Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις
ΗΚομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα που αφορά στη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία.

Στα 150 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ελληνικό πρόγραμμα που ενέκρινε την Παρασκευή (28 Αυγούστου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πάνω από τις μισές ιδιωτικές επιχειρήσεις περιμένουν μείωση εσόδων
Η δημόσια στήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, θα καλύψει το κεφάλαιο κίνησης που ανέρχεται έως και στο 50% των δαπανών που βαρύνουν τους δικαιούχους το 2019. Σκοπός του προγράμματος είναι να στηρίξει πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ξαφνική έλλειψη ρευστότητας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο.
Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση ανά εταιρεία δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, όπως προβλέπεται από το Προσωρινό Πλαίσιο. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση της σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Αύγουστο
Γενικά, φαίνεται πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά την πτώση – ρεκόρ λόγω του φονικού ιού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδά του και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ο δείκτης αυξήθηκε στις 87,7 μονάδες από 82,4 τον Ιούλιο, υψηλότερα από τις 85 μονάδες που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

H νέα αύξηση του δείκτη είχε ως αιχμή κυρίως τη μεγαλύτερη αισιοδοξία στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος, αλλά ενισχύθηκε στις -17,2 από -26,2 μονάδες τον Ιούλιο. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε, επίσης, στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, αν και οι προσδοκίες των υπεύθυνων των εργοστασίων για την παραγωγή μειώθηκαν λίγο μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις, οι οποίες ώθησαν τον σχετικό δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα από της προ κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »