“Βόμβα” από Αμερικανό εμπειρογνώμονα
ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει σοβαρά την απόκτηση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα John Spacapan και το Al Arabiya, μέσω του έργου στο Ακούγιου και της ενίσχυσης των σχέσεων με το Πακιστάν.
Μας προειδοποιούν οι Αμερικανοί: “Η Τουρκία στοχοποιεί το σύμπλεγμα Καστελορίζου”
Ο Spacapan έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Bulletin of the Atomic Scientists πριν από λίγες μέρες ότι παρά τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων (NPT) , υπάρχουν τρία προειδοποιητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Πρώτον: Ο Ερντογάν είπε ρητά ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, είπε στα μέλη του κόμματός του: “Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Αλλά (μας λένε) δεν μπορούμε να τα έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ””.
Δεύτερον: “Ο Ερντογάν είναι συχνά εριστικός ρητορικά, αλλά στην πυρηνική ενέργεια αναλαμβάνει δράση. Κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου της Τουρκίας, οι Ρώσοι κατασκευάζουν τέσσερις μεγάλους μη στρατιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στην εγκατάσταση Ακούγιου”, δήλωσε ο Spacapan.
Η Άγκυρα είπε ότι ο σκοπός του εργοστασίου ήταν να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο Spacapan είπε ότι αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία.
“Η εγκατάσταση του Ακούγιου δεν κάνει την Τουρκία λιγότερο εξαρτημένη από ξένες δυνάμεις. Η Ρωσία θα κατέχει και θα εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση και είναι αποδεδειγμένο ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί όλα τα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία – όχι μόνο ορυκτά καύσιμα – για εξαναγκασμό”, είπε, προσθέτοντας ότι η πυρηνική εγκατάσταση είναι μια κακή επένδυση επειδή οι Τούρκοι θα πληρώσουν τους Ρώσους για τον πρώτο αντιδραστήρα και η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τους άλλους τρεις.
Ο Spacapan πρόσθεσε επίσης ότι από την άποψη της αγοράς, “το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές νίκησαν την πυρηνική ενέργεια” και οδήγησαν στην παράνομη συμφωνία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης πέρυσι.
Αρχηγός Γαλλικών ΕΔ: ”Βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τους Τούρκους” – Ο Μακρόν στέλνει Rafale & κορβέτες στο Σίσι!
“Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πυρηνική ενέργεια ως κάλυψη για την προμήθεια τεχνολογίας και υλικού που σχετίζεται με τις βόμβες. Η μεταφορά τεχνολογίας πραγματοποιείται ήδη. Από τότε που ξεκίνησε το έργο Ακούγιου, οι Τούρκοι φοιτητές έχουν γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα που σπουδάζει πάνω στις πυρηνικές επιστήμες στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες επιστήμονες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας προηγήθηκαν”, είπε.
Τρίτον: Η Τουρκία συνεργάζεται στρατιωτικά με το Πακιστάν, μια πυρηνική οπλισμένη χώρα που δεν βρίσκεται πουθενά κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Ο Spacapan σημειώνει ότι ενώ οι τουρκο-πακιστανικοί δεσμοί ήταν “ζεστοί αλλά επιφανειακοί”, ο Ερντογάν “ενισχύει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις” από το 2018 και προμηθεύει το στρατό του Πακιστάν με “εξελιγμένα όπλα”.
“Η τρέχουσα επιρροή του Ερντογάν στο Ισλαμαμπάντ υπερβαίνει εκείνη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Λιβύης, χώρες οι οποίες έλαβαν πυρηνική τεχνογνωσία από το Πακιστάν”, είπε.
Ο εμπειρογνώμονας κατέληξε λέγοντας πως, “Δεδομένου ότι η πυρηνική ενέργεια παρέχει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας για την κατασκευή βομβών, και στην περίπτωση της Τουρκίας δεν έχει οικονομικό νόημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Τουρκία από την πυρηνική ενέργεια”.