Αναλυτικά η πρόγνωση

Το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα ξεκινά από σήμερα καθώς ο καιρός θα είναι αίθριος με θερμοκρασίες που θα πιάσουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν ως και την Δευτέρα, με τα 40αρια να κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης. 

Τα 40αρια που θα πιάσει αυτό το τριήμερο η θερμοκρασία, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, για τον μήνα Μάιο, καθώς η θερμοκρασία στη χώρα θα είναι κατά 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη. Ηδη χθες το θερμόμετρο «άγγιξε» τους 37 βαθμούς, με την Κωπαϊδα και την Θήβα να έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία (36.6).

Σήμερα αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές, με την πρόγνωση να δείχνει πως το θερμόμετρο στην Καλαμάτα θα φτάσει έως και τους 41 βαθμούς στην διάρκεια της ημέρας, όπως και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Και στην Αττική αναμένεται έντονη ζέστη, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 39 βαθμούς σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ


Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 35 και τοπικά στην Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 14 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ


Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 5 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ


Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Ασθενείς και προς το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Ανεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. 

Ποτέ δεν είχαμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες τον Μάιο 


Σύμφωνα, πάντως, και με τον μετεωρολόγο του OPEN, ο Μάιος είναι ένας μήνας που δίνει υψηλές θερμοκρασίες αλλά σχεδόν σπάνια είχαμε τόσο υψηλά φαινόμενα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, καταγράφηκαν οι εξής θερμοκρασίες τα προηγούμενα χρόνια: 

  • Στις 13 Μαΐου 1988 είχαμε 38 βαθμούς Κελσίου στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Στις 31 Μαΐου 1988 είχαμε 40,6 βαθμούς Κελσίου στο Αστρος Κυνουρίας
  • Στις 11 Μαΐου 2003 είχαμε 37 βαθμούς Κελσίου στο Θησείο 
  • Στις 13 Μαΐου 2017 είχαμε 40,1 βαθμούς Κελσίου στο Αργος

Οπως τονίζει ο μετεωρολόγος, αντίστοιχες ζεστές μέρες θα έχουμε και αυτό τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσεγγίσουμε τους 38 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »