Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες
Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνει το lockdown «ακορντεόν» με την κυβέρνηση να παίρνει πίσω -σε κάποιες περιοχές- τα μέτρα που είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες εβδομάδες για καταστήματα και σχολεία, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων και υπό τον φόβο για ένα τρίτο ακόμα πιο σφοδρό κύμα του φονικού ιού.

Για παράδειγμα, στις «κόκκινες» περιοχές, ανάμεσα σε αυτές και η Αττική, τα μαγαζιά θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away και του click inside, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, με δεδομένο ότι και ο καιρός αναμένεται να συμβάλλει στη διασπορά του κορονοϊού.

 

Είναι χαρακτηριστική πάντως, για την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας, με βάση τα τωρινά δεδομένα η ανάλυση- πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.Νίκου Τζανάκη, που σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, αναμένονται 1.800 κρούσματα την ημέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο κ.Τζανάκης τοποθετεί περί τις 20 Ιανουαρίου την έναρξη του τρίτου κύματος, δηλαδή, βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνεται, αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται και ένα ολικό lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Εξαντλημένοι οι πολίτες

Την ίδια στιγμή και οι πολίτες δείχνουν να έχουν εξαντληθεί από την πολύμηνη τήρηση των μέτρων.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από τις εικόνες στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και σε πάρκα και πλατείες όταν έχει ήλιο, μικροί και μεγάλοι έχουν κουραστεί από την κλεισούρα και προσπαθούν τηρώντας τα μέτρα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον.

 

Παράλληλα, με τη συχνότητα που αλλάζουν τα μέτρα -κάτι που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει όσες φορές χρειαστεί, με γνώμονα πρώτα την υγεία- πολλοί ακόμα και σήμερα μπερδεύονται με το τι ισχύει για τις αγορές, τις μεταφορές με τα οχήματα, τα SMS και διάφορους άλλους τομείς.

Γεωργιάδης: Μπορεί να χρειαστούν πιο σκληρά μέτρα

Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω και αυστηρότερα μέτρα, αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα από τους πολίτες,

«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »