Έντονος προβληματισμός στη γειτονική χώρα.

Στην Τουρκία, αγρότες και εμπειρογνώμονες λένε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του κορονοϊού δεν έχουν μετριάσει τις απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η χώρα θα έχει πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων με αποθέματα τροφίμων της. 

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, ενώ έκλεισε πολλές επιχειρήσεις όπως μπαρ, καφετέριες και κλειστούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι στην γεωργίας όμως έχουν σοβαρό πρόβλημα, διότι οι εργασίες τους συνεχίζονται στα χωράφια τους και στους αγρούς ως ουσιαστικό μέρος του σχεδίου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «κρατήσει τους τροχούς σε κίνηση» με στόχο την οικονομία.

Ορισμένοι αγρότες λένε ότι τα σχέδια έχουν παραμελήσει τη σημασία του τομέα τους και πολλοί ανησυχούν ότι μια ολοκληρωτική  απομόνωση θα τους κρατήσει μακριά από τις εκτάσεις τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων εποχών όπως η Άνοιξη.
 
Ήδη, η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας για να μείνουν οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι άνθρωποι στο σπίτι εμποδίζει τους αγρότες ηλικίας άνω των 65 ετών να κάνουν το έργο τους. 

Πανικός στην Τουρκία: Πλακώνονται για τα επιδόματα οι πολίτες – Αναμένουν 100 νεκρούς την ημέρα από τον κορονοϊό – Βίντεο

«Χωρίς τους αγρότες στους αγρούς, δεν θα υπήρχαν πολλά προϊόντα στα ράφια για πολύ», δήλωσε ο Ali Ekber Yıldırım, δημοσιογράφος που γράφει για τον τομέα της γεωργίας της Τουρκίας στην οικονομική εφημερίδα Dünya.

“Αν οι χωρικοί δεν βγουν έξω για να δουλέψουν τα χωράφια, θα έχουμε τον κίνδυνο λιμού”, δηλώνει ο ίδιος.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες χάρη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει την παραγωγή και να τους στηρίξει.

“Αυτή είναι η ώρα για σπορά πολλών καλλιεργειών, ειδικά λαχανικών. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ράφια θα είναι γεμάτα κάθε φορά που θα πηγαίνουν στα καταστήματα. Αλλά τα τρόφιμα δεν αναπτύσσονται στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα, αλλά υπάρχουν αγρότες που τα καλλιεργούν και αν δεν μπορούν να τα βγάλουν από τα χωράφια, δεν θα είναι σε θέση να τα στοιβάζουν στα ράφια “, δήλωσε ο Yıldırım.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουμε  ότι οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν. Αν δεν το κάνουν, τότε αν δεν θα πεθάνουμε από τον ιό θα πεθάνουμε από την πείνα», είπε.

Παρά τη σπουδαιότητα της γεωργίας, το πακέτο κινήτρων της κυβερνήσεως ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο αγροτικός τομέας δεν έχει προγραμματισθεί να λάβει αρκετά χρήματα, διότι μεγάλο μέρος της βοήθειας αυτής επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους κατοίκους των πόλεων.

“Για τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο, η γεωργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Οι αγρότες με καλούν τις τελευταίες δύο ημέρες και όλοι τους είναι πολύ ανήσυχοι και φοβισμένοι. Κάποιοι λένε ότι δεν θα  κατάφεραν να πάνε στα χωράφια, παρόλο που έπρεπε να το κάνουν”, τόνισε ο Yıldırım.

Αν η κυβέρνηση δεν επεκτείνει σύντομα τη στήριξη στους αγρότες, μπορεί να χάσουν την κρίσιμη εποχή για να φυτέψουν τις καλλιέργειες στις οποίες στηρίζεται η Τουρκία, είπε ο Abdullah Aysu, επικεφαλής του συνδικάτου των αγροτών Çiftçi-Sen.

“Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει “την εποχή της σποράς λαχανικών ενώ λίγες μέρες αργότερα θα είναι η ώρα να σπείρουν βαμβάκι, όσπρια και άλλες καλλιέργειες”, δήλωσε ο Aysu.

«Αλλά με τον ιό, όλοι θα δούμε πόσο αυτό θα συμβεί. Κανείς δεν το πρόβλεψε και δεν έλαβε προφυλάξεις σε αγροτικές περιοχές και χωριά. Αυτό που λέμε εμείς οι χωρικοί είναι ότι τα χωριά είναι διάσπαρτοι οικισμοί, δεν είναι δυνατόν να τεθούν σε καραντίνα, με άλλα λόγια, να σταματήσουν οι άνθρωποι να κινούνται διότι η παραγωγή θα σταματήσει”, τόνισε ο ίδιος. 

Παγκόσμιος εφιάλτης με πρόσχημα τον κορονοϊό: Εφαρμογή θα δίνει εικόνα από το αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας

Αλλά ο ιός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τους αγρότες, είπε ο Aysu. Χάρη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία έφερε την λίρα της Τουρκίας στα χαμηλότερα επίπεδα, οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ενώ επιβαρύνονται με χρέη.

“Οι αγρότες έχουν μεγάλο χρέος και έτσι δεν είναι τόσο εύκολο για αυτούς να βγουν έξω και να αγοράσουν ντίζελ για τα οχήματά τους”, είπε.

“Θα έπρεπε και αυτοί να συμπεριληφθούν στην οικονομική δέσμη. Η κατάσταση αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά και γι ‘αυτό πρέπει να αναμένουμε από την Τουρκία να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα », κατέληξε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Ένωσης των Αδάνων  Mutlu Doğru δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει υποστήριξη για τους συναδέλφους του, ξεκινώντας με την τριμηνιαία άτοκη αναβολή των αποπληρωμών των δανείων, αλλά και με πρόσθετα κεφάλαια που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό τιμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »