Οι πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το σενάριο για παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της πανδημίας οδηγήσαν σε απότομη αύξηση της ζήτησης για δολάρια.

Ηαβεβαιότητα που προκαλεί η υγειονομική και οικονομική κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού κρατάει το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν και οι συντονισμένες «ενέσεις» ρευστότητας από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών αίρουν τις ανησυχίες για πιστωτική «ασφυξία», επιτρέποντας στους «ανταγωνιστές» του αμερικανικού νομίσματος να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους.

Οι πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το σενάριο για παγκόσμια ύφεση εξαιτίας της πανδημίας οδήγησαν σε απότομη αύξηση της ζήτησης για δολάρια, εκτοξεύοντας το κόστος χρηματοδότησης σε αμερικανικό νόμισμα στις διατραπεζικές αγορές στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008.

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το το πακέτο στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, οι προσπάθειες όμως των κεντρικών τραπεζών και η κυρίως της FED για βελτίωση της ρευστότητας δολαρίων μειώνει τα στοιχήματα υπέρ του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα το 45% των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπει τη διατήρηση του δολαρίου στα τρέχοντα επίπεδα και εντός στενών ορίων διακύμανσης στο επόμενο τρίμηνο, 20 αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση και 16 άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. 

Αλλά σε ένα χρόνο από τώρα, οι αναλυτές στη δημοσκόπηση προβλέπουν ότι το δολάριο θα χάσει έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών. Το ευρώ -που από τις αρχές του έτους υποχωρεί περίπου 2%- προβλέπεται να ανακτήσει μέρος των απωλειών του και να ανακάμψει στο 1,13 έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέσα στο επόμενο 12μηνο, από 1,08 που κυμαίνεται σήμερα. Για τον Απρίλιο όμως, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ενιαίο νόμισμα, όπως και η στερλίνα και το δολάριο Καναδά θα σημειώσουν χειρότερες επιδόσεις, καθώς το δολάριο διατηρεί το κύρος του ως ασφαλές καταφύγιο.

Η στροφή των επενδυτών μακριά από το ρίσκο ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει κέρδη 3,5% από τις αρχές του έτους, στις καλύτερες επιδόσεις τριμήνου από το 2015.

Μπορεί οι κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της FED να μην αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, όμως οι δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία επιτρέπουν στο δολάριο να διατηρήσει βραχυπρόθεσμα τα κέρδη του.

Ειδικότερα για την ισοτιμία δολαρίου-στερλίνας, το βρετανικό νόμισμα θα καταφέρει να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους μέσα στο επόμενο 12μηνο, έπειτα από τις απώλειες του προηγουμένου μηνός. Στις 20 Μαρτίου, η στερλίνα είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 35 ετών έναντι του δολαρίου, έχοντας έκτοτε ανακάμψει κοντά στο 1,24. Οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν την ισοτιμία δολαρίου-στερλίνας στο 1,22 τον επόμενο μήνα, στο 1,25 σε έξι μήνες και περίπου στο 1,29 μέσα στο επόμενο 12μηνο. Οι επιδόσεις της έναντι του ευρώ αναμένονται χειρότερες, με την ισοτιμία ευρώ-στερλίνας στις 90 πένες στο επόμενο εξάμηνο και στις 88 σε ένα χρόνο από τώρα.

Η ζήτηση για δολάρια και οι εκροές κεφαλαίων από αγορές υψηλού ρίσκου είχαν προκαλέσει σφυροκόπημα στα νομίσματα των περισσοτέρων αναδυομένων αγορών, μεταξύ των οποίων ρεάλ Βραζιλίας, ραντ Νοτίου Αφρικής και ρωσικό ρούβλι, έχοντας υποχωρήσει σε ιστορικό ναδίρ και χάνοντας περισσότερο από το ένα-τέταρτο της αξίας τους.

Στην ερώτηση για το ποια αναδυόμενα νομίσματα θα υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, η πλειονότητα των αναλυτών ανέφερε τα τρία παραπάνω νομίσματα. Σημαντικές πιέσεις θα δεχθεί και η ινδική ρουπία, που έχει επίσης υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ μικρή μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει υποτίμησή της σε νέα ιστορικά χαμηλά μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »