Με αφορμή το δελτίο τύπου της παράταξης “Αιγιάλεια Αύριο” του κ. Χρήστου Γούτου αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου της πλατείας Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, από το γραφείο του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου ανακοινώνονται τα εξής:

“Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ενδελεχούς έρευνας στην οποία προχώρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου στην Πλατεία Αγίας Λαύρας. Μόνο που σε όσα περιγράφει και «αναδεικνύει» αποκρύπτονται τόσο οι αληθινοί λόγοι των καθυστερήσεων -που δεν οφείλονται στη δημοτική αρχή- όσο και η δική του ευθύνη, ως αρχηγού παράταξης που συμμετέχει στην «ενιαία» αντιπολίτευση που συστηματικά και εμμονικά σαμποτάρει τη λειτουργία του Δήμου και καθυστερεί την εξέλιξη του τόπου μας.
Δεν δικαιολογείται ο κ. Γούτος, που είναι αρκετά έμπειρος στην αυτοδιοίκηση και έχουν ασκήσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξουσία στο παρελθόν, αν δεν εντόπισε στην έρευνά του ότι όταν ένα έργο ξεκινά, προκύπτουν και διάφορα απρόβλεπτα ζητήματα και καθυστερήσεις, που στην περίπτωση της Αγίας Λαύρας έχουν ως εξής:
Το έργο ξεκίνησε τελικά να εκτελείται 140 ημερολογιακές μέρες μετά από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, λόγω της καθυστέρησης της εκτέλεσης των προαπαιτούμενων εργασιών από τη ΔΕΔΔΗΕ που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2020.
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου επί της Ασημάκη Φωτήλα προέκυψαν απρόβλεπτα προβλήματα που επέφεραν εύλογες καθυστερήσεις για να εξευρεθούν οι καλύτερες οικονομοτεχνικές λύσεις. Τα προβλήματα αναφέρονται στους σωλήνες ύδρευσης, το δίκτυο απορροής όμβριων υδάτων, το ετοιμόρροπο κτίριο στην αρχή της Ταξιαρχών, ζητήματα του αποχετευτικού δικτύου κ.α. που δεν προβλέπονταν στη μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου στην Πλατεία Αγίας Λαύρας προέκυψαν αρκετά προβλήματα με τα υπόγεια καλώδια ηλεκτροδότησης, την ασφάλεια των υποδομών, τις πλακοστρώσεις, τα φρεάτια, την μόνιμη κατασκευή περιπτέρου που δεν προβλέπεται η μεταφορά του επί της πλατείας, η υψομετρική διαφορά μεταξύ της ανατολικής και δυτικής πλευράς της πλατείας και γενικά πολλά ζητήματα που άνοιξαν πολύπλευρα «μέτωπα» που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και νόμιμα, με τις ανάλογες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες, για τις οποίες πολύς ντόρος γίνεται στην ανακοίνωση του κ. Γούτου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα διευκόλυναν την πρόοδο του έργου, τον Δεκέμβριο του 2020 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αιγιαλείας ψήφισε κατά πλειοψηφία σχετική εισήγηση. Η παράταξή του όμως, μαζί με τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής, η προσφυγή τους έγινε δεκτή κι έτσι οι απαραίτητες αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν, κατά συνέπεια ούτε το έργο μπορεί πια να προχωρήσει. Αυτό δεν το εντόπισε στην έρευνά του;
Επίσης, θα του θυμίσουμε, γιατί ξεχνάει εύκολα, πως ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν, υπερψήφισε όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις (!) φορές μη σύννομο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 που δεν συνοδευόταν από θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και γι’αυτό δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το έπραξε μάλιστα εν γνώσει της μη νομιμότητας της απόφασής του, με αποτέλεσμα να συντελέσει σε σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, που από 1η Ιουνίου 2021 δεν έχει ενεργό προϋπολογισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία εξάλλου είχαμε προειδοποιήσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου που πήρε συνειδητά τις τρεις επίμαχες μη σύννομες αποφάσεις, έχει μεταξύ άλλων δημιουργήσει και ζητήματα αγωνίας και ανασφάλειας στον εργολάβο του έργου, που πλέον διστάζει να προχωρήσει σε απαραίτητες προμήθειες και έξοδα, εφόσον δεν είναι σίγουρος για το αν θα συνεχίσει απρόσκοπτα η προβλεπόμενη από τη σύμβαση αποπληρωμή των εργασιών του. Ούτε αυτό εντόπισε στην έρευνά του;

Ίσως ο Δήμος Αιγιαλείας να αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα όπου αιρετοί της αντιπολίτευσης, έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, λειτουργούν με ενιαίο «σχέδιο» κατά της προόδου του Δήμου τους. Κι ενώ οι ίδιοι είναι υπαίτιοι για όσες καθυστερήσεις και προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τη συντονισμένη δράση τους αλλά και για όσα προβλήματα θα προκύψουν στη συνέχεια (με κυριότερο αυτό της μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων), αντί να έχουν το θάρρος να απολογηθούν στους δημότες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ρίχνουν από πάνω το φταίξιμο στη δημοτική αρχή! Οποίο πολιτικό θράσος!
Για την ενημέρωση των δημοτών, ώστε να μάθουν την πραγματική αλήθεια και όχι όποια βολεύει τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τους ετερόκλητους πολιτικούς συνοδοιπόρους του, δίνουμε στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές υπόμνημα με όλα τα στοιχεία, ώστε να μάθουν όλοι το ιστορικό και τις αιτίες των καθυστερήσεων της ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Αγίας Λαύρας και των πέριξ οδών. Ελπίζουμε, δε, την επόμενη φορά που ο κ. Γούτος θα αποφασίσει να προχωρήσει σε «ενδελεχή» έρευνα, να μην «ξεχάσει» να παραδεχτεί και όσες σοβαρές ευθύνες βαρύνουν τον ίδιο. Το έργο σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρωθεί και θα είναι ασφαλές και σωστό, διότι η δημοτική αρχή λειτουργεί πάντα με ευθύνη και σταθερότητα για την πρόοδο του τόπου και την πολυπόθητη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »