Ο Πατέρας Αντώνιος γνώριζε; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα…

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή δράση της ΜΚΟ «Κιβωτού του κόσμου» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν την κρυφή και πολυετή κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος νεαρών αλλά και ανήλικων παιδιών που διέμεναν σε δομές της οργάνωσης. 

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός νεαρού, 19 ετών σήμερα, για σεξουαλική κακοποίηση από υπάλληλο σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, πριν μερικά χρόνια, όταν ήταν φιλοξενούμενος της δομής.

Τα περιστατικά αυτά ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια, όπως καταγγέλλει.

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν

Τρεις νέοι άνθρωποι, ένας άνδρας 27 ετών, μία 20χρονη κοπέλα και μία νεαρή η οποία βρισκόταν σε δομή στη Χίο, μιλούν για τιμωρίες, φόβο, παιδική εργασία, έλλειψη φαγητού και φροντίδας, ξύλο, απομόνωση από την οικογένεια και σεξουαλική παρενόχληση και αυτά είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

«Ο πατέρας Αντώνιος τα γνωρίζει όλα» λένε παιδιά που έμεναν σε δομές – Ο ίδιος μιλά για «εκδικητικές συμπεριφορές»

Ταυτόχρονα διχάζει ο ρόλος του Πατέρα Αντώνιου, αφού όπως καταγγέλλουν τα διάφορα παιδιά «γνώριζε και έκανε τα στραβά μάτια».

Ο ίδιος βέβαια ερωτώμενος σε πρωινή εκπομπή για το πρόσωπο που έκανε την καταγγελία και αν, κατά τη γνώμη του, πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά, ο πατήρ Αντώνιος είπε ότι «πάει το μυαλό μου κάπου. Σε κάποια από τα παιδιά, που ενηλικιώθηκαν και έφυγαν. Δεν είμαι σίγουρος» είπε.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του δηλώνει απόλυτη άγνοια για την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει ούτε την ταυτότητα του φερόμενου θύματος ούτε αυτή του φερόμενου δράστη. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

Στη συνέχεια ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» υπονόησε ότι οι καταγγελίες είναι αποκύημα της φαντασίας των φερόμενων θυμάτων.

Χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν ότι “πήραμε” τη θέση του φυσικού τους γονιού».

Τι κατήγγειλε ο 19χρονος

Ο εφιάλτης που περιέγραψε ο πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού» αρχίζει από τα 15 του χρόνια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της δήθεν οικονομικής στήριξης. Εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο 18χρονος σήμερα νεαρός, ο καταγγελλόμενος τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειάς του.

Πρώην εργαζόμενος στην ΜΚΟ κατήγγειλε επώνυμα τους ξυλοδαρμούς ανηλίκων και τον απέλυσαν!

Ένας πρώην υπάλληλος της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στο Βόλο είχε ήδη καταγγείλει επώνυμα από τον Αύγουστο ξυλοδαρμούς ανηλίκων, ανεβάζοντας κατόπιν την καταγγελία του και στο λογαριασμό του στο Facebook.

Ο λόγος για τον πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Χρόνη Χλίτσιο, ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις 3 Αυγούστου, τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος, από στέλεχος του οργανισμού. Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή που εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις Αρχές.

Υποστήριξε μάλιστα στην ανάρτησή του πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του.

«Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων τον Αύγουστο

Τον Αύγουστο είχε υπάρξει καταγγελία για ξυλοδαρμό ανηλίκων σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, για την οποία υπήρξε επίσης εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή την καταγγελία πρώην εργαζόμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου», ότι στη δομή Διμηνίου στέλεχος της δομής από την Αθήνα χτύπησε τρία φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία και τελέστηκε το αδίκημα της σωματικής βλάβης κατά αδύναμων προσώπων σε βαθμό πλημμελήματος.

Η θέση της Κιβωτού

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

 Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »