Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Τι συζήτησαν για την άρση των περιορισμών

Την απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα σημεία διέλευσης μετέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, με πρωτοβουλία του πρώτου.

Οι περιορισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιου, υπήρξε συναντίληψη ότι σε πρώτο στάδιο, ξεκινώντας από τις 8 Ιουνίου, θα επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση γίνεται μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων.

Η κατάρρευση Τουρκίας-κατεχομένων χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο

Η διέλευση, σε πρώτο στάδιο, θα αφορά τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Τουρκοκυπρίων που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας.
  • Εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων ή Μαρωνιτών που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησής τους. 

Επίσης, συνεχίζεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Κύπρου πρόκειται ανά διαστήματα να προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις στα σημεία διέλευσης, συμπλήρωσε ο κ. Κούσιου.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν τέλος να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταδιακή διάνοιξη των οδοφραγμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »