Αυτή την εβδομάδα έλαβε χώρα η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετείχαν πολιτικοί και οικονομικοί  ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Η Ατζέντα της συνάντησής τους όπως τη συζητήσαμε με τον Στέφανο Δαμιανίδη τη Παρασκευή (λινκ εδώ https://youtu.be/ZmR3yER78yo?t=7773 ) είναι πλέον γνωστή σε όλους μας και δεν είναι άλλη από το πως θα καταφέρουν να μετατρέψουν τον πλανήτη σε μια φυλακή υπό το πρόσχημα της σωτηρίας του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας. Με αυτή τη σκέψη στον νου, πάμε να δούμε τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Νταβός και το τι σημαίνουν για τις ζωές μας.

Τεχνητή νοημοσύνη και έλεγχος του νου

Δεν πιστεύω πως αποτελεί έκπληξη για κανένα άτομο που ακολουθεί τις δηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του υπαρχηγού του, Γιουβάλ Χαράρι, πως θέματα που έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση του ανθρώπου από μηχανές αποδείχθηκαν τα πιο δημοφιλή και για φέτος. Ο λόγος είναι ένα καινούργιο σύστημα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ακούει στο όνομα Chat GPT. Το Chat GPT έκλεψε τη συζήτηση λόγω της δυνατότητάς του να αναλύει δεδομένα και να μαθαίνει από αυτά με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπου υλικού, μιμούμενο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο άνθρωπος και ο ανθρώπινος νους.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι ελίτ του Νταβός δε μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για τις εφαρμογές που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σύστημα στην παραγωγή αλλά και στον πόλεμο καθώς θεωρούν πως αποτελεί ένα εργαλείο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει υπεροχή στο πεδίο της μάχης. Οι σκέψεις τους αυτές δεν εκπλήσουν κανέναν καθώς όλοι ξέρουμε πως το μεγάλο τους αφήγημα, αυτό του Great Reset/Μεγάλης Επανεκκίνησης θέλει πάνω από το 80% των εργαζομένων να αντικατασταθούν από μηχανές οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα κάνοντας χρήση τέτοιων συστημάτων.

 

 

Φυσικά, αυτή η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δε θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν περιλάμβανε και μια καλή δόση του πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του νου. Σε ομιλία που έλαβε χώρα με τίτλο “Είμαστε έτοιμοι για τη διαφάνεια του νου;” από την Νίτα Φαραχάνη του Duke University έγινε λόγος για wearable συσκευές (δηλαδή συσκευές που τις φοράμε με μορφή καπέλου, ακουστικών, μπαντάνας, κτλ.) η οποίες μπορούν να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιου με σκοπό την ανάλυσή της και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τόσο ακριβή έτσι ώστε να επιτρέπουν στους χειριστές αυτών των συσκευών να ανακαλύψουν ακόμα και τον αριθμό πιν του ατόμου που αναλύουν.

Η παρουσίαση αυτή περί συσκευών που διαβάζουν τον νου ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με απόψεις όπως αυτές που πολλαπλώς έχει εκφράσει ο Χαράρι, ό,τι δηλαδή τα ανθρώπινα όντα δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από ένα συνονθύλευμα δεδομένων το οποίο μπορεί και να χακαριστεί. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών καθώς επέτρεψε την αποκωδικοποίηση της θάλασσας των πληροφοριών που αποστέλλουν αυτές οι συσκευές, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνει με την ανθρώπινη εργασία.

Ενέργεια-Περιβάλλον-Οικονομία

Με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και της ενέργειας να είναι σε άνοδο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφιερώθηκε πολύς χρόνος και ομιλίες στα της ενέργειας και στα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

O Αμερικανός απεσταλμένος για θέματα περιβάλλοντος Τζον Κέρι δήλωσε ότι τελειώνει ο χρόνος που έχουμε για να μεταβούμε σε μια οικονομία με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερα λεφτά προς τη πράσινη ανάπτυξη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη σειρά της έδειξε να ενστερνίζεται και αυτή αντίστοιχες απόψεις καθώς δήλωσε πως στόχος είναι η Ευρώπη να γίνει η πατρίδα της πράσινης ενέργειας καθώς και να κρατήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις εντός Ευρώπης, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα τους.

 

 

Σε ελεύθερη μετάφραση, μας λένε να ετοιμαστούμε για σκληρότερη “πράσινη” φορολόγηση σε αναγκαία αγαθά και στα καύσιμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους τρισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες τους. Όπως είδαμε και στο άρθρο για την eco-δικτατορία (λινκ εδώ https://focusfm.gr/ayti-einai-i-eco-diktatoria/ ) το πλάνο της έκθεσης της Deutsche Bank του Νοεμβρίου του 2020 μίλαγε ξεκάθαρα για την υπερ-φορολόγηση του μέσου πολίτη και την αφαίρεση χρημάτων από την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές και λοιπές απαραίτητες υποδομές προκειμένου να επιδοτηθούν οι ευρωπαϊκές γιγαντο-επιχειρήσεις και να διατηρήσουν τις τιμές των προϊόντων τους ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά.

Το “αιώνιο” μέτωπο της Ουκρανίας

Τέλος, δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη τροπή που οι διεθνιστικές ελίτ θέλουν να πάρει η κατάσταση εκεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως η Δύση θα πρέπει να επεκτείνει την στρατιωτική της στήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας συγκεκριμένα πως δεν έχουμε να χάσουμε κάτι αν αυξήσουμε το στρατιωτικό εξοπλισμό που στέλνουμε στην περιοχή και πως δεν υπάρχει φόβος κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης. Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Τζόνσον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσουν καθώς όπως ξέρουμε εμβόλησε τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τον περασμένο Απρίλιο με αποτέλεσμα την παράταση αυτής της σύγκρουσης.

 

 

Ανησυχητικό είναι πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να ζητά και αυτός αύξηση του πολεμικού υλικού που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μεγάλη πίεση από τις συμμαχικές χώρες προς τη Γερμανία προκειμένου να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Λέοπαρντ 2 στην Ουκρανία, με την Φινλανδία και την Πολωνία να δηλώνουν υπερ-πρόθυμες να αποστείλουν τα δικά τους Λέοπαρντ στον Ζελένσκι.

Νομίζω πως το πλάνο τους είναι απόλυτα προφανές και δεν είναι άλλο από την διατήρηση και επέκταση του πολέμου στη Ουκρανία και τη κλιμάκωση του. Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας εκπλήσει καθώς, (έναν χρόνο σχεδόν μετά την έναρξή του), έχουμε δει πως αυτός ο πόλεμος χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων, την φτωχοποίηση του μέσου πολίτη και ως το βασικό επιχείρημα για τη μετάβαση σε “πράσινες” μορφές ενέργειας και το Great Reset.

Στο δια ταύτα

Συνήθως όταν πρόκειται για εκδηλώσεις και ομιλίες είθισται να συζητάμε για τον μεγάλο “νικητή” της εκδήλωσης. Νομίζω όμως πως όταν έχει να κάνει με μαζώξεις της ελίτ όπως αυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα ήταν πιο ταιριαστό να μιλάμε για τον μεγάλο χαμένο της βραδιάς, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον μέσο άνθρωπο. Οι “ηγέτες” του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχουν κάνει εδώ και καιρό ξεκάθαρα το ποιά είναι τα σχέδια τους για εμάς και φέτος απλά μας επιβεβαίωσαν αυτά που ήδη ξέρουμε.

Το όνειρό τους είναι να μας δουν δέσμιους υπό τον ζυγό τεχνολογιών που μπορούν να εισβάλουν και να ελέγξουν τον ανθρώπινο νου σε ένα κόσμο όπου η μόνη άποψη που θα επιτρέπεται να έχουμε θα είναι αυτή που μας έχουν επιβάλει.  Σε αυτόν τον κόσμο ο μέσος άνθρωπος θα είναι ένας εξαθλιωμένος πένητας καθώς τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα θα ξεγυμνωθούν οικονομικά με σκοπό τη μεταφορά και τη συγκέντρωση του πλούτου της κοινωνίας στο 1% του 1% των πλουσιότερων πολιτών της. Όλα αυτά θα συμβαίνουν καθώς θα μαίνεται ένας διαρκής και ατελείωτος πόλεμος εντός της Ευρώπης μεταξύ Ουκρανίας/ΝΑΤΟ και Ρωσίας ο οποίος θα κινείται μόνο από κλιμάκωση σε κλιμάκωση.

Εν κατακλείδι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και η ιδεολογία που προάγει μπορούν να συνοψιστούν στο μήνυμα που εξήγγειλε προς τους παρευρισκόμενους πολιτικούς ηγέτες (με έναν εξ αυτών να είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες να παίρνουν αποφάσεις ασχέτως της λαϊκής εντολής και να επιβάλλουν τη δική τους θέληση στη κοινωνία μέχρι εκείνη να την ασπαστεί στο τέλος. Το ερώτημα πλέον είναι αν εμείς ως (ακόμα) ελεύθεροι πολίτες θα συνεργαστούμε με αυτή την Ατζέντα και θα συναινέσουμε στην υποδούλωση μας, στηρίζοντας τους πολιτικούς που την προάγουν.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »