Πότε ανοίγουν σχολεία, καταστήματα και εστίαση
Τα σενάρια σχετικά με την άρση του lockdown, είναι καθημερινά πολλά, ενω παρά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως μπορεί να τραβήξει ακόμη μεγαλύτερο διάστημα η καθολική “καραντίνα”.

Όπως επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, θα γίνου πολλές συσκέψεις ακόμα στο Μαξίμου, για να αποφασιστεί και ο τρόπος που θα αρθεί το απαγορευτικό.

 

1. Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
2. Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
3. Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
4. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
5. Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

Παρόλα αυτά αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, πρέπει να αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Γι’ αυτό και λοιμωξιολόγοι – ακόμη και από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων – τονίζουν ότι η σταδιακή άρση των μέτρων πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή. Μάλιστα, όπως αναφέρει το OPEN TV, αν ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου (ημερομηνία δηλαδή που το lockdown πήρε παράταση) είναι πιθανό με βάση τα μαθηματικά μοντέλα να υπάρχει τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά. Ομως, στην περίπτωση που η σταδιακή άρση των μέτρων με κανόνες, αποστάσεις και χρήση μάσκας παντού γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου, τότε φαίνεται ότι το τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας αναμένεται να έρθει ακόμη και τέλη Ιανουαρίου. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει βγει και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξάρτητα αν η άρση του lockdown γίνει στη χώρα μας είτε στις 14 με 16 Δεκεμβρίου είτε στις 21 Δεκεμβρίου, η χώρα μας «βράζει» από ενεργά κρούσματα.

Τα πιθανά σενάρια για τα sms
Με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως θα γίνει η άρση του lockdown, με πολύ πιθανή ημερομηνία τις 7 Δεκεμβρίου.

Στην πρώτη φάση, όπου το άνοιγμα των σχολείων θα είναι το μοναδικό που θα έχει ξεκλειδώσει, η αποστολή των SMS θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας, ενώ και τα παιδιά θα προσέρχονται στο σχολείο με την ειδική φόρμα προσέλευσης που θα έχουν συμπληρώσει οι γονείς τους.

Τη στιγμή που θα ανοίξει το λιανεμπόριο, κάτι το οποίο πια φαίνεται να είναι βέβαιο, θα σταματήσουν απ’ ό,τι φαίνεται και η υποχρέωση αποστολής SMS, μιας και η μετακίνηση θα είναι πλέον μαζική. Η έναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, δηλαδή, θα σημάνει και την παύση της αποστολής των SMS.

Κι αυτό θα συμβεί για πρακτικούς λόγους, μιας και η δημιουργία ενός επιπλέον κωδικού (δηλαδή κωδικού 7) για μετάβαση σε κατάστημα για προμήθεια αγαθώς μη πρώτης ανάγκης, θα είναι πιο περίπλοκη, ενώ θα είναι και πρακτικά δύσκολο να ελεγχθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί η αγορά, η μετάβαση προς το κατάστημα, η διάρκεια παράνομης κ.τ.λ

Εξάλλου, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, η προσθήκη δηλαδή ενός κωδικού «7» ειδικά για τα μαγαζιά, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί τη στιγμή που ήδη θα υπάρχει κίνηση στους δρόμους από τους εργαζόμενους και τον κόσμο που θα μεταβαίνει στα μαγαζιά.

Οι “click away” αγορές
Στην ουσία πρόκειται για μία ηλεκτρονική παραγγελία. Ο καταναλωτής μπορεί να παραγγείλει όσα επιθυμεί από το εκάστοτε κατάστημα, η παραγγελία του θα ετοιμάζεται και στη συνέχεια θα μπορεί να την παραλαμβάνει από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος.

Παρόλ’ αυτά και το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει δύσκολο στην υλοποίηση του, μιας και το σύστημα και την υποδομή για τις click away αγορές διαθέτει περίπου το 15 – 20% των παιχτών της εμπορικής αγοράς.

Ακόμη τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά, καθώς οι καθημερινοί αριθμοί, δεν δείχνουν πως μειώνονται τα κρούσματα ή σταματά να “ασφυκτιά” το σύστημα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »