Ισχυροποιείται το μέτωπο απέναντι απο την Τουρκία
Ρωσικά αεροσκάφη cargo, παρέδωσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Συρία έστειλε δύο πτησεις ε στρατιώτες στη χώρα, ανέφερε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.Τα ρωσικά αεροσκάφη μεταφορών πραγματοποίησαν πέντε πτήσεις για να μεταφέρουν όπλα στις επαρχίες Sirte και Jufra το Σάββατο, δήλωσε το Anadolu, επικαλούμενος τον Abdulhadi Dirah, εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, και υπεύθυνο για την Κοινή Μονάδα Επιχειρήσεων Sirte-Jufra.

Η παράκτια πόλη Σύρτη και η αεροπορική βάση Al-Jufra είναι βασικές στρατηγικές τοποθεσίες που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Haftar και αναζητούνται από το GNA και τον υποστηρικτή του, την Τουρκία, σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα. Και οι δύο είναι τοποθεσίες-“κλειδιά” που χωρίζουν την ανατολική και δυτική Λιβύη και βρίσκονται κοντά στα πλούσια αποθέματα ορυκτών της χώρας.

Δύο άλλες πτήσεις που μετέφεραν στρατιώτες της συριακής κυβέρνησης προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη, δήλωσε ο Ντιραχ στο Anadolu. Η Βεγγάζη είναι προπύργιο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαφτάρ. Η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ πολλές από τις ομάδες αντιπολίτευσης που πολέμούν τον Άσαντ, είναι σύμμαχοι με την Τουρκία.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβερνηση GNA έχει αντιστρέψει τα κέρδη του LNA που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους τελευταίους μήνες με τη βοήθεια τουρκικών στρατιωτικών συμβουλών και μισθοφόρων τζιχαντιστών που έστειλε η Τουρκία από τη Συρία.

Η GNA είπε ότι θα σταματήσει τη στρατιωτικές συγκρούσεις, μόλις καταλάβει την αεροπορική βάση Al-Jufra και τη Σύρτη, ωστόσο η γειτονική Αίγυπτος δήλωσε ότι θα παρεμβαίνει στρατιωτικά εναντίον του GNA σε περίπτωση συνέχισης των επιχειρήσεων.

Αποφασισμένος για όλα ο Χάφταρ: Στόχος μας να φύγει η Τουρκία από τη Λιβύη
Διεθνή έλεγχο για την αποστολή όπλων από την Άγκυρα ζητά ο Χάφταρ

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έστειλε μήνυμα στην Ουάσινγκτον την Κυριακή ζητώντας διεθνή έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων διέλευσης και λιμένων για να αποτρέψει την αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya.

«Ο LNA επιμένει στον διεθνή έλεγχο επί χερσαίων και θαλάσσιων τερματικών σταθμών, προκειμένου να αποτρέψει την παραλαβή όπλων στα χέρια της κυβέρνησης της GNA [πρωθυπουργός Faiz Saraj] και να εμποδίσει την Άγκυρα να μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό στη χώρα», ανέφερε σε επιστολή προς τις αρχές των ΗΠΑ.

Σημειώνει επίσης ότι η διοίκηση του στρατού αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία κατά τη διάρκεια πιθανών διαπραγματεύσεων την προσεχή περίοδο και «παραμένει δεσμευμένη για την απόσυρση μισθοφόρων και πολιτοφυλακών». Επιπλέον, ο LNA κοινοποίησε ότι δεν θα συμφωνούσε με την είσοδο διαφόρων τύπων ένοπλων ομάδων σε κρατικούς θεσμούς, όπως είχε προγραμματιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίπολης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »