Μήνυμα στην Τουρκία
Κινητικότητα υπάρχει εδώ και λίγες ημέρες από Ελλάδα και Ισραήλ. Οι δύο χώρες θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με τις ΕΔ των δύο χωρών να βρίσκονται σε συναγερμό ενόψει εξελίξεων.

Εδώ και λίγες ώρες οι Ισραηλινές ΕΔ έχουν βγει στην Α. Μεσόγειο για ασκήσεις και συγκεκριμένα αυτές θα διεξαχθούν κοντά στην Κύπρο. Μάλιστα η περιοχή που θα λάβουν χώρα οι Ισραηλινές ασκήσεις, είναι κοντά στην περιοχή όπου η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομη γεωτρήσεις με το Yavuz!
Την ίδια στιγμή, στο Πεντάγωνο διαμορφώνουν συνεχώς σχέδια που θα «μπλοκάρουν» την οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια εν τη γενέσει της, με το Πολεμικό Ναυτικό να επικεντρώνεται στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας. Ο Στόλος μας έχει δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα θα διεξαχθεί και νέα επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων, με το ΓΕΝ έχει δώσει εντολή να βγουν από τους ναυστάθμους όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη κάθε τύπου, εκτελώντας ασκήσεις μικρής κλίμακας αλλά, υψηλού συμβολισμού. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την περίοδο βρίσκονται σε όλο το Αιγαίο περισσότερες από 20 μονάδες επιφανείας, συν φυσικά τους «αόρατους φονιάδες», τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214.

Με την Τουρκία να απειλεί ότι θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην θαλάσσια περιοχή του παράνομου τούρκο-λιβυκού μνημονίου, η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες με φρεγάτες, κανονιοφόρους, πυραυλακάτους και υποβρύχια, το τμήμα κάτω από το νομό Λασιθίου στην Κρήτη, όπως και όλη τη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά της Ρόδου.

Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες “Θεμιστοκλής” & 4 φρεγάτες MMSC
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στρατηγικό ρόλο στις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται να έχουν τα υποβρύχια του Στόλου, τύπου 214 τα οποία πλέουν εδώ και μέρες στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθώντας κάθε κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις θεωρούνται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας, αφού σε αρκετά από τα επιχειρησιακά σενάρια θα λάβει μέρος και η Πολεμική Αεροπορία. Άλλωστε, όλες οι τελευταίες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό έχουν πολύτιμο αρωγό τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν και έκτακτες ασκήσεις μικρής κλίμακας με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και συμμετοχή και των τριών Σωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »