Ανησυχία για τα κρούσματα του Αυγούστου
Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται η επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Χθες Παρασκευή καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 238 εγχώρια και 32 στις εισαγόμενα.

Καταγράφηκαν επίσης 5 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 259. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 37 ασθενείς, ενώ σε κλίνη ΜΕΘ χωρίς να έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν νοσηλεύονται ακόμα 6 ασθενείς. Επίσης, 2 ασθενείς είναι σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, 18 σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και 29 σε Θαλάμους Αρνητικής Πίεσης. Την Παρασκευή έγιναν 25 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19, ενώ 2 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Ο Αύγουστος όπως όλα δείχνουν θα κλείσει με νούμερα ρεκόρ από την απαρχή της επιδημίας στη χώρα μας. Μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες, από 22 έως και τις 28 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 1.708 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.504 εγχώρια και τα 204 αφορούν άτομα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ή τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης κρατούν το συγκεκριμένο επταήμερο, όπως και το προηγούμενο διάστημα, τα σκήπτρα. Χθες αναφέρθηκαν στην Αττική 112 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 27. Ενώ από 22 έως και τις 28 Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά στην Αττική 650 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 210.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 3.200 ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν επιπλέον 6.000-7.000 άλλα κρούσματα που είναι ασυμπτωματικά και άρα αδιάγνωστα προς το παρόν.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο η ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών θεωρείται αυτή που κατ’ εξοχήν έχει συντελέσει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα το καλοκαίρι.

Οι νέοι διασπείρουν σιωπηλά τον κορονοϊό
Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, οι διακοπές και το νεαρό της ηλικίας βοήθησαν στη διασπορά του ιού. «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν», είπε.

Οι “σιωπηλοί φορείς” και η μετάδοση στην κοινότητα
Και συνέστησε «επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7-10 ημερών τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκες στις κοντινές επαφές. Έτσι αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει, που είναι πολύ πιθανό, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα».

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι θα πρέπει κατά την επιστροφή από τις διακοπές να μην βιαστούμε να δούμε συγγενικά μας πρόσωπα ηλικιωμένα, ώστε να μην τους θέσουμε σε κίνδυνο, αφού «η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό και στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματος μας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης», τόνισε.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, νεαρός στην ηλικία και ο ίδιος, έκανε έκκληση τόσο στους νέους αλλά και στις οικογένειες που επιστρέφουν από διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέρη με συγχρωτισμό. «Ας προσπαθήσουμε να τον επόμενο καιρό να περνάνε χρόνο με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων. Να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε μια κοινωνική ‘φουσκάλα’ και να χρησιμοποιούν μάσκες σε κάθε δραστηριότητα που περιλαμβάνει συγχρωτισμό» πρότεινε ο κ. Μαγιορκίνης ως τρόπος μείωσης του ιικού φορτίου ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και να μειωθεί η επίπτωση της COVID-19 στους ηλικιωμένους.

Παράταση των μέτρων
Ανησυχία επικρατεί στους ιθύνοντες, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού παραμένει υψηλός και έτσι, την Παρασκευή (28/08), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση μέτρων προστασίας για άλλες 14 ημέρες.

Τα μέτρα που παρατείνονται

Ο Χαρδαλιάς γνωστοποίησε την παράταση του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα ισχύσουν τα ήδη εφαρμοζόμενα αυστηρά μέτρα.

Αυτά είναι:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των χώρων εστίασης και γυμναστηρίων.
Μέτρα σε παραλίες με τήρηση αποστάσεων.
Μέτρα προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, αναστολή θρησκευτικών πομπών καθώς και αναστολή πανηγυριών.
Αναστολή επισκεπτηρίων σε κλειστές δομές και νοσοκομεία καθώς και προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Επιπλέον:

Αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ.
Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ.
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.
Παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα.
Στο «κόκκινο» Ζάκυνθος, Ημαθία και Λέσβος
Το «μοντέλου του Πόρου» ανακοινώθηκε από τον Χαρδαλιά, την Παρασκευή (28/08), πως θα ισχύσει στη Ζάκυνθο, στην Ημαθία και στη Λέσβο.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 του Σαββάτου (29/08) προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Απαγόρευση εκδηλώσεων και λοιπών συναθροίσεων (για τις Π.Ε. Ζακύνθου και Λέσβου απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων και για την Π.Ε. Ημαθίας το ανώτατο όριο συνάθροισης ανέρχεται στα 50 άτομα).
Από τέσσερα έως και έξι άτομα αν είναι οικογένεια σε κάθε τραπέζι σε χώρους εστίασης.
Λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ποιο σενάριο εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αρχή της σχολικής χρονιάς, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί.

Αναλυτικότερα, ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε την Παρασκευή (28/08) στο MEGA το εξής:

«Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα, είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση κατά μία εβδομάδα. Αν υπάρξει μία ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες, θα εμμείνουμε στο 7».
Ωστόσο, τόνισε πως η κυβέρνηση θα περιμένει την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών που θα δοθεί την 31η Αυγούστου και, στη συνέχεια, θα αποφασίσει.

Οι τελικές ανακοινώσεις, όπως έχει πει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα γίνουν την Τρίτη (01/09).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »