Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για την πορεία της επιδημίας
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κυκλοφορία του κορoνοϊού στη χώρα όπως και η προσπάθεια των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών για τη διακοπή της. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, περίπου στα 300 κρούσματα, κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει σχεδόν τις μισές από τις νέες διαγνώσεις της επικράτειας (χθες καταγράφηκαν 210 επιβεβαιωμένα κρούσματα).

Ο αριθμός των 346 κρουσμάτων κορoνοϊού που επιβεβαιώθηκαν επίσης χθες στην επικράτεια είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στον φορτωμένο επιδημιολογικά Σεπτέμβριο – έχουν καταγραφεί επίσης 453, προχθές, αριθμός που εκτινάχθηκε εξαιτίας των πολλών νέων διαγνώσεων στο Κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου και στις 11 Σεπτεμβρίου 372 κρούσματα λόγω και της συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσιο στην Πέλλα.

Εκτός από την Αττική άλλες 29 περιοχές της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κορωνοϊό, και παρότι μετρούν κάθε μέρα μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αποτυπώνουν την ευρεία διασπορά του επικίνδυνου ιού. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη όπου καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων -19 και 11 αντίστοιχα- 27 περιφερειακές ενότητες «κυνηγούν» τον κορωνοϊό.

Η καθολική χρήση μάσκας, δηλαδή σε εσωτερικούς όπως ισχύει σήμερα αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω, παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζονται οι αρχές για το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αρνητική πορεία της επιδημίας.

Η πιθανότητα ενός lockdown
Tο ενδεχόμενο ενός lockdown δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Θα εξεταστεί πάντως ως έσχατη λύση στην περίπτωση που η κατάσταση θα ξεφύγει από ελεγχόμενα επίπεδα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν, άλλωστε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι επικρατεί η λογική της αποφυγής οριζόντιων μέτρων και της εφαρμογής στοχευμένων παρεμβάσεων, με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε εμπειρία από το εξωτερικό για να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στην Αττική (σ.σ.: σε επίπεδο δήμων).

Σκέψη για καραντίνα 2-3 εβδομάδων
Από την άλλη πλευρά, και στην κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown, παρά το γεγονός ότι η σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι στη λογική πως ένα «γρήγορο» lockdown 2-3 εβδομάδων – στα πρότυπα του Ισραήλ – μπορεί να ανασχέσει τη διάδοση του ιού και ταυτόχρονα να μην παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να την πλήξει μέσα από τα αποσπασματικά μέτρα διακοπής λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων της.

Πάντως, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ πως «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα lockdown» προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που και οι ειδικοί και η κυβέρνηση… ξορκίζουν το lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, φαίνεται πως λειτούργησε συνειδητά και με διττό στόχο: αφενός γιατί υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα – όπως έχει βεβαιώσει και ο πρωθυπουργός – εάν χρειαστούν περιοριστικά μέτρα που συνεπάγονται την περαιτέρω στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων. Αφετέρου για να «ηρεμήσει» τις αγορές, οι οποίες κλυδωνίζονται τα τελευταία 24ωρα σε παγκόσμιο επίπεδο ακριβώς υπό το φόβο ενός γενικευμένου lockdown, όπως αυτό του Μαρτίου-Απριλίου.

Μέσα Μεταφοράς και ξενοδοχεία καραντίνας
Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει άμεσα δύο παρεμβάσεις, οι οποίες θ’ ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Η πρώτη έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς, όπου οι εικόνες που καταγράφονται καθημερινά στην Αθήνα, με συνωστισμό επιβατών στις αποβάθρες του Μετρό ή εντός των λεωφορείων, είναι δραματικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση θα στοχεύει με κάποιο τρόπο (π.χ. «επιστράτευση» των ΚΤΕΛ) στην ενίσχυση της πυκνότητας των δρομολογίων των λεωφορείων, ώστε αυτό να συμπαρασύρει και το Μετρό και να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση. Η δεύτερη αφορά σε «ξενοδοχεία καραντίνας» στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα συμβάλλουν στην αντίστοιχη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Από την Παρασκευή, εξάλλου, θα λειτουργήσει και η ειδική πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, μέσα από την οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο δήμου, αλλά και για το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής ως προς τη διασπορά του ιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »