Πολιτοφυλακή Σαράτζ και Σύριοι Τζιχαντσιτές σε κανονική πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους
Οηγέτης της κυβέρνησης της Τρίπολης Φ. Σάρατζ είναι ουσιαστικά “όμηρος” των τουρκικών δυνάμεων στην Τρίπολη για αυτό και επανέφερε και τον τουρκικής καταγωγής υπουργό εσωτερικών, Μπασάγκα στην θέση του, μετά το πραξικόπημα που αποκαλύφθηκε προ ημερών με την προτροπή της Άγκυρας.

Το πρόβλημα όμως έχει μεταφερθεί στην πλευρά του προσωπικού και αφορά στην τεράστια κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην λιβυκή πολιτοφυλακή της GNA και τους χιλιάδες Σύριους τζιχαντιστές του Ερντογάν.

Η κόντρα αυτή σύμφωνα με ειδικούς, θα διαλύσει όλες τις προσπάθειες για κατάληψη της Σύρτης από τον Σάρατζ και τους Σύριους αντάρτες, ακόμα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, ξεγυμνώνοντας τις τουρκικές δυνάμεις από στρατιώτες.
Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Φ.Σαράτζ, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν πρόσφατα στην Τρίπολη, κλιμακώθηκαν πλέον σε συγκρούσεις.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι οι Σύριοι μισθοφόροι που μεταφέρθηκαν από την Άγκυρα στη Λιβύη δέχτηκαν επίθεση από τις πολιτοφυλακές του Σαράι.

Η πιο σοβαρή αντιπαράθεση σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή Al Daribi της πρωτεύουσας, όταν Λίβυοι μαχητές επιτέθηκαν στους Σύριους,προκαλώντας μια σοβαρότατη σύγκρουση.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στην περιοχή του στρατοπέδου Yarmouk, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης. Η έκρηξη σκότωσε 81 άτομα και τραυματήστηκαν πάνω από 50 Σύριους μαχητές.

Αυτό το περιστατικό έχει προσελκύσει την μεγάλη προσοχή στον αραβικό κόσμο. Πολλά περιφερειακά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάλυψαν αυτήν την έκρηξη χωρίς να διευκρινίσουν την αιτία και το ιστορικό των εσωτερικών συγκρούσεων.

Μόνο ο τουρκικός Τύπος ανακοίνωσε ότι ήταν δήθεν συνέπεια μιας πυραυλικής επίθεσης από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) από την πόλη Σύρτη, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Στην πραγματικότητα, η μαζική έκρηξη στο στρατόπεδο Yarmouk, που σκότωσε τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ Σύριων και Λίβυων μαχητών.

Σύμφωνα με τους Τζιχαντιστές μισθοφόρους της Άγκυρας, οι πολιτοφυλακές της GNA άνοιξαν πυρ κατά των Σύριων με αντιαρματικά RPG. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί φορτηγό γεμάτο με πυρομαχικά, με συνέπεια τα τόσα θύματα.

Δεν είναι μυστικό ότι από την αρχή, οι περισσότερες πολιτοφυλακές της GNA, αντιλήφθηκαν άκρως αρνητικά την εμφάνιση μισθοφόρων από τη Συρία στη χώρα τους.

Το γεγονός ότι οι Σύριοι λαμβάνουν μισθούς που υπερβαίνουν εκείνους που καταβάλλονται σε μέλη των λιβυκών φατριών αύξησε ακόμη περισσότερο τη δυσαρέσκεια των τοπικών μαχητών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα λιβυκών ΜΜΕ, οι Σύριοι μισθοφόροι κερδίζουν περίπου 2.000 δολάρια το μήνα, ενώ οι λίβυοι πολιτοφύλακες πληρώνονται μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Προς το παρόν, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δίνουν προτεραιότητα στους Σύριους μισθοφόρους σε σχέση με τις τοπικές λιβυκές ένοπλες ομάδες.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύριοι ενδιαφέρονται μόνο να βγάλουν λεφτά.
Ταυτόχρονα, οι ντόπιοι, μαζί με το οικονομικό κέρδος, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να επεκτείνουν την επιρροή τους στο περιβάλλον της κυβέρνησης.

Πληροφορίες φέρουν τους Σύριους μαχητές να ετοιμάζουν αντεκδίκηση κατά των πολιτοφυλακών του Σαράτζ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.

Ωστόσο, δεδομένης της αντιπαράθεσης των ελεγχόμενων δυνάμεων, η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του συνασπισμού, και που είναι σχεδόν σίγουρο αφού οι δύο πλευρές μισούνται πλέον θανάσιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »