμερικανικών υποβρυχίων.

Στα τέλη του 2019, ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, Σεργέι Καρακάεφ, επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σύνταγμα εξοπλισμένο με πυραύλους Avangard έχει εγκατασταθεί στην πυραυλική εγκατάσταση Γεσνέσκι, στην περιοχή Όρενμπουργκ, περίπου 1.200 χλμ νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας την εξέλιξη, χαρακτήρισε τη σημασία της ανάπτυξης του Avangard παρόμοιας σπουδαιότητας με την κατασκευή του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης.

Περιγράφοντας την ταχύτητα του πυραύλου-που «πετάει σαν μετεωρίτης ή μπάλα φωτιάς»-ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι ξεπερνά τα Mach 20 και ότι είναι σε θέση να «τρυπήσει» κάθε υπάρχον πυραυλικό αμυντικό σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »