Πανηγυρικό κλίμα στην Ρωσία

Σημαντική νίκη πέτυχε η Ρωσία καθώς ανάγκασε την Γερμανία να ικετεύει για ένα… στρόβιλο της Gazprom! Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι αν δεν παραλάβει άμεσα τον στρόβιλο η Gazprom για να λειτουργήσει στο 100% ο Nord Stream 1 τότε θα εφαρμοστεί το επίπεδο τρία του έκτακτου ενεργειακού σχεδίου εν μέσω μάλιστα καλοκαιριού! Που να έρθει και ο χειμώνας!

Η Γερμανία βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο εξαθλίωσης ώστε παρακάλεσε τον Καναδά να στείλει κατεπειγόντως τον επισκευασμένο στρόβιλο για τον Nord Stream 1, κατ΄εξαίρεση των κυρώσεων στη Ρωσία!

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι εδώ και ημέρες, Καναδάς και Γερμανία διαπραγματεύονταν του ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη για την άρση των κυρώσεων. Ο Καναδάς δεν μπορούσε να επιστρέψει τον στρόβιλο στην Gazprom λόγω κυρώσεων. Τελικά μετά από αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, την επέστρεψε στην Γερμανία για να το στείλει η ίδια στην Gazprom.

 

Επισκευή στροβίλου και μείωση 40% της χωρητικότητας του Nord Stream

Στις 14 Ιουνίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream λόγω προβλημάτων με τα αντλιοστάσια φυσικού αερίου από τη Siemens μετά από εντοπισμένες τεχνικές δυσλειτουργίες των κινητήρων.

Ένας από τους στρόβιλους, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευή.

Ο κατασκευαστής ισχυριζόταν ότι ήταν αδύνατο να επιστρέψει ο επισκευασμένος στρόβιλος στη Γερμανία λόγω των καναδικών κυρώσεων κατά της ρωσικής βιομηχανίας.

Οι καναδικές αρχές ταξινόμησαν τον στρόβιλο ως αντικείμενο διπλής χρήσης και αρνήθηκαν να τον επιστρέψουν μετά από τις επισκευές.

Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του Nord Stream μειώθηκε κατά 40% σε δύο ημέρες. Από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, ο αγωγός θα είναι κλειστός λόγω συντήρησης.

Μάχη Γερμανίας-Καναδά για τον ρωσικό στρόβιλο

Μεταξύ των δύο χωρών δόθηκε μάχη για το ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη για το “σπάσιμο” των κυρώσεων.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει την Πέμπτη την αντίθεσή της στην παράδοση της τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Αυτό ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.
Σύμφωνα με την Ουκρανία η μεταφορά στη Ρωσία του στροβίλου, συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Οι κυρώσεις απαγορεύουν τη μεταφορά στην Ρωσίας οποιουδήποτε εξοπλισμού για το φυσικό αέριο».

Εάν εγκριθεί αυτή η απόφαση, αναμφίβολα θα απευθυνθούμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους.

Άλλωστε, εάν οι χώρες δεν συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα που αποφασίζουν για κυρώσεις, τότε για τι είδους αλληλεγγύη μπορούμε να μιλήσουμε;».

Γερμανία σε Καναδά: Δώστε μας τον ρωσικό στρόβιλο!

Ακολούθησε παρέμβαση της Γερμανίας η οποία βλέποντας το ενεργειακό αδιέξοδο, μεθόδευσε  υπόγεια την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου στην οικονομία της.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος R. Habek ζήτησε από τον Καναδά να επιλύσει το ζήτημα της παράδοσης στροβίλου για το Nord Stream πριν από την έναρξη των εργασιών συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου.

“Χρειαζόμαστε τον Nord Stream για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Εάν υπάρχει νομικό ζήτημα για τον Καναδά να παραδώσει τον στρόβιλο στην Ρωσία, η Γερμανία θα ζητήσει να το παραδώσουν στη Γερμανία», επισήμανε ο Habek.

Σύμφωνα με τον Habek, εάν ο Καναδάς ικανοποιήσει το αίτημά του, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα με την τουρμπίνα ως δικαιολογία για πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί ο Καναδάς να τον επιστρέψει στην Γερμανία και όχι στην Ρωσία.

“Ο στρόβιλος θα σταλεί πρώτα στη Γερμανία, η οποία στη συνέχεια θα τον παραδώσει στην Gazprom, έτσι ώστε ο Καναδάς να μην παραβιάσει τις κυρώσεις” δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

“Ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 , κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας” επιβεβαίωσε αργότερα και το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας.

Σε πανικό η Γερμανία

Ο Klaus Mueller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη ακόμα και μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακοπούν οι ροές μέσω του αγωγού.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Γερμανία πέρασε στο δεύτερο επίπεδο του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο, το λεγόμενο επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Eurasia Group. Εάν ο εφοδιασμός «δεν επανέλθει μετά τη συντήρηση διότι ο πρόεδρος Πούτιν παίζει παιχνίδια ή θέλει να χτυπήσει την Ευρώπη ενώ πονάει, τότε το σχέδιο για αποθέματα έως το τέλος του καλοκαιριού, απλά δεν θα πετύχει» δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ο Henning Gloystein από τη Eurasia Group.

Η Eurasia Group συμπλήρωσε ότι “εάν ο Πούτιν ενορχηστρώσει μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου πέρα από το προγραμματισμένο τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ως σενάριο «μέγιστου οικονομικού πολέμου», η Γερμανία πιθανότατα θα αναγκαζόταν να προχωρήσει στο επίπεδο τρία του έκτακτου σχεδίου.

Σε αυτή την περίπτωση, η η γερμανική αρχή ενέργειας θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διανείμει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο.

Πανηγυρικό κλίμα στην Ρωσία – «Ξεκινά φαινόμενο ντόμινο»

Ρώσοι αναλυτές τονίζουν ότι “η κατάσταση με τους στρόβιλους έδειξε ότι τα δυτικά κράτη, ιδιαίτερα η Γερμανία, υποφέρουν από αντιρωσικές κυρώσεις πολύ περισσότερο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν πόσο σοφά η Μόσχα “παίζει” την κατάσταση υπέρ της και”

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία ξεπέρασε τη Δύση, η οποία ήλπιζε να καταστρέψει την οικονομία μας και να βυθίσει τη χώρα μας σε βαθιά κρίση. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Και αυτή είναι η αξία της ηγεσίας μας, η οποία πολύ σωστά υπολόγισε τις συνέπειες των εχθρικών ενεργειών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής»  αναφέρουν συγκεκριμένα οι Ρώσοι και προσθέτουν:

“H κατάσταση στη Δύση θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Όσο πιο κοντά είναι ο χειμώνας, τόσο περισσότεροι υποστηρικτές της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα εμφανίζονται στις δυτικές χώρες. Και υπό αυτό το πρίσμα, η επιστροφή των στροβίλων από τον Καναδά στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ως τα πρώτα βήματα προσέγγισης με τη Μόσχα”.

Με ορισμένες προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας, ο Καναδάς μπορεί να ακούσει τη «φωνή της λογικής» και να αποσύρει ορισμένες κυρώσεις. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να περιμένει ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλέσει «φαινόμενο ντόμινο» και θα αναγκάσει και άλλα κράτη της ΕΕ να κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία.

«Αν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίσει την προοπτική θανάτου των οικονομιών των χωρών της, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ψηφοφόρων, τότε δεν θα κάνει ένα τέτοιο βήμα. Θα κάνουν μια ξεκάθαρη επιλογή για το πολιτικό τους μέλλον. Οι κυρώσεις από τη Ρωσία σε αυτή την περίπτωση θα αρθούν»

Ωστόσο, πριν από το σημείο καμπής στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δύσης, δεν πρέπει να περιμένουμε μείωση του βαθμού των κυρώσεων. Ειδικά από χώρες των οποίων η ενεργειακή ασφάλεια δεν εξαρτάται από τους πόρους της Μόσχας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »