Και η «δύναμη» των «μικρών»

Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται πιο θολό με τον Κ.Μητσοτάκη να προδικάζει ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές αν είναι πρώτο κόμμα γιατί δεν θέλει να συγκυβερνήσει με ισχνή πλειοψηφία όπως είπε και το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ να «χτυπούν» τον ΣΥΡΙΖΑ όταν την ίδια στιγμή και αυτά δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν σε καμία συγκυβέρνηση με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

 «Εγώ δεν κυβερνάω με ψήφο ανοχής», ξεκαθαρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας έτσι το σενάριο (σε αυτή την στιγμή) να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή με οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε μία από τις συνεντεύξεις του «συναίνεσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες για αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί να βγαίνουν τα κουκιά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές τερατογενέσεις σε κυβερνήσεις ηττημένων και σε νέες περιπέτειες. Ίσως κάποιοι να το ονειρεύονται αυτό αλλά το τρέμουν οι πολίτες».

Συνεπώς ακόμη κι αν λάβει την διερευνητική εντολή θα αφήσει να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη εκλογική διαδικασία έχοντας στο μυαλό του ότι οι δημοσκοπήσεις και οι επικοινωνιολόγοι του αποτυπώνουν το εκλογικό σώμα.

Αλλά για να πάμε σε δεύτερες εκλογές θα πρέπει η διαφορά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ, με τον τρόπο του το κάθε κόμμα, έκαψαν ή επιχειρούν να κάψουν το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, το οποίο πρόταξε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε μια προσπάθεια να μην φανούν ότι συμφωνούν κάτι που ίσως οδηγούσε σε διαρροές ψηφοφόρων τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα να έχουν στο μυαλό τους μια συγκυβέρνηση ή παροχή ψήφου ανοχής αλλά από θέση ισχύος.

Και λέμε αυτό καθώς μπορεί κανένας να μην θέλει (τώρα συγκυβέρνηση) αλλά κανείς από αυτά τα κόμματα δεν μιλά ότι θέλει και δεύτερες εκλογές (το μπόνους που θα διεξαχθούν θα αφαιρέσει και από τα δικά τους κόμματα βουλευτές).

Ο Άρειος Πάγος «μπλόκαρε» 13 ολόκληρα κόμματα από τις εκλογές 2023, κάτι που έχει οδηγήσει σύγχυση σε πολλούς ψηφοφόρους (κυρίως από τα δεξιά) οι οποίοι έχουν μείνει «κομματικά ορφανοί» αλλά αυτό τελικά μπορεί να γίνει η έκπληξη και μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα, καθώς μπορεί από το πουθενά να εμφανιστεί ο «τρίτος» που θα δώσει ψήφο σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση και να λυθούν με αυτό τον τρόπο είτε τα χέρια του Κ.Μητσοτάκη, είτε του Α.Τσίπρα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »