Φοβήθηκε μην εξοργίσει την Αριστερά και στο τέλος εξόργισε μερίδα των ψηφοφόρων της

Η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ολοκληρώθηκε χθες στο Τατόι όπου και τάφηκε δίπλα στους τάφους των προγόνων του προκαλώντας μεγάλο θόρυβο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα.

Όταν ο τέως Βασιλιάς απεβίωσε, η κυβέρνηση κατά ένα μυστήριο λόγο πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη και από μόνη της έβγαλε τα «μάτια της» προχωρώντας στην ακατανόητη απόφαση να ταφεί ο Κωνσταντίνος ως «ιδιώτης».

Απόφαση δίχως λογική αφού ο τέως Βασιλιάς ήταν νόμιμος πρώην αρχηγός του ελληνικού κράτους και δικαιούντο να ταφεί με τις ανάλογες τιμές.

Η απόφαση το μόνο κριτήριο που είχε ήταν να μην «θυμώσουν» οι πάσης φύσεως αριστεροί στην Ελλάδα.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να «θυμώσουν» έτσι κι αλλιώς οι αριστεροί και ταυτόχρονα να εξοργίσουν μία υπολογίσιμη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ (τουλάχιστον 20%) οι οποίοι πιθανότατα να μην ψηφίσουν τον Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές καθώς έχουν «φορτιστεί» συναισθηματικά.

Αυτό φάνηκε άλλωστε χθες στην κηδεία κατά την εξόδιο ακολουθία όπου και γιουχαΐστηκαν-αποδοκιμάστηκαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π.Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κηδείας από το πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει από νωρίς.

Αν και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ταφεί ως ιδιώτης, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε το «βασιλέως ημών γενομένου», η εμβόλιμη φράση που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανειλημμένως κατά τη χοροστασία του στην εξόδιο ακολουθία προς τιμήν του τεθνεώτος.

 

Ο ίδιος ο πρωτότοκος υιός του Κωνσταντίνου, Παύλος, προσφώνησε το νεκρό πατέρα του ως «Βασιλιά Πατέρα».

Στην κυβέρνηση μπορεί να έκαναν πως δεν το άκουσαν (όπως και στα ΜΜΕ) αλλά όσοι άκουσαν το κατάλαβαν και τουλάχιστον σε αυτή την μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ που είναι φιλοβασιλικοί, έκανε μεγάλη εντύπωση.

Να προστεθεί πως οι φιλοβασιλικοί ψηφοφόροι είναι κατεξοχήν ψηφοφόροι της οικογένειας Μητσοτάκη και το γεγονός ότι κηδεύτηκε ως «ιδιώτης» τους ενόχλησε ιδιαίτερα.

Είναι κάτι που ο Κ.Μητσοτάκης πιθανότατα θα το βρει μπροστά του στις εκλογές.

Συν τοις άλλοις ακόμα και η δικαιολογία «να ταφεί ως ιδιώτης» για να μην κοστίσει η κηδεία στον ελληνικό λαό αποδείχτηκε μεγάλη… αστοχία.

Από την στιγμή που στην κηδεία ήρθαν βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι κ.λ.π. τα μέτρα ασφαλείας και η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τόσο μεγάλη που φυσικά όλα αυτά έγιναν «δημοσία δαπάνη».

Αν τελικά η κηδεία γίνονταν «δημοσία δαπάνη» θα κόστιζε το ίδιο αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αποκόμιζε πολιτικά οφέλη από την παρουσία τόσων «γαλαζοαίματων», θα έρχονταν ακόμα και ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας γιατί τότε θα του το επέτρεπε το πρωτόκολλο.

Τώρα η κηδεία του κόστισε χωρίς να «αποδώσει» αυτά που θα έπρεπε.

Όσο για την κυβέρνηση; Ήθελε να υποβιβάσει την κηδεία και εν τέλει σύρθηκε πίσω από τις αποφάσεις της και έστειλε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Π.Πικραμμένο γιατί κάποιος υψηλόβαθμος εν τέλει έπρεπε να συναντήσει  αυτούς τους… έρμους τους Βασιλιάδες που θα ερχόντουσαν για να τιμήσουν για τελευταία φορά τον συγγενή τους.

Στα διεθνή ΜΜΕ έγινε μεγάλος «θόρυβος»

Το παρών έδωσαν 17 αντιπροσωπείες ξένων κρατών, εστεμμένοι και μέλη βασιλικών οικογενειών καθώς και φίλοι του τέως Βασιλιά, με τα διεθνή Μέσα να είναι στραμμένα στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά από την εμφάνιση της Άννας Μαρίας, μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως ιδιώτης.

To περιοδικό People εστίασε  στην σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην κηδεία φόρεσε τον ίδιο διαμαντένιο σταυρό με αυτόν που φορούσε την ημέρα του γάμου τους.

«Την Άννα, η οποία παρακολούθησε την τελετή μαζί με τον σύζυγό της Sir Tim Laurence, υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού στην Αθήνα ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα για την περίσταση. Η Lady Gabriella βρισκόταν λίγα βήματα πίσω τους.

Είναι σύνηθες για τους υψηλόβαθμους βασιλείς στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες εκ μέρους τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ μόνο σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες.

 Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειάς του αντ’ αυτού».

Το Reuters διαφοροποιήθηκε: «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια, τη δεκαετία του 1960, προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974».

Δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα της ιδιωτικής κηδείας και όχι μίας τελετής με τιμές αρχηγού κράτους.

Η Deutsche Welle κάνει λόγο για μια ιδιωτική τελετή, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε. «Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και τάφηκε ως ιδιώτης. Πάνω από 200 άτομα βρέθηκαν στην ιδιωτική νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Από την πλευρά τους τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη συμφιλίωση ανάμεσα στην βασιλομήτορα Σοφία και την βασίλισσα Λετίθια μετά τον καβγά το 2018, όταν στην Πασχαλινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Πάλμα στη Μαγιόρκα, η Λετίθια και η Σοφία, λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες καθώς η τότε βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ήθελε να φωτογραφηθεί με τις εγγονές της, την πριγκίπισσα Λεονόρ, και την πριγκίπισσα Σοφία.

Το Αssociated Press σχολίασε τη μαζική προσέλευση του κόσμου.

«Με τον ελληνικό εθνικό ύμνο χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών».

 Τα Μέσα από τη Δανία ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το γεγονός, καθώς η Άννα Μαρία κατάγεται από τη σκανδιναβική χώρα.

Η βασιλική ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού TV2, Καμίλα Σλίνγκμποργκ εξήγησε ότι ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία είναι πολύ γνωστοί στη Δανία και για πολλά χρόνια τα δανέζικα ΜΜΕ καλύπτουν τη ζωή της οικογένειας, τους γάμους και το λαμπερό λάιφσταϊλ.

Με λίγα λόγια, όλος ο πλανήτης ασχολήθηκε με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και μόνο στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να υποβιβαστεί σε ελάσσον γεγονός.

Φυσικά στο τέλος όπως πάντα, νικάει η… Πραγματικότητα και μάλιστα με εκωφαντικό τρόπο.

Μένει να φανεί πόσο θα στοιχίσει πολιτικά αυτή η ιστορία στην κυβέρνηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »