Επιστολή διαμαρτυρίας στις 199 Εθνικές Επιτροπές UNESCO των κρατών-μελών του Οργανισμού
Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καταδικάζει με επιστολή της η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.παίρνει θέση για την απόφαση της Άγκυρας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις 199 Εθνικές Επιτροπές UNESCO των κρατών μελών του Οργανισμού και ζητά την ρητή καταδίκη της κίνησης αυτής της Τουρκίας.

Εκτός ελέγχου η Άγκυρα: Απαιτεί τα ”κεφάλια” των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα

Στην επιστολή, σύμφωνα με το skai.gr, αναφέρεται πως με αυτή την ενέργεια, όχι μόνο παραβιάζεται ο μουσειακός χαρακτήρας του Μνημείου, αλλά επιδεικνύεται πλήρης έλλειψη σεβασμού προς τη Συνθήκη της UNESCO του 1972 «Για την Προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς» καθώς και προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

«Η εγγραφή της Αγίας Σοφίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναγνώριση του οικουμενικού και διαπολιτισμικού χαρακτήρα της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς, καθώς μνημεία τόσο υψηλού συμβολισμού ανήκουν στο σύνολο της ανθρωπότητας» σημειώνει η κα Τζιτζικώστα.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που μετατρέπει κι επίσημα το μνημείο σε τζαμί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »