Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών, τα οποία αφαιρέθηκαν  και εν συνεχείας κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Η ύπαρξη φιρμανιού και, αν υπήρχε, το ακριβές πνεύμα της άδειας, αμφισβητείται.

Το 2019 Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε τέτοιο φιρμάνι. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. (Βικιπαίδεια)!

Σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους Βρετανούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα την πολιτιστική της κληρονομιά! Δηλαδή να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κλοπιμαία!

Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη! Η οποία σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κρατικό κανάλι ΕΡΤ, μίλησε και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για τα οποία υποστήριξε ότι: «η επιστροφή τους τίθεται σε ανώτατο επίπεδο» και ότι η ελληνική Πολιτεία δεν συζητά δανεισμό, αλλά μόνο επιστροφή!

Μάλιστα έγινε πιο σκληρή απευθυνόμενη στους Βρετανούς λέγοντας:

«Το θέμα ετέθη πολύ έντονα στη δεκαετία του ’80 από τη Μελίνα Μερκούρη και σήμερα, πιστεύω, ότι είμαστε στο πιο προχωρημένο στάδιο το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Η θέση μας όλα αυτά τα χρόνια είναι μία. Δεν αναγνωρίζουμε νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς θεωρούμε ότι τα γλυπτά βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής. Αυτό λοιπόν είναι αναμφισβήτητο. Από εκεί και πέρα, δε σημαίνει ότι δεν πιέζουμε, δε συζητάμε και δεν διαπραγματευόμαστε με την επιστημονική κοινότητα»!

Σαφής απάντηση προς την Υπουργό Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Μισέλ Ντόνελαν, η οποία προ ημερών δήλωσε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα!

Μιλώντας μάλιστα στο BBC Radio, ήταν θρασύτατη, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει καμιά πρόθεση μόνιμης επιστροφής τους στην Ελλάδα!

Αφού η θρασύτητά της αποκαλύφθηκε, αλλά και η παραδοχή της περί των κλοπιμαίων, λέγοντας:

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε “τον ασκό του Αιόλου” και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο. Mία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τη συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου»!

Θέλουμε να πιστεύουμε, πως η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίζει να ζητά από τον κλέφτη να επιστρέψει τα κλοπιμαία!

Θα πρέπει ωστόσο η Ελλάς, πιο δυναμικά να καταγγέλλει συνεχώς σε όλον τον κόσμο, πως οι Βρετανοί είναι κοινοί κλέφτες!

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τεθεί ζήτημα οικονομικής αποζημιώσεως προς την Ελλάδα, από τα έσοδα που ετησίως εισπράττουν οι Βρετανοί από την έκθεση στο Μουσείο τους, των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »