Η επαναφορά του click away δεν έχει μπει στο τραπέζι της ενημέρωσης των ειδικών
Σε κινήσεις που προκαλούν αντιδράσεις φαίνεται πως έχει προβεί η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα.

Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα είχε “Ευαγγέλιο” τις συστάσεις ειδικών, ξαφνικά-όπως δηλώνουν μέλη της επιστημονικής ομάδας- λαμβάνουν μέτρα και προαναγγέλουν “ανοίγματα” που δεν έχουν συζητηθεί καν από την επιτροπή.

Σαφώς και η κυβέρνηση έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις σχετικές αποφάσεις, όμως, τι άλλαξε τώρα και προσπαθεί να “τραβήξει τη δική της γραμμή” για την πανδημία;

Ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «τη Δευτέρα (11/1) θα λειτουργήσει ξανά κανονικά η λειτουργία του click away», ενώ σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, την Πέμπτη έρχονται και «αποφάσεις για ενδεχόμενο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Το πρόβλημα σε όλα αυτά είναι πως με βάση τα όσα είπε ο πρόεδρος του πανελληνίου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το θέμα της αγοράς και του click away, δεν έχει συζητηθεί ακόμα με την Επιτροπή των ειδικών!

Πέρα από τα σχολεία δηλαδή, για τα οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν, η επαναφορά του click away δεν έχει μπει στο τραπέζι της ενημέρωσης των ειδικών.

Βέβαια, όπως σχολίασε και ο κ.Εξαδάκτυλος, «δεν μπορούμε να μείνουμε κλεισμένοι μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ο οποίος πάει και πολύ αργά», αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει μια συνεννόηση.
Και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, με τα λεγόμενά του έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, παραδεχόμενος ότι η Επιτροπή αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία.

Για το θέμα του click away θα συζητήσουν εκ νέου, όταν θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των εορτών, αλλά με τις ανακοινώσεις να έχουν ήδη γίνει από την Κυβέρνηση.

Χωρίς σχέδιο και με αόριστες υποσχέσεις το άνοιγμα των σχολείων
Θετικό πρόσημο βάζει στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της χώρας, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας τις προσεχείς ημέρες.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν τεστ κορονοϊού στο διδακτικό προσωπικό, διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και διαφορετικά διαλλείματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει στο CNN Greece η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με την προϋπόθεση, όπως τονίζει, ότι θα εφαρμοστούν.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε τη βέλτιστη επιδημιολογική εικόνα, ώστε να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις, και για αυτό επέβαλε το αυστηρό lockdown αυτής της εβδομάδας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Προτεραιότητά μας, να είναι τα παιδιά στο σχολείο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο πηγαίνουν «βήμα-βήμα στη διαχείριση της πανδημίας», είπε.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων το περασμένο Σάββατο, αιφνιδίασαν την επιτροπή εμπειρογνώμων, ωστόσο κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση εισηγήθηκαν θετικά για το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς
Σε σχέση με το πότε θα εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει μία προτεραιότητα, καθώς θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό. Όπως ανέφερε, προτεραιότητα θα δοθεί ιδιαίτερα στους καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα, πρόκειται να “ανοίξει” διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται από τις 14:00 έως τις 17:00.

Το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς, καθαρά προληπτικής φύσης και σχετίζεται με το να μπορεί να υπάρχει μία επιδημιολογική εικόνα από τα σχολεία.

Βέβαια εάν κρίνουμε από τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κρίσιμη επιχείρηση εμβολιασμού των υγειονομικών, οι καταγγελίες για αναβολές, και μάλιστα σε νοσοκομεία αιχμής της Αττικής, τότε είναι πολύ ασαφές και αόριστο πότε και πόσοι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν.

Όσο για τα τεστ στα σχολεία δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, παρά μόνο ότι θα γίνουν κάποια δειγματοληπτικά τεστ, ένα μέτρο βέβαια που δεν επαρκεί. Να θυμίσουμε δε ότι για άλλη μια φορά μπορεί οι φορείς των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων και κηδεμόνων να επαναλαμβάνουν την ανάγκη διορισμού νέων εκπαιδευτικών ώστε να αραιώσουν τα τμήματα, αλλά και επ’ αυτού, ουδέν νεώτερον από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ερωτηματικό τη δευτεροβάθμια – Τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί πότε θα μπουν ξανά στις τάξεις τους οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ζήτημα αναμένεται να επανεξεταστεί, μαζί με τα υγειονομικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει την ερχόμενη εβδομάδα, από την επιτροπή των ειδικών.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά», σχολίασε η υπουργός.

Η επιτροπή των ειδικών δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση προς το Υπουργείο σχετικά με τα πανεπιστήμια, ώστε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους. Έτσι, προς το παρόν, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή ή απόφαση για δια ζώσης μαθήματα.

Πάντως, η υπουργός ενημέρωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »