«Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξάνει το χρέος ασύδοτα»

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι ραγδαίες καθώς λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι είπε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει» και ότι η χώρα εξακολουθεί να οδεύει προς την πρώτη της χρεοκοπία!

Είπε μάλιστα πως για να αυξηθεί το όριο του χρέους θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για να τιθασευτεί καθώς απειλεί όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Όπως είπε «έχουμε μεγάλο πληθωρισμό και τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζές μας πτώχευσαν».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τώρα ανέβαζε το όριο του χρέους. Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση σήμερα», είπε ο ΜακΚάρθι.

«Όλοι σε εκείνη τη συνάντηση επανέλαβαν τις θέσεις τους. Δεν έχω δει καμία νέα κίνηση. Ο πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ξανασυναντηθούμε, αλλά ήμουν πολύ σαφής με τον πρόεδρο», συνέχισε ο ΜακΚάρθι. «Μας απομένουν μόνο δύο εβδομάδες».

Υπόθεση του αμερικανικού χρέους μπερδεύει πολύ κόσμο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο καθώς μέχρι και πρόσφατα όλοι είχαν συνηθίσει τους Αμερικανούς να ανεβάζουν το όριο του χρέους τους απλώς τυπώνοντας εκ νέου μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό θεωρητικά όσο κι αν δεν ήταν έντιμο μπορούσε να γίνεται διότι το δολάριο ήταν το κυρίαρχο αποθεματικό παγκόσμιο νόμισμα και συνεπώς υπήρχε ζήτηση δολαρίων από άλλες χώρες.

Από τη στιγμή όμως που Ρωσία και η Κίνα έχουν πάρει την απόφαση να αποκλείσουν το δολάριο από όλες τις συναλλαγές τους και με μεθοδικό τρόπο έχουν καταφέρει να πιουν κι άλλες μεγάλες οικονομίες να το κάνουν η ζήτηση για δολάρια μειώθηκε ραγδαία.

Αυτό σημαίνει ότι τα δολάρια που τυπώνονται μένουν πλέον μέσα στο αμερικανικό έδαφος. Δηλαδή είναι πληθωριστικά και δημιουργούν όλα τα προβλήματα που ιστορικά δημιουργούνται από το πληθωριστικό χρήμα.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά με το παρελθόν, το αμερικανικό δολάριο το 2001 αποτελούσε το 71% του συνόλου των νομισμάτων του πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνο το 47% και συνεχίζει να μειώνεται το μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχοντας κατανοήσει το τι ακριβώς έρχεται επιχειρούν να σώσουν το δολάριο και την αμερικανική οικονομία θέλοντας να επιβληθεί λιτότητα και περιορισμός δαπανών. Οι Δημοκρατικοί αυτό δεν το θέλουν διότι απλούστατα όλες οι πολιτικές που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα και έχουν αποδειχτεί καταστροφικές για τους Αμερικανούς και για όλο τον κόσμο στηρίζονται στην μόνιμη χρηματοδότηση τους όπως επί παραδείγματι στην ουκρανική σύγκρουση.

 

Ο Bruno Venditti του Visual Capitalist προχώρησε πρόσφατα σε μία εκτενή ανάλυση για το ποια έθνη αυτή την στιγμή αποδολαριοποιούν τις οικονομίες τους ή βρίσκονται καθοδόν για να το πράξουν καθώς θέλουν να διακόψουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην είναι ικανοί οι Αμερικανοί να επιβάλουν κυρώσεις όποτε ασκείται πολιτική που δεν είναι της αρεσκείας τους, δηλαδή αντίκειται στα αμερικανικά συμφέροντα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση από πολλές μεγάλες οικονομίες, το έδωσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »