Παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ κάτι πολύ άσχημο αναπτύσσεται στην αμερικανική τραπεζική αγορά

Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ είναι ραγδαίες καθώς πριν από λίγο κατέρρευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα, η Signature Bank.

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες, μετά τη Silicon Valley Bank ενώ όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με την First Republic Bank, με έδρα την Σάντα Κλάρα, στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστoύν καμία ζημία οι φορολογούμενοι».

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, κάτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

Σημειώνεται ότι χθες σε δραματικούς τόνους ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman προειδοποίησε για ένα τεράστιο κύμα αναλήψεων που μπορεί να σαρώσει τις αμερικανικές τράπεζες την Δευτέρα εκτός και αν η αμερικανική Διοίκηση πάρει άμεσα μέτρα, στις ελάχιστες ώρες που μεσολαβούν.

Κάτι που ενισχύει μια  περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας συνολικής οικονομικής κατάρρευσης, παγκόσμιας κλίμακας όπως αναφέραμε εχθές.

Σε ένα περίεργο tweet και μίας παραγράφου το Σάββατο, ο δισεκατομμυριούχος προέβλεψε ότι οι ανασφάλιστοι πελάτες τραπεζών (που δεν έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους) θα σπεύσουν   να κάνουν ανάληψη μετρητών τη Δευτέρα, εκτός εάν η αμερικανική κυβέρνηση παρέμβει για να εγγυηθεί τα κεφάλαιά τους και «διορθώσει ένα λάθος στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ώστε να μην γίνει  μη αναστρέψιμο.»

Φαίνεται πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες αφού η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στους πελάτες της, με την τράπεζα να αναφέρει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Το σημείωμα αποδίδεται στον Jim Herbert, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και στον Mike Roffler, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι αγορές χρυσού της Κίνας και το ταχύτατο «ξεφόρτωμα» αμερικανικών ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει  στους 2.025 τόνους.

Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

 «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο Αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δύο πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών λόγω της αύξησης των επιτοκίων (αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους) και μία τρίτη που δείχνει «να μην πηγαίνει καλά», δημιουργούν πανικό στις αγορές και ας προσποιείται το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ότι όλα πάνε καλά…
Αντίθετα με την αντίληψη που δυστυχώς ακόμα έχουν οι απλοί πολίτες, οι τράπεζες δεν στηρίζονται σε… θησαυροφυλάκια τύπου Σκρουτζ Μακ Ντακ, όπου οι τραπεζίτες κάνουν «μπάνιο» μέσα σε λεφτά.
Τα περισσότερα χρήματα είναι εντελώς «φανταστικά» και απλώς υπάρχουν με μορφή ομολόγων που διαμοιράζονται σε όλες τις τράπεζες του πλανήτη.
Ακόμα και τα δάνεια που έχουν δώσει, τα κάνουν ομόλογα, τα οποία εν συνεχεία τα διακινούν σε όλη την παγκόσμια αγορά.
Αν κάποιες από αυτές δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, η δική τους «φούσκα», «σπάει» και τις «φούσκες» των άλλων τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει «bank run» (όλοι τρέχουν να πάρουν τα λεφτά τους που ομως θα ανακαλύψουν πως δεν υπάρχουν) με αποτέλεσμα να διαλύεται ολόκληρη η οικονομική πραγματικότητα που στηρίζεται σε μία βασική αρχή:
Την παραδοχή πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή υπάρχει και είναι όντως πραγματική…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »