Ο επικεφαλής προστασίας δεδομένων της ΕΕ Wojciech Wiewiórowski πρόσφατα χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου ανοσίας «ακραία» -Τι ανακατάξεις μπορεί να επιφέρει η γεωπολιτική εμβολιασμού
Μπορεί αβανταδόρικες εφημερίδες όπως η γερμανική Bild να “εξυμνούν” την πρόταση Μητσοτάκη για την κάρτα εμβολιασμού η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο διαβατήριο, ένα ”διαβατήριο για κανονική ζωή” όπως το χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα, αλλά στα αλήθεια πόσοι αντελήφθησαν τι πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Οι ηγέτες της ΕΕ απαιτούν από την Επιτροπή να «τυποποιήσει» ένα διαβατήριο εμβολιασμού σε όλες τις χώρες μέλη, το οποίο θα πρέπει να απαιτείται από τους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν σε όλη την κοινότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απέστειλε επιστολή στην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, επισημαίνοντας ότι «Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».
Η επιστολή ζητά ένα «τυποποιημένο πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί με επιτυχία».

Παρόλο που θεωρητικά δεν υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η επιστολή προτρέπει περαιτέρω αναφέροντας ότι «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή κατανόηση για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση 14.01.2021 – 13:4723
”Άκυρο” Ρουμανίας σε Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση υψηλού επιπέδου σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουμε τα πράγματα».

Τα διαβατήρια εμβολιασμού καταρχάς δεν είναι ιδέα του Μητσοτάκη, αλλά είχαν προηγουμένως ακουστεί ως προτάσεις από “λαγούς” της ΕΕ, αξιωματούχους, οι οποίοι πρότειναν από τον Απρίλιο οι αιτούντες βίζα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας και του Βελγίου, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κάποια μορφή διαβατηρίων εμβολιασμού, καθώς και κοινή χρήση δεδομένων διασυνοριακά. Αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Δανία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα «διαβατήριο Covid», για να επιτρέψει σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο να συμμετάσχουν στην κοινωνία χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής προστασίας δεδομένων της ΕΕ Wojciech Wiewiórowski πρόσφατα χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου ανοσίας «ακραία» και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανησυχητικό και «αηδιαστικό».

Το φάντασμα των λεγόμενων «διαβατηρίων ανοσίας ή ασυλίας» πλανάται παγκοσμίως

Έχοντας αποχωρήσει από την ΕΕ, η Βρετανία δεν αποτελεί μέρος του τυποποιημένου ευρωπαϊκού συστήματος, ωστόσο επιβεβαίωσε τώρα ότι ετοιμάζει διαβατήρια εμβολιασμού, παρά τις προηγούμενες αρνήσεις ότι θα έκανε κάτι τέτοιο.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση στο Οντάριο του Καναδά παραδέχτηκε ότι διερευνά «διαβατήρια ασυλίας» σε συνδυασμό με περιορισμούς στα ταξίδια και την πρόσβαση σε κοινωνικούς χώρους για τους μη εμβολιασμένους.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στους πολίτες που λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 θα δοθούν «πράσινα διαβατήρια» που θα τους επιτρέψουν να επισκέπτονται χώρους, ακόμη και εστιατόρια.

Πολλές από άλλες προσωπικότητες της κυβέρνησης και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας τόσο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία όσο και πέραν αυτής, έχουν δείξει ότι τα «διαβατήρια COVID» έρχονται για να «επιστρέψει η ζωή στο φυσιολογικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 14.01.2021 – 13:10195
Μας ”σέρνουν” σε ”διαπραγματεύσεις” με… Αλβανική ”διαμεσολάβηση”
Η Άννα Μπεντούσι, ακαδημαϊκή από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, σχολίασε την πιθανή μετάβαση προς τα διαβατήρια εμβολιασμού από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «θέτει ουσιαστικά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Beduschi πρόσθεσε ότι τα διαβατήρια εμβολίων μπορεί «να δημιουργήσουν μια νέα διάκριση μεταξύ των ατόμων με βάση την κατάσταση της υγείας τους, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του βαθμού ελευθεριών και δικαιωμάτων που μπορούν να απολαμβάνουν».

Μια έκθεση που συντάχθηκε πέρυσι από τον ερευνητικό οργανισμό τεχνητής νοημοσύνης, το Ada Lovelace Institute, ανέφερε ότι τα λεγόμενα «διαβατήρια ασυλίας» ενέχουν εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, τις διακρίσεις, τον αποκλεισμό και την ευπάθεια.

Ο Sam Grant, διευθυντής εκστρατείας στην ομάδα υπεράσπισης των πολιτών Liberty, προειδοποίησε ότι «κάθε μορφή διαβατηρίου ασυλίας κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα σύστημα δύο επιπέδων στο οποίο ορισμένοι από εμάς έχουν πρόσβαση σε ελευθερίες και υποστήριξη, ενώ άλλοι παραμένουν κλεισμένοι απ΄έξω».

“Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν άτομα που δεν έχουν ασυλία, δυνητικά να αποκλείονται από βασικές δημόσιες υπηρεσίες, εργασία ή στέγαση”, προειδοποίησε περαιτέρω ο Grant.

«Αυτό έχει και ευρύτερες επιπτώσεις, διότι κάθε μορφή διαβατηρίου ανοσίας/ασυλίας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα πλήρες σύστημα ταυτότητας – μια ιδέα που έχει απορριφθεί επανειλημμένα ως ασυμβίβαστη με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα», πρόσθεσε περαιτέρω ο Grant.

Η γεωπολιτική πλευρά

Τέλος, το όλο θέμα έχει και γεωπολιτική πλευρά. Εάν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά για τα ταξίδια, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι κάθε έθνος στη Γη θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα κάθε διαφορετικού εμβολίου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »