Ο Άσαντ ενίσχυσε με ρωσικά όπλα τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης
To οπλοστάσιο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) εξοπλίστηκε με περισσότερα ρωσικά όπλα από τη Συρία, αναφέρουν πολλαπλές πηγές, ενώ σημειώνεται πως τα στρατεύματα του Χαφτάρ απολαμβάνουν και την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ως μέρος της βοήθειας προς τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, η Συρία έχει μεταφέρει συστήματα αεροπορικής άμυνας στο οπλοστάσιο της βορειοαφρικανικής χώρας.
Μιλάμε για τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S και Buk-M2E που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στην Αραβική Δημοκρατία, ενώ και τα δύο συστήματα έχουν αποδείξει ιδιαιτέρως τη δύναμή τους εναντίον των τουρκικών UAV.
O Σίσι ετοιμάζει κοινό στρατό LNA-λιβυκών φυλών – Στο Κάιρο οι Λίβυοι αρχηγοί
Σύμφωνα με το Southfront, στις 12 Ιουλίου 2020, ο στρατός της Συρίας υποστήριξε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης στέλνοντας αριθμό συστημάτων αεροπορικής άμυνας Pantsir-S από το απόθεμα της Δαμασκού.
Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις για το θέμα, υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι τουλάχιστον τρία συστήματα αεροπορικής άμυνας Buk-M2E έχουν φτάσει στη Λιβύη, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ικανά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επιθετικών αεροσκαφών, εξουδετερώνοντας περισσότερα από 30 drones, σύμφωνα με στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Αίγυπτος φέρεται να έχει αναπτύξει συγκροτήματα S-300 στα σύνορα με τη Λιβύη, ως προετοιμασία για την πρώτη χρήση τους εδώ και 40 χρόνια.
Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί τα σοβιετικά-ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας εναντίον αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και σε πραγματική μάχη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναπτύξει μια συστοιχία αεροπορικής άμυνας S-300V στα σύνορα με τη Λιβύη, ελέγχοντας πλήρως μια ακτίνα 250 χλμ. Τα τουρκικά F-16, που μπορούν να στοχοποιήσουν βάσεις του LNA, θα είναι ο κύριος στόχος αυτών των συστημάτων.
Η ανάπτυξη αιγυπτιακών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στα σύνορα με τη Λιβύη φέρεται να συνδέεται με τις πρόσφατες ασκήσεις, ωστόσο, η Αίγυπτος δεν κρύβει το γεγονός ότι τα συγκροτήματα θα ενεργοποιηθούν και τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία εάν η Τουρκία προσπαθήσει να οργανώσει την παραμικρή πρόκληση εναντίον του στρατού του Χαφτάρτ.
Στην Άγκυρα, η οποία γνωρίζει καλά ότι το Κάιρο δεν θα αστειευτεί και θα χρησιμοποιήσει αυτήν την άμυνα κατά των αεροσκαφών το συντομότερο δυνατό, έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία για την αιγυπτιακή κινητοποίηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη λήξη των αιγυπτιακών στρατιωτικών ασκήσεων, οι S-300 έχουν παραμείνει ανεπτυγμένοι σε θέσεις στα λιβυκά σύνορα.
Μεταξύ άλλων, υπάρχουν στοιχεία ότι η Αίγυπτος ανέπτυξε επίσης συγκροτήματα Buk-M2E στα σύνορα με τη Λιβύη, τα οποία, είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στο οπλοστάσιο του LNA από τον συριακό στρατό, όπως αναφέραμε παραπάνω. Πράγματι, μέχρι σήμερα, ο στρατός της Λιβύης είναι καλά εξοπλισμένος με ικανά συστήματα αεροπορικής άμυνας, ώστε να μπορεί να απωθήσει μεγάλες απειλές.