19
14
1
0
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε πως μέσα στον Ιούλιο «βλέπει» η επιτροπή λοιμωξιολόγων την άρση περιορισμών για τους… εμβολιασμένους και μάλιστα το “αστείο” (γιατί κανονικά δεν είναι αστείο) είναι ότι υπόσχονται άρση λιγότερων μέτρων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 ζητώντας να είμαστε και “ευχαριστημένοι”.
Τα κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου πέφτουν σε πολύ μεγάλο ρυθμό και αυτό γιατί απλά ανεβαίνει η θερμοκρασία. Δεν έχουν κάνει κάτι διαφορετικό οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτός από το να λένε και να ξαναλένε στον κόσμο να εμβολιαστεί.
Μάλιστα η λίστα μέτρων είναι ακόμα πιο σφιχτή από πέρυσι γιατί απλά θέλουν να δημιουργήσουν και τον απαραίτητο κοινωνικό αυτοματισμό.
Αλλά ακόμα και οι εμβολιασμένοι (καθώς τα εμβόλια απλά καθυστερούν την διάδοση) που θα λάβουν τα “ευεργετήματα” της ελευθερίας παραμένουν φορείς του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που το δείχνουν οι έρευνες.
Όμως όλα αυτά είναι… απλά αντισυνταγματικά.
«Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά, κάπου 4,4 εκατ. με μία δόση και πάνω από 3 εκατ. με τις δύο δόσεις, άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση.
«Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση… Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό» τόνισε.
«Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι οι μάσκες διατηρούνται στους εσωτερικούς χώρους» διευκρίνισε.
Η ινδική μετάλλαξη
Για την ινδική μετάλλαξη το μέλος σχολίασε ότι «δε μού αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά είναι υπαρκτός κίνδυνος έχει επικρατήσει σε Αγγλία, Ρωσία, έχει πρόβλημα και η Πορτογαλία. Αρχίσαμε και εμείς να έχουμε κρούσματα».
«Φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κι από την Άλφα που είχαμε μέχρι τώρα που θεωρείτο ότι ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος. Το στέλεχος της Γουχάν είχε συντελεστή αναπαραγωγής 3 με 4. Η ινδική έχει συντελεστή μεταδοτικότητας περίπου 4 με 5» εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «είναι ανησυχητική αυτή η μετάλλαξη, γιατί φαίνεται και λίγο να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όχι πολύ λίγο ξεφεύγει».
Με δύο δόσεις, σημείωσε, οι εμβολιασμένοι είναι θωρακισμένοι ίσως λίγο λιγότερο από 90%, αλλά είναι θωρακισμένοι. Για αποφυγή μόλυνσης η προστασία του εμβολίου από μόλυνση πέφτει κοντά στο 80%, ενώ για νοσηλεία το εμβόλιο ακόμα φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό.