Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ: «Είναι πρόκληση η απαράδεκτη δραστηριότητα του αμερικανικού Στρατού κοντά στα σύνορά μας»

Κλιμακώθηκε ακόμα περαιτέρω η κρίση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για «απερίσκεπτη» συμπεριφορά.

Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το drone ήταν σε αποστολή ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν δύο ρωσικά αεροσκάφη προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν.

Χθες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προκάλεσαν την κατάρριψη drone MQ-9 Reaper των ΗΠΑ πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, είτε με «άδειασμα καυσίμων» επάνω του, είτε με «κάψιμο» του αμερικανικού αεροσκάφους από τον κινητήρα ενός από τα δύο ρωσικά μαχητικά που είχε προηγηθεί του drone μερικά μέτρα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη Su-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε σκόπιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε καύσιμα μπροστά του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Εν συνεχεία ρουμανικά ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης που επιχείρησαν, υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, να προσεγγίσουν την περιοχή που κατέπεσε το αμερικανικό drone ΜQ-9 Reaper μετά την αναχαίτισή του από ρωσικά μαχητικά Su-27, αναχαιτίστηκαν από επίσης ρωσικά μαχητικά που δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν στο θαλάσσιο σημείο της συντριβής του drone.

Ρουμανικά μαχητικά MiG-21 Lancer (εκσυγχρονισμένα από το Ισραήλ με σύγχρονο ραντάρ) απογειώθηκαν και περιπολούσαν στην περιοχή.

Επίσης οι α/α συστοιχίες των S-400 στην Κριμαία έχουν πλήρη συναγερμό, ενώ έχουν ανακληθεί και οι άδειες του προσωπικού. Οι S-400 καλύπτουν ολόκληρη την Κριμαία και την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Ρουμανίας και κάθε ρουμανικό ή γενικά ΝΑΤΟϊκό μαχητικό που απογειώνεται από τα ρουμανικά αεροδρόμια μπαίνει αυτόματα εντός της εμβέλειάς τους!

Η Ρωσία αρνήθηκε επισήμως την οποιαδήποτε ανάμειξη, με υψηλόβαθμο στέλεχος να περιγράφει το επεισόδιο ως «πρόκληση».

Ωστόσο, το περιστατικό απέδειξε τον αυξανόμενο κίνδυνο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σε μία δύσκολη συγκυρία με τις πυρηνικές απειλές να «εκτοξεύονται» εκατέρωθεν (μάλλον κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πυρηνικός πόλεμος).

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το drone MQ-9 Reaper συνετρίβη μετά από έναν «επικίνδυνο ελιγμό» και ότι είχε τους αναμεταδότες του κλειστούς.

Επίσης, τονίζουν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν ήρθαν σε επαφή με το drone, αλλά βρίσκονταν στην περιοχή για να το ταυτοποιήσουν.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί είπαν ότι ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη στην προσπάθεια να το αναχαιτίσουν χτύπησε την προπέλα του με αποτέλεσμα την κατάρριψή του. Μάλιστα, έκαναν λόγο για ένα περιστατικό που συνέβη με «απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά επιβλαβές και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι «επιθετικές ενέργειες» του ρωσικού πληρώματος ήταν «επικίνδυνες» και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμό και «αθέλητη κλιμάκωση». Όπως είπαν, το περιστατικό ακολούθησε ένα «μοτίβο επικίνδυνων ενεργειών από τους Ρώσους πιλότους».

Η Ουάσινγκτον μετά το περιστατικό κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, Ανατόλι Αντόνοφ, για να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση αυτή.

Μετά τη συνάντηση, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την τοποθέτηση του Αντόνοφ, λέγοντας ότι η Μόσχα θεωρεί το περιστατικό με drone ως «πρόκληση» και ότι «η απαράδεκτη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού κοντά στα σύνορά μας προκαλεί ανησυχία».

Είπε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι παρά τη διαφορά στις παρατηρήσεις που έκαναν οι δύο χώρες σχετικά με τη συντριβή του drone, οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε το περιστατικό ως το «μοναδικό» που έχει συμβεί μέχρι τώρα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν και να επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνούν με τους Ρώσους, καθώς είναι πάνω από διεθνή ύδατα.

Βέβαια αυτό αυτομάτως σημαίνει πως μπορεί να έχουμε εκ νέου ένα επεισόδιο παρόμοιας φύσεως γιατί και οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να πετούν στα διεθνή ύδατα για να «ταυτοποιούν» τέτοια εναέρια αντικείμενα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »