Δείτε τις εικόνες από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης
Ένα 24ωρο μετά τη νέα επίθεση στην τουρκική, πλέον, βάση Αλ Βατίγια της δυτικής Λιβύης από “άγνωστης προέλευσης” μαχητικά, η Αίγυπτος στέλνει νέο μήνυμα ετοιμότητας στην Άγκυρα με επιθεώρηση του Αρχηγού των αιγυπτιακών ΕΔ στις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λιβύη.

Το Κάιρο ετοιμάζεται για κάθε σενάριο στη Λιβύη, με βασικό στόχο να μην επιτρέψει την περαιτέρω προώθηση της Τουρκίας και των πολιτοφυλακών της GNA προς τα ανατολικά.

Λιβύη: Αεροπορική “θωράκιση” με Τor-M στην Αλ Τζούφρα από τον LNA
Στρατιωτικές δυνάμεις, στη δυτική στρατιωτική περιοχή της Αιγύπτου, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, επιθεώρησε τη Δευτέρα ο Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στέλνοντας καταφανώς μήνυμα προς την κυβέρνηση Σάρατζ και την Άγκυρα.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Φαρίντ επιθεώρησε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο σχεδίου τήρησης «αυστηρών διαδικασιών για τη διαφύλαξη των συνόρων του κράτους και της περιφερειακής ασφάλειας σε όλα τα στρατηγικά μέτωπα από ξηράς, θάλασσας και αέρος» όπως αναφέρει ανακοίνωση.

Ο Φαρίντ ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που έχουν αναληφθεί για την αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας και το συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων εδάφους και άλλων κύριων κλάδων των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι αποστολές «πραγματοποιούνται με αυστηρό και έγκαιρο τρόπο».

Αρκετοί στρατιωτικοί ηγέτες και αξιωματικοί συζήτησαν επίσης την εκτέλεση προγραμματισμένων αποστολών και τη γρήγορη αντίδραση κατά τη διάρκεια των μαχητικών επιχειρήσεων, ανέφερε η ανακοίνωση.
Τουρκία-Κατάρ εμποδίζουν την εκεχειρία
Οι προσπάθειες για πολιτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης υποβαθμίζονται συνεχώς από τη συμμαχία Τουρκίας και Κατάρ, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατηγός Ahmed al Mesmari.

Η Άγκυρα παραβίασε την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Βόρειας Αφρικής στέλνοντας περισσότερους μισθοφόρους και χρησιμοποιώντας εμπορικά σκάφη για τη διακίνηση όπλων και στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη για να ενισχύσουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ανέφερε ο Mesmari.

Η Τουρκία και το Κατάρ τη GNA με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ανέτρεψε μια προώθηση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αιγυπτιακό κοινοβούλιο: Αραβική στρατιωτική δύναμη κατά της Τουρκίας
Η εκεχειρία στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στοιχείων από τη χώρα και ο LNA θα απελευθερώσει τη Λιβύη από την τουρκική κατοχή και τις παράνομες πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτήν, δήλωσε ο Mesmari.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των drones και των όπλων και πυρομαχικών, ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τη GNA να ανακτήσει τη γη που είχε καταλάβει ο LNA τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει μεταφέρει χιλιάδες μαχητές από συμμαχικές πολιτοφυλακές στη Συρία για να ενισχύσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Λιβύη.

Την περασμένη εβδομάδα, το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει τη GNA στην Τρίπολη, ενάντια στις αντίπαλες δυνάμεις του Χαφτάρ.

Η Τουρκία “δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα”, δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »